12 Μαΐ 2007

"Ιστορίες : Χαμαιτυπείο - Γ' Μέρος" - Ν.Ι. Πουλάκος

«Μέσα στα καπηλειά και τα χαμαιτυπεία της Βυρηττού θα κυλιέμαι..»

(Κ.Π. Καβάφης)

Ο Γρηγόρης

Κι αν ο μπάρμαν με τον dj ενός λουξ χαμαιτυπείου στο κέντρο της Αθήνας, είναι εκείνοι που δίνουν το κάτι παραπάνω, τι θα συμπεραίνετε αν δεν υπήρχε και κάποιος αγαθός γίγαντας, ικανός όμως να αντιμετωπίζει τις πιο επικίνδυνες, τις πιο δύσκολες καταστάσεις;

Γρηγόρης ο Πρόεδρος. Μπραβιλίκια, χουλιγκανισμοί στα γήπεδα, γερό ποτήρι στα καλά του βραδιά, δουλευταράς, ένα γνήσιο παιδί του λαού, που μεγαλώνοντας στα πεζοδρόμια ανάμεσα σε πουτάνες και πρεζάκια έμαθε τι πάει να πει ζωή.. Το απαραίτητο συστατικό του μαγαζιού μας, ο Γρηγόρης, ειδικά στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της «χολέρας» των ανθρώπων, ήταν εκείνος που καθάριζε για λογαριασμό όλων μας. Και μας αγαπούσε και μας λάτρευε.. Όπως και τα κορίτσια μας κι ας γινόταν κάφρος ώρες-ώρες.

Ένα δύσκολο παιδί, με το χαμόγελο στα χείλη πάντα και πρόθυμο να βοηθήσει οπουδήποτε. Ήταν ο πορτιέρης, ο μπράβος μας. Ποτέ δεν καθόταν έξω από το μαγαζί όμως. Είχε μόνιμη θέση στο μπαρ του Κώστα, πάντα συνομιλώντας με τον υπεύθυνο τον Μιχάλη για κάτι δικά τους επαγγελματικά θέματα. Έπινε πολύ η αλήθεια είναι, η τεκίλα του πάντα σερβιρισμένη στην εντέλεια και πάντα μπόλικη. Το γέλιο του και τα πειράγματά του απεριόριστα.

Ήταν φθινόπωρο. Ο Γρηγόρης βαριόταν, θυμάμαι. Μια μικρή Ουκρανή που είχαμε καιρό τώρα δεν τον συγκινούσε πια, παρόλο που αρχικά είχε ενθουσιαστεί μαζί της. Ήθελε να ερωτευτεί έλεγε. Είχε και τα δικά του τα της δουλειάς και ήταν σε μαύρα χάλια. Ήπιε πολύ τεκίλα εκείνο το βράδυ. Ήταν κουρούμπελο όταν τον βρήκε ο Σάββας, ο οδηγός και bodyguard μας, στο χαντάκι έξω από το μαγαζί ημί-λυπόθυμο. Βλέπεις εκείνο το βράδυ λείπαμε όλοι, η δουλειά τω κοριτσιών λίγη. Ο Σάββας έλεγε ότι Γρηγόρης παραμιλούσε, έβριζε τα θεία, τα κορίτσια του είπαν ότι έβαζε κάτι περίεργα ρεμπέτικα στο μαγαζί νωρίτερα και ήταν τόσο κόκαλο που φοβόντουσαν να τον πλησιάσουν.

Ήταν μάλλον η πιο μαύρη νύχτα του. Την επόμενη μέρα δε θυμόταν τίποτα και πάλι χαμογελούσε..


*Η σειρά ιστοριών "Χαμαιτυπείο" ξεκίνησε από την στήλη του Περιοδικού Centro τον Μάρτη του 2007, όπου δημοσιεύτηκαν τα δύο πρώτα μέρη λίγο πριν λήξει η συνεργασία με το διαδικτυακό μαγκαζίνο του περιοδικού. Στα παρακάτω links διαβάστε τα δύο πρώτα μέρη, ενώ η ιστορία θα ολοκληρωθεί τμηματικά μέσα από τις σελίδες του "Βακχικόν".

Α' Μέρος : "Kώστας" : http://www.centro-mag.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=353&Itemid=55

Β' Μέρος : "Αντώνης" : http://www.centro-mag.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=360&Itemid=55