12 Ιουν 2007

"Τα Θεάματα" - Θωμάς Γκόρπας (1983)


Ξέρω ένα τάφο ύπουλης μουσικής
ξέρω ένα μέταλλο προσδιορισμό της νιότης
ξέρω ένα μέτρο του σπασίλα
ξέρω ένα μέτρο του μποέμη διαννοούμενου
ξέρω ένα μέτρο της σοφής καρδιάς
σε ξέρω δε σε ξέρω εσένα.

(Δε Ξέρω Τίποτε)

Πιθανόν εμείς να πέφτουμε έξω μ' όλα αυτά τα φτηνά μας γούστα
που τα πληρώνουμε πανάκριβα για τα μπουζούκια και τα
παρεμφερή ωραία πράγματα...
Πιστεύω να υπάρξει ένας παράδεισος και για μας γεμάτος
ανυπολόγιστα φιλιά τσιγάρα καφέδες και κρασιά κουτούκια
και ταξιά έρημες μεταμεσονύχτιες πλατείες κλειστά μαγαζιά
κλειστά παράθυρα κι από πίσω οι καλές γυναίκες μόνες ή
με τον άντρα τους και γι' αυτό δυο φορές μόνες...

(Εμείς)

Ένα ξαφνικό ταξί εμφανίστηκε και μπάλωσε την πληγή
όμως είχαμε προλάβει να θυμηθούμε άλλες χίλιες
πληγές πυγολαμπίδες φευγαλέες αγάπες καλλονές τυφλές
πικρά κι ανεξήγητα πράγματα...

Το ξημέρωμα φτάνει και σφραγίζει
τα χείλη
και τα σαν ψέμα κατορθώματα...

(Ξενύχτι)

*Από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της μεταπολεμικής λογοτεχνικής γενιάς, ο Θωμάς Γκόρπας άφησε το στίγμα του στα ελληνικά δρώμενα, με τον "Γκορπισμό" να αποτελεί το ξεχωριστό είδος γραφής που τον διέκρινε. Πέθανε τη Πρωταπριλιά του 2003. Ο επονομαζόμενος και "έλληνας μπητ λογοτέχνης" εξέδωσε στα 1983 τη τελευταία του ποιητικής συλλογή "Θεάματα", από τον δικό του εκδοτικό οίκο Έξοδος. Η συλλογή περιλαμβάνει 5 ποιήματα της περιόδου 1955-1965("Κομμάτια του Άλλοτε"), 58 ποιήματα της περιόδου 1966-1982("Θεάματα") καθώς και το διάσημο πεζό "Πατάρι" του 1972, αφιερώμενο στον έλληνα λογοτέχνη Τέο Σαλαπασίδη και το περίφημο λογοτεχνικό Πατάρι του Λουμίδη. Η συλλογή "Θεάματα" περιλαμβάνεται και στη συλλογή "Ποιήματα" των Εκδόσεων Κέδρος του 2006.

Βιογραφικό Θωμά Γκόρπα
(από τo λογοτεχνικό site "The Land of Gods" και τη Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου)

Ο Θωμάς Γκόρπας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1935. Από το 1954 έζησε στην Αθήνα, από το 1975 έως το 1980 στο Παρίσι, και από το 1990 μοίραζε τον καιρό του ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αίγινα. Έκανε μια ντουζίνα επαγγέλματα: εργάτης, λογιστής, παλαιοβιβλιοπώλης, βιβλιοπώλης, επιμελητής εκδόσεων, εκδότης (εκδόσεις Πανόραμα και εκδόσεις Έξοδος), μεταφραστής, κ.α., πριν και μετά τη λεγόμενη δημοσιογραφία (συντάκτης στον Ημερήσιο Τύπο: Ανεξάρτητος Τύπος, Μεσημβρινή, Εξπρές, Νέα Πολιτεία). Ακόμα υπήρξε συντάκτης ή αρχισυντάκτης στα περιοδικά Ρουμελιώτικο Ημερολόγιο, Ρουμελιώτικη Βίγλα, Ο Λογοτέχνης, Η Τέχνη στην Αθήνα, Η Καλλιτεχνική, Πολιτικά Θέματα, Μουσικά Θέματα. Έγραψε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και δίδαξε σε θεατρική σχολή ιστορία λογοτεχνίας και αγωγή του λόγου. Στη δεκαετία του 1950 σύχναζε στο Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας, στη Στοά Μαυρίδη, στο Πατάρι του Λουμίδη και στο Βυζάντιον. Από το 1955 έως το 1967 συμμετείχε σε ομάδες που πρωτοστάτησαν για μια πρωτοπορία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα εικαστικά, και για την υπεράσπιση του λαϊκού τραγουδιού. Από τους πρώτους που μίλησαν και έγραψαν για τον Καραγκιόζη και το ρεμπέτικο. Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Μπιτ στην Όστια της Ρώμης.Πέθανε στην Αθήνα το 2003.

Κείμενα :

-"Ως προέκταση της Πραγματικότητας" του Κ. Βούλγαρη / "H Ποιητική Μέθοδος του Θωμά Γκόρπα" του Β. Κάσσου / "Η Κατακραυγή του Κίβδηλου" του Γ. Λίλλη / "Στον Μεγάλο Δρόμο του Γκόρπα" του Β. Ρουβάλη / "Ο Προλετάριος Χαρταετός του Θωμά Γκόρπα" του Γ. Μπλάνα : http://durabond.ca/gdouridas/tadekaxrona18b.html

-"Θωμάς Γκόρπας, Ένας Μεσολογγίτης Ποιητής, Οι Καταβολές και οι Διαδρομές του" του Γ. Κουβαρά / "Θωμάς Γκόρπας, Σκιαγράφηση της Ζωής και του Έργου του Μεσολογγίτη Ποιητή" του Κ. Ξύγκα-Νερομανιώτη : http://216.239.59.104/search?q=cache:YDfBfQ83XcgJ:www.libver.gr:4530/ecportal.asp%3Fid%3D245%26nt%3D18+%CE%98%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%82+%CE%93%CE%BA%CF%8C%CF%81%CF%80%CE%B1%CF%82&hl=el&ct=clnk&cd=14&gl=gr

Α. Ποιητικές Συλλογές του :

1. Σπασμένος Καιρός (1957) / "Παλιές Ειδήσεις" (1966) / "Πανόραμα" (1975) / "Στάσεις στο Μέλλον" (1979) / "Περνάει ο Στρατός..." (1980) / "Τα Θεάματα" (1983) *Ν.Ι.Π.