19 Ιαν 2007

"Roosevelt After Inauguration And Other Atrocities" - William S. Burroughs (1979)


-Θα τους κάνω, τους πουσταράδες, να παρακαλάνε να μεταλλαχτούνε, έλεγε υψώνοντας το βλέμμα του προς τον ουρανό, ατενίζοντας το διάστημα, λες κι αναζητούσε νέους ορίζοντες ανθρώπινης εξαχρείωσης!
Οι Εκδόσεις Μάυρος Ήλιος και ο μεταφραστής-κομίστας Άγγελος Μαστοράκης μας πρόσφεραν το 1991 ένα μικρό αριστουργηματάκι του ηγέτη της αμερικάνικης beat λογοτεχνίας, του ανυπέρβλητου Ουίλιαμ Μπάροουζ! Μια επιμελέστατη έκδοση 90 σελίδων, που περιλαμβάνει τα 5 κείμενα της αμερικάνικης έκδοσης του 1979 από την City Lights Books καθώς επίσης και το κείμενο "Να ξεμπερδεύουμε πια με τα Έθνη", το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1974 στο βιβλίο "The Job. Interviews With William S. Burroughs" του Daniel Odier .
Ένα βιβλίο από αυτοτελείς μικρο-μελέτες γύρω από την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση στις Η.Π.Α. τις δεκαετίες '60 και '70, που μας αποτυπώνει πως μια μη τιθασεύουσα γλώσσα μπορεί να αναμιχθεί με οποιοδήποτε χώρο. Ο Μπάροουζ μιλάει για την αμερικάνικη πολιτική, τη παγκοσμιοποίηση, τις θρησκείες και τις αιρέσεις και τις μεινονότητες(ομοφυλόφιλοι, μαύροι, μετανάστες).. Όλες οι ιστορίες είχαν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε μικρά λογοτεχνικά περιοδικά του περιθωρίου, ενώ το κείμενο "Ο Ρούσβελτ Πρόεδρος" είχε τυπωθεί από την εκδοτική του Γκίνγκσμπεργκ "Fuck You Press" το 1964!
Βιογραφικό Ουίλλιαμ Μπάροουζ εδώ : http://vakxikon.blogspot.com/2006/12/exterminator-william-s-burroughs-1973.html