20 Σεπ 2006

"Μελετώντας τον Πόε : "Το Πηγάδι και το Εκκρεμές" / "Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"" - Έντκαρ Άλαν Πόε (1999 / 1982) - (1835 / 1840 / 1842 / 1844-5) Α'


-The Pit And The Pendulum(Το Πηγάδι Και Το Εκκρεμές) - 1842

Ένιωσα να τρεκλίζω πάνω στο χείλος του πηγαδιού - άκουσα μπερδεμένους θορύβους από ανθρώπινες φωνές! Μετά, έναν υπόκωφο γδούπο σαν από χίλιες βροντές!Κι ύστερα ένα δυνατό σάλπισμα σαν από πολλές σάλπιγγες που χαλούσαν τον κόσμο όλες μαζί. Γινόταν πανδαιμόνιο! Οι φλογισμένοι τοίχοι υποχώρησαν! Ένα μπράτσο απλώθηκε και άρπαξε το δικό μου, τη στιγμή που ταλαντευόμουν σαν υπνωτισμένος πάνω από την άβυσσο. Ήταν ο στρατηγός Λασάλ. Ο γαλλικός στρατός είχε μπει στο Τολέδο. Η Ιερά Εξέταση βρισκόταν στα χέρια των εχθρών της.

-King Pest(Ο Βασιλιάς Πανούκλας) - 1835

Ο άνδρας με το γεροντικό τρέμουλο πνίγηκε επί τόπου, ο κοντός παράλυτος έπλεε ολόγυρα μέσα στο φέρετρό του - ο θριαμβευτής Ξυλοπόδαρος απ' τη μέση τη χοντρή κυρία με το κολλαρισμένο νεκροσέντονο, όρμησε μαζί της στο δρόμο και τράβηξε γραμμή για το λιμάνι, ακολουθήμενος από τον Ούγο Φινιστρίνη, που κι αυτός αρμένιζε με πρίμα τον άνεμο και που, αφού φταρνίσθηκε για τα καλά τρεις-τέσσερις φορές, τον πήρε το κατόπι αγκομαχώντας, μαζί με την αρχιδούκισσα Καραπανούκλα.

-The Masque Of The Red Death(Η Μάσκα Του Κόκκινου Θανάτου) - 1842

Είχε έρθει σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα. Κι ο ένας μετά τον άλλο οι καλεσμένοι του Πρίγκημα Πρόσπερο σωριάστηκαν στις αιματοβαμμένες αίθουσες όπου γλεντούσαν, και πέθαναν στην απεγνωσμένη στάση, στην οποία είχαν κυλήσει κάτω. Με το θάνατο του τελευταίου χαροκόπουτο εβένινο ρολόι σταμάτησε. Οι φλόγες έσβησαν στους τρίποδες. Σκοτάδι κι αποσύνθεση απλώθηκαν στον πύργο των νεκρών.

Shadow(Σκιά) - 1835

Και τότε εμείς οι εφτά πεταχτήκαμε έντρομοι απ' τις θέσεις μας και σταθήκαμε όρθιοι τρέμοντας σύγκορμοι. Γιατί η φωνή της σκιάς δεν ήταν η φωνή ενός πλάσματος, αλλά πολλών, κι ο ρυθμός της, που άλλαζε από συλλαβή σε συλλαβή, χτυπούσε ζοφερά στ' αυτί μας μ' έναν ήχο που τον ξέραμε καλά - με τον ήχο πολλών χιλιάδων πεθαμένων φίλων.

-The Imp Of The Pervese(Ο Δαίμονας της Διαστροφής ή Το Πνεύμα του Κακού) - 1845

Τι άλλο να προσθέσω; Σήμερα φοράω αλυσίδες κι είμαι εδώ! Αύριο θα είμαι ελεύθερος απ' τα δεσμά μου, αλλά πού;

-The Premature Burial(Oι Νεκροφανείς) - 1844

Υπάρχουν στιγμές που ο κόσμος τούτος φαίνεται κόλαση και σ' ένα νηφάλιο παρατηρητή, όμως η φαντασία του ανθρώπου δεν τον οδηγεί σε καμιά κάθαρση, που για χάρη της θ' άξιζε να αποτολμήσει την εξερεύνηση των αβυσσών της. Αλίμονο, το ατελείωτο πλήθος από φρικαλεότητες δεν είναι σκέτη φαντασίωση, αλλά σαν τους δαίμονες που συνόδεψαν τον Αφρασιάβη όταν κατέπλευσε τον Ώξο, πρέπει να τις αφήσουμε να κοιμούνται, αν δεν θέλουμε να μας καταβροχθίσουν - πρέπει να τις αφήσουμε να κοιμούνται, αν δεν θέλουμε να καταστραφούμε!

-The Man Of The Crowd(Ο Άνθρωπος του Πλήθους) - 1840

Η χειρότερη καρδιά του κόσμου είναι ένα βιβλίο απωθητικότερο απ' το Hortulus animae, κι ίσως το χρωστάμε στη μεγάλη φιλευσπλαχνία του Θεού "ότι δε διαβάζεται".

Συνεχίζεται