1 Σεπ 2006

"Μελετώντας τον Πόε : "Πορτρέτα Γυναικών"" - Έντγκαρ Άλαν Πόε (1999) - (1835 / 1838 / 1841 / 1842 / 1845)


-Βερενίκη(Berenice) - 1835

Μου σήκωσε ανάλαφρα το χέρι : είχε βαθιές γρατζουνιές από ανθρώπινα χέρια. Μου έδειξε κάτι που ήταν ακουμπισμένο στο τοίχο. Το κοίταξα λίγη ώρα : ήταν μοια τσάπα. Πετάχτηκα στο τραπέζι μου με μια κραυγή και άδραξα το κουτί που ήταν εκεί πάνω. Μα δεν κατάφερα να τ΄ανοίξω, γλίστρησε απ' τα χέρια μου που έτρεμαν, έπεσε χάμω κι έγινε κομμάτια και από μέσα κύλησαν με κρότο μερικά εργαλεία οδοντογιατρού ανάκατα μαζί με τριανταδύο, μικρά, λευκά, σαν φιλντιτσένια πραματάκια, που σκόρπισαν στο πάυωμα εδώ κι εκεί.

-Λιγεία(Ligeia) - 1838

Και τώρα άνοιξαν σιγά σιγά τα μάτια της μορφής που στεκότανε μπροστά μου. "Α!", έβαλα μια φωνή, "πως μπορώ πια... πως μπορώ πια να λαθεύομαι - είναι τα μεγάλα, τα μαύρα, τα γεμάτα πάθος μάτια... της χαμένης μου αγάπης... της λαίδης... της αρχόντισσας, Λιγείας!"

-Ελεονόρα(Eleonora) - 1841

"-Κοιμήσου ήσυχα! Γιατί το πνεύμα της Αγάπης κυβερνά και βασιλεύει. Και βάζοντας της Ερμενγάρδη μέσα στην καρδιά σου, λύθηκες - για λόγους που θα σου γίνουν γνώστοί στους ουρανούς - από τους όρκους που είχες κάνει στην Ελεονόρα"

-Μορέλα(Morella) - 1835

Πέθανε. Και με τα δυο μου τα χέρια την έφερα στον τάφο. Και το γέλιο μου αντήχησε μακρόσυρτο και πικρό, όταν δεν βρήκα κανένα ίχνος της πρώτης στη κρύπτη που απέθεσα τη δεύτερη Μορέλα.

-Το Πορτραίτο(The Oval Portrait) - 1842

... και για μια στιγμή ο ζωγράφος κάθισε εκστατικός μπροστά στο έργο που είχε κατεργαστεί, κι αμέσως όσο ακόμα κοίταζε, τον έπιασε τρέμουλα κι έγινε κατάχλομοςμ τα μάτια του γουρλώσανε, και με δυνατή φωνή : "Πραγματικά, είναι ατόφια η Ζωή!" - και γύρισε απότομα για να κοιτάξει την αγαπημένη του. Ήταν πεθαμένη!

-Το Χιλιοστό Δεύτερο Παραμύθι της Σεχεραζάντ(The Thousand-and-Second Tale Of Scheherazade) - 1845

Ωστόσο βρήκε μεγάλη παρηγοριά (όσο έσδιγγαν τη χορδή του τόξου γύρω στο λαιμό της) στη σκέψη πως δεν πρόφτασε να διηγηθεί ένα μεγάλο μέρος από την ιστορία της, και πως αυτό που καρπώθηκε ο αγροίκος άντρας της με την βιαιότητά του, ήταν να στερηθεί όπως του άξιζε πολλές άλλες αφάνταστες περιπέτειες.

"Μια σειρά πολυτελών εκδόσεων σε μικρές ιστορίες του Πόε επιμελήθηκε ο μεγάλος θεωρητικός του ελληνικού κινηματογράφου, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος και οι εκδόσεις Αιγόκερως. Στην μελέτη μας πάνω στην Πόε, η αρχή έγινε με τa έξι διηγήματα των γυναικείων ψυχώσεων του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα, σε αξεπέραστη μετάφραση Κοσμά Πολίτη." Ν.Ι.Π.

"Καλλιτεχνική δημιουργία : οι ταινίες : The Tomb of Ligeia (Roger Corman - 1964), One Minute Before Death (Rogelio Gonzalez - 1972 - The Oval Portrait), Berenice (Juan Manuel Chumilla - 1985), Morella (James Glenn Dudelson - 1997)".