5 Ιουλ 2006

"The Thirty-Nine Steps" - John Buchan (1914)"Ελπίζω ο Φραντς ν' αντέξει τον θρίαμβό σου. Πρέπει να σου πω ότι η Αριάδνη είναι στα χέρια μας εδώ και μια ώρα".

Τρεις βδομάδες αργότερα, όπως ξέρει όλος ο κόσμος, κηρύχτηκε ο πόλεμος. Κατατάχτηκα από την πρώτη βδομάδα στο Νέο Στρατό και, χάρη στην πείρα μου από το Μεταμπέλε, έγινα κατευθείαν λοχαγός. Τις καλύτερές μου υπηρεσίες όμως, νομίζω, τις είχα προσφέρει προτού φορέσω το χακί.

"Από τα ωραιότερα φιλμ-νουάρ που έχω διαβάσει, ενός σπουδαίου βρετανού συγγραφέα, του Τζων Μπιούκαν, ο οποίος έζησε σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Καναδά. Γεννήθηκε το 1876 και πέθανε το 1940. Σπούδασε σε Γκλασκώβη και Οξφόρδη, δούλεψε στην Νότια Αφρική, στη συνέχεια ως δικηγόρος, εκλέχτηκε βουλευτής, βαρόνος αλλά και Κυβερνήτης του Καναδά. Τα "39 Σκαλοπάτια" είναι το πιο γνωστό του μυθιστόρημα στην θέα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε ευρύτερα γνωστό από την πετυχημένη μεταφόρα του στην μεγάλη οθόνη από τον μεγαλύτερο άγγλο σκηνοθέτη ever, τον μετρ του τρόμου και της περιπέτειας Άλφρεντ Χίτσκοκ, το 1935 με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντόνατ. Από κει και πέρα έχει μεταφερθεί άλλες δύο φορές, το 1959 από τον Ραλφ Τόμας, το 1978 από τον Ντον Σαρπ ενώ επίκειται το 2006 η τελευταία μεταφορά του από τον Ρόμπερτ Τάουνι." Ν.Ι.Π.