19 Οκτ 2006

"19ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" - 7η Μέρα (18/10/06)


Τετάρτη 18 Οκτωβρίου

Μετά από απουσία δύο ημερών από τα φεστιβαλικά δρώμενα, η σημερινή μέρα περιελάμβανε παλιό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

- Fahrenheit 451 (Francois Truffaut - U.K. - 1966 - 112')

Στην μεγάλη ακμή της β' -πιο πολιτικής- περιόδου τoυ "Γαλλικού Νέο-Κύματος", ο εκ των δημιουργών του, σπουδαίος γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ, μεταβαίνει στην Αγγλία και πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες μελλοντολογικές ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ray Bradbury, με την βοήθεια του Nicolas Roeg -από τους καλύτερους βρετανούς σκηνοθέτες της εποχής-, ο Τρυφώ με την βοήθεια των εφέ και τις υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών του συνθέτει ένα αριστούργημα.

Υπόθεση : Ένας πυροσβέστης βιβλίων, μετά την απροσδόκητη συνάντησή του με μια κοπέλα που είναι αντίθετη στον νόμο της καύσης των βιβλίων, προσπαθεί να αλλάξει το τρόπο της ζωής του και να βγει από το περιθωρίο στο οποίο τον είχε θέσει το σύστημα.

Συν : Υπέροχη φωτογραφία/σκηνογραφία, αδιαμφισβήτη η συμβολή του Ρεγκ και του επιτελείου του. Υπέροχες ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Βέρνερ-Κρίστι. Ατμοσφαιρική μουσική από τον Μπέρναρντ Χέρμαν. Οπτικο-ακουστικά εφέ που συγκλόνιζαν την εποχή. Μοντάζ για σεμινάριο. Σενάριο που σπάει κόκκαλα.

Πλην : Οι κουραστικοί ρυθμοί της σκηνοθετικής ματιάς του Τρυφώ. Ίσως και κάποια ξεπερασμένα οπτικά εφέ στο σύγχρονο μάτι.

Φιλμογραφία Σκηνοθέτη : Ο Φρανσουά Τρυφώ θεωρείται κάτι σαν μύθος για το γαλλικό σινεμά. Στα τριάντα χρόνια της φιλμογραφίας του, μέχρι τον θάνατό του το 1984, η συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο ήταν αναμφισβήτητη. Έτσι κι αλλιώς ήταν ο πρωτεργάτης, μαζί με τους Γκοντάρ και Ρεναίς, του σπουδαιότερου κινηματογραφικού κινήματος, του γαλλικού Νέο-Κύματος. Η πρώτη του ταινία είναι παράλληλα και από τις σημαντικότερες κάθε σεμιναρίου για την ιστορία του σινεμά, τα περίφημα "400 Χτυπήματα" του 1959. Ακολούθησαν σπουδαίες ταινίες όπως "Tirez Sur Le Pianiste"(1960), "Tire-au-flanc 62"(1960), "Un Histoire D' Eau"(1961), "Jules Et Jim"(1962), "La Peau Douce"(1964), όλες ενταγμένες στο κίνημα. Από το 1968 μέχρι τον θάνατό του πραγματοποίησε συνολικά 16 ταινίες, με κορυφαίες τις "Baisers Voles"(1968), "La Nuit Americaine"(1973),"L' Homme Qui AmmaitLes Femmes"(1977), "Le Dernier Metro"(1980) και "La Femme D' A Cote"(1981).

- La Raison Du Plus Faible (Lucas Belvaux - France/Belgium - 2006 - 116')

Πρόσφατη γαλλική παραγωγή, που κίνεισαι το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, και που εντάσσεται στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ώστε να κριθεί από τους έλληνες σκηνοθέτες. όπου απαρτίζουν την επιτροπή : κ. Σισκοπούλου(Η Ζωή Ενάμισυ Χιλιάρικο, Rakushka), Mαζωμένος(Ο Θρίαμβος του Χρόνου, Η Μνήμη, Λόγοι Και Αμαρτήματα), Οικονομίδης(Σπιρτόκουτο, Ψυχή στο Στόμα), Παναγιωτάτος(Νύχτα με τη Σιλένα, Εραστές στη Μηχανή του Χρόνου, Μοναξιά μου Όλα, Τρίτη Νύχτα), Τσαρουχάς(Παζάρι, Πουλιά με το Χρώμα του Φεγγαριού, Ο Ανθός της Λίμνης, Γενναίοι της Σαμοθράκης, Ηθικόν Ακμαιότατον).

Υπόθεση : Δυο ηλικιωμένοι πρώην εργάτες, ένας άνεργος πατέρας και ένας πρώην κατάδικος ετοιμάζουν μια μεγάλη ληστεία.

Συν : Πολύ καλό μοντάζ, στο οποίο είναι μετρ ο επί χρόνια μοντέρ της αγγλικής και γαλλικής τηλεόρασης Λουκάς Μπελβό. Ένα πιασάρικο σενάριο.

Πλην : Κακές ερμηνείες; Ξεπερασμένα σκηνοθετικά τρυκ; Εικαστικές ατασθαλίες; Χιλιοπαιγμένο θέμα; Ε ναι! Προτιμούμε την ματιά του Λόουτς, του Γαβρά ή των αφών Νταρντέν.

Φιλμογραφία σκηνοθέτη : Από το νέο αίμα του γαλλικού κινηματογράφου, ο Λούκας Μπελβό έκανε την πρώτη του ταινία το 1992 με το "Parfois Trop D' Amour", για να ακολουθήσουν άλλη μια ταινία και μια ομολογουμένως καλύ τριλογία το 2002.

Άλλες Προβολές : Στο Ιντεάλ : "Pleasant Moments"(Vera Chytilova - Czech Republic - 2006 - 108'), στο διαγωνιστικό τμήμα, "Zwartboek"(Paul Verhoeven - Netherlands/Belgium/U.K./Germany - 2006 - 145'), σε πρώτη προβολή.
Στο Τριανόν : "Little Terrorist"(Ashvin Kumar - U.K. - 2005 - 15'), "Ballad Of Cable Hogue"(Sam Peckinpah - U.S.A. - 1969 - 114'), στα πλαίσια του αφιερώματος για τον Πέκινπα, "Roma Citta Aperta"(Roberto Rossellini - Italy - 1945 - 110') και το ντοκυμαντέρ "Children Of The Open City"(Laura Muscardin - Italy - 2004 - 52'), στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ρομπέρτο Ροσελίνι.