8 Σεπ 2007

"Θα σε Δω στη Κόλαση Αγάπη μου" - Έχε γεια Νίκο Νικολαΐδη (1939-2007)


"Θα με φάνε λάχανο οι γιατροί, Μαρί, σώσε με!"

-Σύμφωνα με κοντινούς φίλους, το πνευμονικό οίδημα -αιτία θανάτου του Νίκου- κάθε άλλο παρά κατάφερε να αποτραπεί από τους γιατρούς. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Νικολαΐδης σχεδίαζε να συμμετάσχει αυτή τη περίοδο σε μια σπονδυλωτή ταινία με τον Περάκη και άλλους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, παρά τη προ διετίας δήλωσή του περί αποχώρησης μετά το "The Zero Years".

-Νίκο, έκλαψα τη Πέμπτη το βράδυ στη βάρδια μου, όταν έβλεπα τον Σπυριδάκη να αυτοπυροβολείται με την κοντόκανη, πλάι στον Μόσχο, υπό τους ήχους του Χατζηνάσιου, απέναντι από τους μασκαράδες της πολιτικής. Την είχα ξαναδεί πρόσφατα, μέσα Αυγούστου θυμάμαι, στις στιγμές της έντονης κατάθλιψης της Ιωάννας, αγκαλιασμένοι θα νικούσαμε το θάνατο της ευτυχίας μας..

-Η γενιά μου σε αγάπησε, Νίκο, και θα σ' αγαπάει. Τέτοιοι δημιουργοί σπάνια ξαναβγαίνουν. Βασικά δε ξαναβγαίνουν.

-Και το περίεργο : είχαμε τη κουβέντα σου τη Τρίτη το βράδυ σε σπίτι στα Πατήσια με τους σκηνοθέτες Φατούρο και Νιζήρη και την επομένη μας πέθανες, ρε μπαγάσα..

-Θα σκέφτομαι τη Τσέχοβα να τριγυρνά μες στο σπίτι της, σε ασπρόμαυρο φόντο, ημίτρελη.. Τον Τζούμα, τον Παναγιωτίδη, τον Βαλαβανίδη, τη Λαζαρίδου στη βίλα σου στη Κηφισιά να εναποθέτουν ένα ρέκβιεμ στη χαμένη τους επαναστατική νεότητα.. Τον Μόσχο με την Τομαζάνη σε σκηνές ροκ, απεναντί τους οι παρακρατικοί.. Ρε Σπυριδάκη, τι έκανες με την Βάλευ στους κατεστραμμένους δρόμους της Περιπόλου, μακράν η καλύτερή σου ταινία Νίκο.. Χέρολντ και Βάλευ σε λεσβιασμούς και μια καρδιά να πάλλεται στη κουζίνα.. Και παίρνεις από το χέρι την Χριστοδουλίδου, παρέα με τον αμίλητο Τσαρούχα σε μια ερωτική σκηνή.. Αγγελάκα, ήταν η ταινία της ζωή σου έτσι; Ούτε Τρύπες, ούτε Επισκέπτες, ούτε τίποτα.. Τζένη Κιτσέλη, Βίκυ Χάρυς κτλ. τελειώσαμε κύριοι, η αυλαία έπεσε, ώρα να πάμε για ύπνο, τον μεγάλο ύπνο!

Κινηματογράφος, Θέατρο, Τηλεόραση :

- Boηθός σκηνοθέτη και σεναριογράφος του σκηνοθέτη του Π.Ε.Κ. Βασίλη Γεωργιάδη (Η Κατάρα της Μάνας, Αγάπη για Πάντα).
- Δυο μικρού μήκους ταινίες, αποκυρηγμένες : Lacrimae Rerum(1962), Άνευ Όρων(1964).
- Στα 1975 γυρίζει την Ευριδίκη ΒΑ 2037
- Στα 1979 γυρίζει Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα.
- Στα 1983 γυρίζει την Γλυκιά Συμμορία.
- Στα 1987 γυρίζει την Πρωϊνή Περίπολο.
-Στα 1990 γυρίζει το Singapore Sling.
-Στα 1993 γυρίζει τη τηλεταινία Το Κορίτσι με τις Βαλίτσες.
-Στα 1999 γυρίζει το Θα σε Δω στη Κόλαση Αγάπη μου.
-Στα 2002 γυρίζει τον Χαμένο τα Παίρνει Όλα.
-Στα 2005 γυρίζει το The Zero Years.
-Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ανεβάζει στο Θέατρο Πόρτα στη Πλάκα την Πανδώρα του Ζιώγα για 4 μήνες. Η μοναδική και συνάμα αποτυχημένη εμπορικά ενασχόλησή του με το θέατρο.
-Από τη δεκαετία του '70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του '90 ασχολήθηκε, όπως και πολλοί άλλοι σκηνοθέτες του Ν.Ε.Κ., με την διαφήμηση, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.
-Ολοκληρώσε δύο τριλογίες : "To Σχήμα του Εφιάλτη που Έρχεται"[Ευριδίκη ΒΑ 2037, Πρωινή Περίπολος, The Zero Years] - "Όχι Πια Εδώ"[Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, Γλυκιά Συμμορία, Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα]. Και άφησε και μια ανολοκλήρωτη : "Αυτοί που αγάπησαν Ένα Πτώμα"[Singapore Sling, Θα σε δω στη Κόλαση Αγάπη μου, ...].

Λογοτεχνία :

-Oι Τυμβωρύχοι, διηγήματα, 1964
-Ο Οργισμένος Βαλκάνιος, μυθιστόρημα, 1977, Εκδόσεις Καστανιώτης
-Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, σενάριο, 1980, Εκδόσεις Γνώση
-Γλυκειά Συμμορία, Μυθιστόρημα, 1984
-Γουρούνια στον Άνεμο, μυθιστόρημα, 1993, Εκδόσεις Καστανιώτης
-Άφησε πίσω του δυο ανέκδοτες νουβέλες "Ο Ιούλιος και ο Συμεών στον Άδη", "Μια στεκιά στο Μάτι του Μοντεζούμα".

ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ. Ν.Ι.Π.