17 Δεκ 2006

"J' Accuse" - Emile Zola (13/I/1898)Κατηγορώ τον αντισυνταγματάρχη Πατύ ντε Κλαμ, γιατί υπήρξε ο σατανικός δράστης της δικαστικής πλάνης..
Κατηγορώ τον στρατηγό Μερσιέ γιατί, το λιγότερο από πνευματική ανεπάρκεια, έγινε συνένοχος του μεγαλύτερου ανομήματος του αιώνα.
Κατηγορώ τον στρατηγό Μπιγιό, γιατί είχε στα χέρια του αναμφισβήτητες αποδείξεις της αθωώτητας του Ντρέιφους και τις έπνιξε..
Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Μπουαντέφρ και τον στρατηγό Γκονζ, γιατί υπήρξαν συνένοχοι του ίδιου εγκλήματος..
Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Πελλιέ και τον ταγματάρχη Ραβαρί, γιατί έκαμαν μια εγκληματική προανάκριση, με την πιο τερατώδη μεροληψία..
Κατηγορώ τους τρεις γραφολόγους Μπελόμ, Βαρινιάρ και Γουάρ, γιατί συνετάξανε ψεύτικες εκθέσεις απατεώνων..
Κατηγορώ το υπουργείο Στρατιωτικών και το Επιτελείο, γιατί έκαμαν στις εφημερίδες ιδιαίτερα στην ΑΣΤΡΑΠΗ και στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, μια βδελυρή και απαράδεκτη εκστρατεία για να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη..
Κατηγορώ, τέλος, το πρώτο Στρατοδικείο γιατί παραβίασε το δίκαιο..
"Η "Υπόθεση Ντρέιφους" συγκλόνισε τον κόσμο και ιδιαίτερα τη Γαλλία, στα τέλη του 20ου αιώνα. Ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα και θεμελιωτής του νατουραλισμού Εμίλ Ζολά πήρε θέση και συνέταξε το "Κατηγορώ" του, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως μια υπέρτατη πολιτικοιστορική πράξη υπέρ της δικαιοσύνης. Τελικά ο Ζολά διώχθηκε, κλείστηκε στη φυλακή και σαν σύμβολο της δικαιοσύνης το 1902.
Οι "Εκδόσεις Γκοβόστη" εξέδωσαν το 1994 μια καλή συλλογή γύρω από το "Κατηγορώ" του Ζολά και την "Υπόθεση Ντρέιφους". Περιλαμβάνει 60 σελίδες γύρω από το χρονικό της Υπόθεσης του γαλλοεβραίου λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους, το περίφημο "Κατηγορώ" του Εμίλ Ζολά, την δικαστική κλήση εναντίον του, την επιστολή του στο Υπουργείο Στρατιωτικών και τέλος την απολογία του. Στη συνέχεια παραθέτονται μια σειρά κειμένων υπέρ του Ζολά : από τον επικείδειο του Ανατόλ Φρανς, τη Βίβλο Τιμής και Θαυμασμού, τον απόηχο της κοινής γνώμης της εποχής, άρθρα της εποχής από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων καθώς και κείμενο το Μαρσέλ Προυστ." N.I.Π.
Βιογραφία Εμίλ Ζολά
Γάλλος συγγραφέας. Ο κυριότερος εκπρόσωπος του νατουραλισμού. Γεννήθηκε το 1840 και από τα 18 και μετά έζησε στο Παρίσι. Σιγά-σιγά άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα πρώτα του βιβλία ήταν τα Παραμύθια στη Νινόν και Η εξομολόγηση του Κλαύδιου. Παράλληλα δούλευε στον εκδοτικό οίκο Hachette τον οποίο εγκατέλειψε γρήγορα γιά να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Ο Εμίλ Ζολά είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Γαλλίας. Αξίζει να σημειώσουμε, την περίφημη ανοικτή επιστολή Κατηγορώ με την οποία υπερασπιζόταν τον λοχαγό Ντρέυφους και για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Η θεωρία του γιά το νατουραλισμό διατυπώνεται από τον ίδιο στο μυθιστορηματικό κύκλο Ρουγκόν-Μακάρ που περιγράφει την ιστορία μιάς οικογένειας για πέντε γενεές. Τα σημαντικότερα του κύκλου είναι η Νανά, Το αμάρτημα του αββά Μουρέ, Η κοιλιά του Παρισιού. Πέθανε το 1902 από αναθυμιάσεις μέσα στο διαμέρισμα του και την κηδεία του παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το έργο του Ζολά έχει μείνει ζωντανό, αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί πολλές φορές.