21 Οκτ 2006

"19ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" - 9η Μέρα (20/10/06)


Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

Το απόγευμα στο "Τριανόν" περιελάμβανε πολύ κουλτούρα. Χάρολντ Πίντερ και Ζαν Βιγκό σε όλο τους το κινηματογραφικό μεγαλείο.

- Undressing My Mother (Ken Wardrop - Ireland - 2004 - 5')

Για τις ταινίες μηκρού μήκους δεν τρελαίνομαι. Γιατί πάντα μου άφηναν μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος. Κι αν είναι και πολύ καλή η ταινία τότε θέλω κι άλλο, σαν ένα μικρό παιδί, κι εκνευρίζομαι όταν δεν το έχω.
Αυτό το αριστούργημα ήρθε από την Ιρλανδία. Είναι απλά τέλειο. Και ο Κεν Γουόρντροπ έχει πραγματοποιήσει ήδη άλλες τρεις, με εξίσου καλές κριτικές από ότι ακούω.

- The Birthday Party (William Friedkin - U.K. - 1968 - 123')

Ένα αριστούργημα του σπουδαίου νομπερλίστα συγγραφέα, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, κινηματογραφικού και τηλεοπτικού σεναριογράφου και σκηνοθέτη και ηθοποιό Χάρολντ Πίντερ στην μεγάλη οθόνη.

Υπόθεση : Ένας καταθλιπτικός άνδρας είναι κλεισμένος για περίπου ένα χρόνο σε μια πανσιόν. Όλα αλλάζουν όταν εμφανίζονται δύο άντρες.

Συν : Ένα αριστουργηματικό θεατρικό έργο, ένα πολύ επιμελημένο σενάριο, όλα από τον Χάρολντ Πίντερ. Οι ερμηνείες σπάνε κόκκαλα.

Πλην : Καταρχάς όταν μιλάμε για την μεταφορά ενός πετυχημένου και δυσνόητου θεατρικού έργου στην μεγάλη οθόνη, τότε πρέπει να εξοπλιστούμε με αρκετές αντοχές. Ειδικά όταν μεταφέρεται και η θεατρική δράση τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα κι όποιος αντέξει. Παράλληλα δεν μιλάμε για σκηνικά, κοστούμια, εφέ κτλ. Όλα τα λεφτά είναι οι λέξεις!!

Φιλμογραφία Σκηνοθέτη : Ο William Friedkin είναι ένας αμερικανός σκηνοθέτης, που έχτισε την καριέρα του την δεκαετία του '70 σε αξιόλογες αλλά χαμηλών τόνων παραγωγές. Η μεγαλύτερή του επιτυχία θεωρείται το περιβόητο θρίλερ "The Exorcist" το 1973. Είχαν προηγηθεί τέσσερις ταινίες από το 1968 μεταξύ των οποίων και το "The French Connection", που άρεσε και ακολούθησαν remakes. Από κει και πέρα, μέχρι σήμερα έχει δώσει στο σινεφίλ κοινό άλλες 12 ταινίες, όπου ξεχωρίσε το "To Live And Die In L.A."(1985).

- L' Atalante (Jean Vigo - France - 1934 - 89')
- Zero Du Conduit (Jean Vigo - France - 1933 - 49')

Ζαν Βιγκό : ο θεμελιωτής του ποιητικού ρεαλισμού στο σινεμά. Μεγαλωμένος σε οικοτροφείο με δύσκολα παιδικά χρόνια, κατάφερε και έδωσε τέσσερα αριστουργήματα στον προπολεμικό κινηματογράφο πριν πεθάνει στα 29 του χρόνια.
Το 1930 εμφανίζεται με το 25λεπτο ντοκυμαντέρ "A Propos De Nice". Το 1931 θα γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης που θα επιχειρήσει υποβρύχιες λήψεις στην ιστορία του σινεμά, με το 10λεπτο "Taris, Roi De L' Eau". To 1933 θα παρουσιάσει την μεσαίου μήκους "Zero Du Conduit", η οποία έχει απλά αναχθεί σε αριστούργημα, κι έχει επηρρεάσει κάθε μεταγενέστερη ταινία που αφορά μαθητές. Τελευταία άφησε την σπουδαία του παρακαταθήκη του για το μέλλον. Το αριστοργηματικό "L' Atalante", η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του.
Φυσικά μην περιμένετε σχολιασμούς.
Σε μερικά πράγματα ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ!

- Άλλες Προβολές : Στο "Τριανόν" : "Prva Plata"(Alen Drljevic - Bosnia/Hersegovina - 2004 - 13'), "The Osterman Weekend"(Sam Peckinpah - U.S.A. - 1983 - 116', το τελευταίο αριστούργημα του Σαμ Πέκινπα.
Στο "Ιντεάλ" : "Ride The High Country "(Sam Peckinpah - U.S.A. - 1961 - 93'), στα πλαίσια του αφιερώματος για τον Σαμ Πέκινπα, "Το Ξέφωτο"(Αλέξης Μπίστικας - Αγγλία - 1993 - 7'), ειδική προβολή της τελευταίας μηκρού μήκους ταινίας του(από τις συνολικά 7)ελπιδοφόρου έλληνα σκηνοθέτη που έδρασε στην Αγγλία ως τον απρόσμενο θάνατό του, "A Cock And Bull Story"(Michael Winterbottom - U.K. - 2005 - 91'), η περυσινή ταινία του σπουδαίου βρετανού σκηνοθέτη Γουίντερμπότομ, "Sommaren Med Monika"(Ingmar Bergman - Sweden - 1953 - 96'), στα πλαίσια του αφιερώματος στην Χάριετ Άντερσον, "The Illusionist"(Neil Burger - U.S.A./Czech - 2006 - 110'), σε πρώτη προβολή.