19 Μαΐ 2007

"J' Irai Cracher Sur Vos Tombes" - Boris Vian (1946)

Παρολαυτά οι άνθρωποι του χωριού τον κρέμασαν γιατί ήταν νέγρος. Κάτω απ' το παντελόνι του, στο κάτω μέρος της κοιλιάς του φούσκωνε ακόμη ένα γελοίο εξόγκωμα.

*"Θα Φτύσω στους Τάφους σας", από τα συγκλονιστικότερα μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, για το οποίο ο συγγραφέας του καταδικάστηκε στα 1947 σε φυλάκιση για προσβολή των ηθών. Μια γροθιά για το κατεστημένο της εποχής. Ο γάλλος συγγραφέας, ηθοποιός και μουσικός Μπόρις Βιαν, μια ανατρεπτική όσο και περίεργη φιγούρα της γαλλικής καλλιτεχνικής ζωής του μεσοπολέμου όσο και των πρώτων δέκα μεταπολεμικών χρόνων, με μια πολυτάραχη και πολυκύμαντη ζωή υπογράφει με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Βέρνον Σάλιβαν ένα βιβλίο που γίνεται μπεστ-σέλερ στα 1950 και ταινία από τον Μισέλ Γκαστ στα 1959, μια μεταφορά που δεν ενέρινε βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την διάρκεια της ιδιωτικής προβολής πριν η ταινία βγει στις αίθουσες. Η μετάφραση έγινε από τον Πέτρο Κωστόπουλο για τις Εκδόσεις Γράμματα στα 1990.

Βιογραφικό Boris Vian

Ο Μπόρις Πωλ Βιαν γεννήθηκε στο Βιλ-ντ' Αβραί στη Γαλλία στις 10 Μάρτη του 1920. Σε ηλικία 21 ετών παντρεύεται την Μισέλ Λεγκλίζ ενώ στα 1942 παίρνει το πτυχίο του από το Ecole Centrale, δουλεύοντας αργότερα ως μηχανικός στην AFNOR.
1943 : Γράφει το "Trouble dans Les Andains".
1944 : Συμμετέχει σε συναυλίες τζαζ ως τρομπετίστας και εκδίδει τα πρώτα του κείμενα με τα ψευδώνυμα Μπιζόν Ραβί και Ουγκώ Ασμπυϊσόν. Παράλληλα τελειώνει το "Vercoquin et le Plancton" που θα εκδοθεί στα 1947.
1946 : Παραιτείται από την AFNOR και προσλαμβάνεται στο Γραφείο Χάρτου. Τελειώνει τον "Αφρό Των Ημερών" που θα εκδοθεί στα 1947. Συνεργάζεται τακτικά με το Jazz Hot. Αρχίζει το "Χρονικό του Ψεύτη" στην εφημερίδα Σύγχρονοι Καιροί. Γράφει το "Θα Φτύσω στους Τάφους Σας" ως Βέρνον Σάλιβαν, το οποίο γίνεται μπεστ-σέλερ στα 1947. Ξεκινά και γράφει το "Φθινόπωρο στο Πεκίνο".
1947 : Εκδίδει και πάλι ως Σάλιβαν το "Όλα τα Πτώματα έχουν το ίδιο Χρώμα". Γράφει το "Equarrissage pour tous".
1948 : Γεννιέται η κόρη του Καρόλ. Διασκευάζεται θεατρικά το "Θα Φτύσω στους Τάφους σας". Εκδίσει για τρίτη φορά ως Σάλιβαν το "Και να καθαρίσουμε τους Κακομούτσουνους". Μεταφράζει μυθιστορήματα της Σερί Νουάρ και δημοσιεύει τα ποιήματά του "Barnum's Digest".
1949 : Εκδίδει τα ποιήματά του "Cantilenes en Gelee". Εκδίδει το μυθιστόρημα "Les Fourmis". Απαγορεύεται το "Θα Φτύσω στους Τάφους σας".
1950 : Διασκευάζεται θεατρικά το "Equarrissage pour tous". Καταδικάζεται σε φυλάκιση για προσβολή ηθών για τα μυθιστορήματα "Θα Φτύσω στους Τάφους σας" και "Όλα τα Πτώματα έχουν το Ίδιο Χρώμα". Εκδίδει τέταρτο βιβλίο ως Σάλιβαν, το "Δεν Καταλαβαίνουν". Εκδίδει το "Herbe Rouge" και τελειώνει το "Manuel de Saint-Germain-des-Pres".
1951 : Γράφει το "Gouter des Generaux et Tete de Meduse".
1952 : Γίνεται μέλος του Κολλεγίου της Παταφυσικής. Μεταφράζει τη "Δις Τζούλια" του Στρίντμπεργκ. Χωρίζει με την Μισέλ Λεγκλιζ. Γράφει τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής "Je Voudrais pas Crever".
1953 : Εκδίδει το "Ψυχοβγάλτης". Μεταφράζει το "Κόσμος του Α" του Βαν Βοτ. Ανακυρήσσεται Σατράπης του Κολλεγίου της Παταφυσικής, γράφει την όπερα "Le Chevalier de Neige". Καταθέτει πατέντα ευρεσιτεχνίας για μια ελαστική ρόδα.
1954 : Παντρεύεται την Ούρσουλα Κουμπλέρ. Γράφει τα μυθιστορήματα "Deserteur" και "Le Politique". Γράφει το θεατρικό "Serie Bleme".
1955 : Παίζει τζαζ με συγκρότημα κάνοντας περιοδείες, γράφει μουσικές κωμωδίες για το θέατρο και γαλλικά ροκ-εντ-ρολ τραγούδια.
1956 : Εργάζεται στην εταιρεία Philips.
1957 : Γράφει το "Les Batisseurs d' Empire" και μεταφράζει τις "Περιπέτειες του Α" του Βαν Βοτ.
1958 : Γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Fontana, θυγατρικής της Philips. Γράφει την όπερα "Fiesta" που ανεβαίνει στο Βερολίνο. Μεταφράζει τον "Ερρικό ΙΔ'" του Στρίντμπεργκ. Εκδίδει το "Ας αρχίσει η μουσική και το..."
1959 : Μεταφράζει τον "Πρωϊνό Πελάτη" του Μπρένταν Μπηανμ γράφει το σενάριο του "Θα φτύσω στους Τάφους σας" που θα γυρίσει την ίδια χρονιά ο Μισέλ Γκαστ, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές και βρίσκει τραγικό θάνατο στις 23 Ιούνη του έτους σε ηλικία 39 ετών.
->Ως ηθοποιός έχει παίξει στις εξής ταινίες την δεκαετία του '50 : "Notre Dame de Paris"(Jean Delannoy), "Un Amour de Poche"(Pierre Kast), "Le Belle Age"(Pierre Kast), "Les Liaisons Dangereuses"(Roger Vadim).* Ν.Ι.Π.