27 Μαΐ 2007

Ο Νίκος Λέκκας γράφει για τη συλλογή "Ο Κοινωνός των Αποστάσεων" του Σωτήρη Παστάκα, Εκδ. Νεφέλη 1997


«Ο ΚΟΙΝΩΝΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ», του Σωτήρη Παστάκα

Σπεύδω να γράψω ότι έχω διαπροσωπικές σχέσεις με το Ποιητή. Με ενοχές αποφάσισα την κριτική αυτής την ποιητικής συλλογής χωρίς προσπάθεια δημοσιογραφικής δομής, σ’ αυτά ειδικεύεται ο Μαρωνίτης , εμένα δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να βάλω τον Παστάκα σε καλούπι οπότε το δηλώνω ευθύς εξαρχής: τούτη η προσπάθεια θα είναι ταπεινά άναρχη, για ένα και μόνο λόγο. Δεν λεω στην συλλογή περιέχονται μεγάλα ποιήματα , δεν λεω με αυτή την δουλεία του ο Παστάκας είναι δαφνοστεφής ποιητής, δεν λεω ότι δίκαια ή άδικα δεν έγινε είχε την πορεία που της αρμόζει και άλλα τέτοια απείρου κάλλους …. Δεν καταφεύγω σε μεγαλοστομίες που δεν τις πιστεύω, ούτε σε κοινοτυπίες του στυλ μεγάλος ποιητής.

Το μόνο που ξέρω καλά είναι ότι αυτή η συλλογή σκιαγραφεί από την ανάποδη το λόγο της γνωριμίας μας. Την διαδρομή. Όχι το αποτέλεσμα. Την πορεία. Την οδύνη και την λύτρωση. Μιλάω για την εξάρτηση, όχι ως αυτοσκοπό για ένα κοινωνικό προφίλ τέτοιο που εμπεριέχει και κάποια μορφή απόκλισης, πράγμα που στα μάτια πολλών μπορεί να φαίνεται και ως σφραγίδα κουλτούρας (κάτι που ο Παστάκας έχει κερδίσει αφ εαυτού και μόνο) αλλά ως βαθύτερη, ουσιαστικότερη, επίπονη και ενοχικά αλτρουιστική ανάγκη (όσο παλαβό και αν ακούγεται αυτό) του να κοινωνείς με το λόγο και να βγάζεις προσωπικά δεδομένα στο κοινό (έτσι χωρίς κτητικό) που με τέτοιες παραδοχές αντιδρά ως παμφάγο τέρας.

Λοιπόν: Ο ΚΟΙΝΩΝΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ.
Ένα καθαρά (για όσους δεν προβάλλουν τα αρχίδια τους άλλα τα διαθέτουν ) αλκοολικό βιβλίο που μέσα σε 7 χρόνια που το δούλευε τουλάχιστον στο χαρτί, (αν και πιστεύω ότι εντός του το παίδευε από το πρώτο του μεθύσι με κουμ-κουάτ στην Λάρισα όταν δεν ήταν ο Παστάκας ούτε ο Ποιητής, ούτε ο ψυχίατρος, ούτε καν ο Σωτήρης. Προς το Σωτηράκης ήταν…) ο Παστάκας ήρθε σε κόντρα με τα εσώψυχα του, τις αναμνήσεις του, το κοινωνικό του περίγυρο, και εντελώς στεγνά με το πτυχίο του το ίδιο, πήγε και έγραψε με τα ποιο μελανά χρώματα κρατώντας πάντα την αξιοπρέπεια που τον χαρακτηρίζει, ότι το ποτό είναι σύμπτωμα και όχι αρρώστια. Για ανθρώπους σαν το Παστάκα ταιριάζει αυτό που έγραψε ο Ίκαρος Μπαμπασάκης για τον Μπάροουζ. Να ασκείται στην σιωπή, στην μοναξιά και στο βελόνι. Ο Παστάκας είναι των στοματικών καθηλώσεων. Μεγάλωσε πίνοντας. Για αυτό δεν γερνάει.Πότης είναι αυτός που συνεχίζει την παρέα αναζητώντας το άγιο γκράλ, μου είχε πει κάποτε ο Δημιουργός, και ο Σωτήρης με τον κοινωνό του θα μας νταγκλάρουν με μαεστρία όσο ακόμα περιφέρουμε το σαρκία μας εκεί που πρέπει: βιβλιοπωλεία, κάβες, χώρους σεπαρέ και στην υγειά μας μάγκα.

ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗ

Να απεικονίσεις τα δέκα απ' τα εκατομμύρια
Άδεια μπουκάλια, στην ακριβή τους μορφή.
Να αποδώσεις το σχήμα της φιάλης,
Τα ιερογλυφικά της ετικέτας, το χρώμα
Του περιεχομένου τους, όπως ο πρώην αλκοολικός
Προσδίδει στο ουδέτερο ποτήρι Perrier.
Την απόχρωση και τη γεύση του αγαπημένου του
Ποτού: το υποκίτρινο του ουίσκι, το θυμώδες
Του ζύθου, το κεκορεσμένο ξανθό της ρετσίνας.
Καλλιτέχνης υπήρξε ανέκαθεν ο αποτοξινωμένος
Της πραγματικότητας, ο αποξενωμένος
Του καθ' ημέρα βίου, ο καλλιγράφος προξενητής
Της μίας και μοναδικής ανύπαρκτης φιάλης,
Που έτυχε να μας ξεδιψάσει όλους.
Υ.Σ για αυτά κερνάω το Τένεσις για όλα τα υπόλοιπα σ’ ευχαριστώ.

( Πρώτη έκδοση Νεφέλη, 1997, Δεύτερη έκδοση Πλανόδιον , 2002
και τώρα στη "μάθηση της αναπνοής...σε τρεις κινήσεις", Μελάνι, 2006)

*Ο Νίκος Λέκκας είναι δημοσιογράφος, λογοτέχνης, πάνω απ' όλα ένας καινούριος φίλος. Ο Σωτήρης Παστάκας είναι δάσκαλος, πάνω απ' όλα φίλος. Μαζί κοινωνήσαμε ένα πασχαλινό βράδυ στο Χαλάνδρι. Ο Νίκος -μέσω του Σωτήρη- μας εμπιστεύτηκε το παραπάνω κείμενό του, λόγια για μια συλλογή που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στο β' τεύχος του βραχύβιου λογοτεχνικού περιοδικού "Αψέντι"(του αείμνηστου Γιώργου Δρανδάκη και του Σωτήρη Παστάκα). Και δεν δημοσιεύτηκε, διότι δεν υπήρξε ποτέ β' τεύχος ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Τιμή μας, Νίκο, για την παραχώρηση του κειμένου, ειδικά για μια τέτοιου "αλκοολικού" επιπέδου συλλογή -αμφίδρομη κατανόηση τριών πλευρών-, ευελπιστούμε και σε άλλες.. συναντήσεις, παραχωρήσεις, οινοποσίες. Κε Παστάκα, σας έχουμε -κι εμείς απο δω- μια έκπληξη αρχές Ιουνίου. Εις το επανειδείν.

Γνωρίστε τον Νίκο Λέκκα :

- Heteron : http://heteronmag.gr/7268/ * N.I.Π.