15 Οκτ 2006

"19ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" - 3η Μέρα (14/10/06)

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Την 3η μέρα του Φεστιβάλ αποφασίσαμε να δούμε μόνο την ελληνοκεντρική ταινία "Boy On A Dolphin" που προβαλλόταν στην αίθουσα του Τριανόν.

Το "Παιδί Και Το Δελφίνι" ήταν μια ταινία που παρέμενε άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό για πολλές δεκαετίες. Ο κος Μικελίδης αποφάσισε να την επαναφέρει ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να.. θαυμάσουν οι νέοι την ομορφούλα Σοφία Λόρεν και τα ελληνικά αξιοθέατα που κέντριζαν το ενδιαφερον των ξένων τουριστών την δεκαετία του '50.

Υπόθεση : Μια τσιγάννα, ένας αλβανός, δυο αμερικάνοι -ο καλός αρχαιολόγος και ο κακός αρχαιοκάπηλος- και στην μέση του πανάκριβο αρχαίο αριστούργημα "Το Παιδί Και το Δελφίνι".

Συν : Η σεξουαλικότητα της Λόρεν που σκανδάλιζε και αρχιεπίσκοπο την εποχή εκείνη και όμορφες μελωδίες του Hugo Friedhofer -που προτάθηκε και για Όσκαρ μουσικής- με το "Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη" να σου μένει από την ταινία.. μετράνε;

Πλην : Καταρχάς συνειδητοποιείς τι έχεις πάει να δεις. Μια αμερικάνικη παραγωγή της Warner, που στηρίζεται στην εκρηκτικότητα της στάρλετ της εποχής, ιταλίδας Σοφία Λόρεν και στα όμορφα ελληνικά τοπία της Αθήνας και της Ύδρας. Από κει και πέρα δεν περιμένεις ούτε ερμηνείες, ούτε σκηνοθετικά τρυκ ούτε καν καλό σενάριο, το οποίο αν το εντρυφήσουμε είναι για γέλια.
Παρατήρηση της Λένας : Πως είναι δυνατόν η Λόρεν να βγαίνει από την θάλασσα και να είναι πιο όμορφα βαμμένη από πριν; Έλα ντε!

Φιλογραφία Σκηνοθέτη : Ο Γιαν Νεγκουλέσκο -ρουμάνος στην καταγωγή- ήταν αυτό που ονομάζουμε επαγγελμάτιας εκτελεστής σκηνοθέτης. Μέχρι το 1970, όπου χρονολογείται και η τελευταία του ταινία, ανέλαβε πολλές αμερικάνικες παραγωγές -μιλάμε για δεκαετίες '40, '50 και '60-, ως επί το πλείστον αδιάφορες.

Άλλες Προβολές : Την ίδια μέρα στο "Τριανόν" προβλήθηκαν : "Flatlife"(Jonas Geirnaert - Belgium - 2006 - 11') & "Hoi Maya"(Claudia Lorenz - Switzerland - 2006 - 12'), "Ride The High Country"(Sam Peckinpah - U.S.A. - 1961 - 93') & "Patt Garett And Billy The Kid"(Sam Peckinpah - U.S.A. - 1973 - 106'), στα πλαίσια του αφιερώματος για τον Σαμ Πέκινπα, "Johnny Was"(Mak Hammond - U.K. - 2005 - 93'), σε πρώτη προβολή.
Στο "Ιντεάλ" : "Confidential Report"(Orson Welles - France/Spain - 1955 - 92'), η ιστορική ταινία "Mr. Arkadin" του Γουέλς, "The Co-Between"(Joseph Losey - U.K. - 1970 - 118'), στα πλαίσια του αφιερώματος για τον Χάρολντ Πίντερ, "Bring Me The Head Of Alfredo Garcia"(Sam Peckinpah - U.S.A./Mexico - 1974 - 112'), το καλτ ταινιάκι του Πέκινπα στα πλάισια του αφιερώματός του, "Borat"(Larry Charles - U.S.A. - 2006 - 82'), σε πρώτη προβολή.