23 Σεπ 2006

"Μελετώντας τον Πόε : "Ο Χρυσός Σκαραβαίος" / "Το Ταξίδι του Χανς Πφάαλ Στη Σελήνη"" - Έντγκαρ Άλαν Πόε (1991 / 1999) - (1835 / 1841-2 / 1844)


-The Gold-Bug(Ο Χρυσός Σκαραβαίος) - 1842

"Σ' αυτό το ερώτημα δεν είμαι ούτε κι εγώ σε θέση ν' απαντήσω. Νομίζω όμως ότι μόνο μια λογική εξήγηση υπάρχει - μα είναι τόσο τρομερή, που δυσκολεύομαι να τη δεχτώ έστω και σαν απλή υπόθεση. Είναι φανερό πως ο Κιντ - αν αυτός, όπως πιστεύω, έκρυψε το θησαυρό - χρειαζόταν κάποια βοήθεια, και σίγουρα θα είχε σκεφτεί από πριν έναν τρόπο για να απαλλαγεί από τους επικίνδυνους συνεργάτες του. Ίσως δύο χτυπήματα μ' ένα ρόπαλο να στάθηκαν αρκετά για να κλείσουν για πάντα το στόμα των συντρόφων του, καθώς ήταν σκυμμένοι μέσα στο λάκκο, μα ίσως να χρειάστηκαν δώδεκα - που μπορεί να ξέρει;"

-The Murders In The Rue Morgue(H Διπλή Δολοφονία Της Οδού Μοργκ) - 1841

"Ασ' τον να λέει", είπε ο Ντυπέν, που προτίμησε να μην απαντήσει. "Είμαι ικανοποιημένος, γιατί τον νίκησα στην έδρα του. Δεν είναι ωστόσο καθόλου παράξενο που δεν μπόρεσε να λύσει αυτό το μυστήριο. Είναι πολύ πιο φυσικό απ' όσο φαντάζεσαι, γιατί, πράγματι, ο φίλος μας ο διευθυντης είναι πολύ πονηρός για να είναι βαθύς. Η σοφία του δεν έχει θεμέλια. Είναι όλη κεφάλι, χωρίς κορμί, σαν τις εικόνες της θεάς Λαβέρνας - ή, αν προτιμάς, μόνο κεφάλι και ώμοι, σαν μπακαλιάρος. Είναι όμως καλός τύπος στο βάθος. Μ' αρέσει ιδιαίτερα για τη μανία του ν' αρνιέται ότι υπάρχει και να εξηγεί το ανύπαρκτο. Σ' αυτήν ακριβώς τη τέχνη χρωστάει τη φήμη του.

-The Purloined Letter(Το Κλεμμένο Γράμμα) - 1844

"Γιατί του γράφεις τίποτε ιδιαίτερο;"
"Ασφαλώς - δε μου πήγαινε να το αφήσω λευκό - θα ήταν προσβλητικό. Κάποτε στη Βιέννη, ο Ντ... μου έπαιξε ένα άσκημο παιχνίδι και του είπα, μισοαστεία μισοσοβαρά, πως θα το θυμόμουν. Έτσι, ξέροντας πως θα ήταν περίεργος να μάθει ποιος του είχε χαλάσει τα σχέδια του, σκέφτηκα πως θα 'ταν κρίμα να μην τον βοηθ'ησω να τον μαντέψει. Γνωρίζει καλά το γραφικό μου χαρακτήρα και στο κέντρο ακριβώς της λευκής σελίδας έγραψα τη φράση :

...'Eνα σχέδιο τόσο ολέθριο,
αν δεν είναι άξιο του Ατρέα, είναι άξιο του Θυέστη.

Την πήρα από τον Ατρέα του Κρεμπιγιόν".

-The Unparalleled Adventure Of One Hans Pfaall(Το Ταξίδι Του Χανς Πφάαλ Στη Σελήνη) - 1835

Πως είναι, ή τουλάχιστο θα έπρεπε να είναι, γενικά αποδεκτή η άποψη πως το Αστρονομικό Συμβούλιο του Ρότερνταμ, κι όλα τα αστρονομικά συμβούλια σ' όλα τα μέρη του κόσμου - για να μην πούμε τίποτα για τα συμβούλια και τους αστρονόμους γενικά - δεν είναι (κατ' επιεική έκφραση) ούτε καλύτερα ούτε εξυπνότερα ούτε σοφότερα απ' όσο χρειάζεται.

-Α Descent Into The Maelstrom(Η Ρουφήχτρα Του Μάελστρομ) - 1841

Τους διηγήθηκα την ιστορία μου. Δε με πιστέψανε. Τώρα τη διηγήθηκα σ' εσένα, μα δεν περιμένω πως κι εσύ θα την πιστέψεις περισσότερο απ' ότι την πιστέψανε οι χωρατατζήδες ψαράδες του Λαφοντέν.

"Άλλα δύο εκπληκτικές εκδόσεις για τα έργα του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η πρώτη, προέρχεται από τις Εκδόσεις Γράμματα για τα 1991, σε μετάφραση Πέτρου Κωστόπουλου, και περιλαμβάνει τρία διηγήματα. Η δεύτερη, ανήκει στην σειρά πολυτελων εκδόσεων των Εκδόσεων Αιγόκερως για τα 1999, σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ, και περιλαμβάνει 2 διηγήματα, το ένα εκ των οποίων(Το Ταξίδι του Χανς Πφααλ στη Σελήνη) είναι και το δεύτερο από τα συνολικά μόλις δυο μεγάλου μήκους έργα του Πόε." Ν.Ι.Π.

*Προτεινόμενη καλλιτεχνική δημιουργία : "Phantom Of The Rue Morgue" - Roy Del Ruth - U.S.A. - 1954, "Manfish" - Lee Wilder - U.S.A. - 1956, "Le Scarabee D' Or" - Robert Lachenay - France - 1961, "En Busca Del Dragon Dorado" - Jesus Franco - Spain - 1983.