27 Σεπ 2007

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Η Λογική των Γεγονότων [Οξύ, 1996]


Στη συνοικία της απώλειας όπου κατέφυγε η νιότη μου, θαρρείς για να ολοκληρώσει της μαθητεία της, θα έλεγες ότι είχαν κανονίσει να συναντηθούν οι οιωνοί μιας επικείμενης κατάρρευσης του όλου οικοδομήματος του πολιτισμού.
*
Στην περίοδο της παρανομίας τα πάντα ήταν ελπίδα, τώρα τα πάντα είναι προοπτική συμφοράς.
*
Η ηθική είναι ο τόπος της μοναξιάς μας.
*
Συμβαίνει κάτι σαν έκρηξη στο νόημα ορισμένων λέξεων : αξίζουν περισσότερο απ' ότι σημαίνουν στο λεξικό.
*
Οι άνθρωποι που έχουν πολυτάραχη εσωτερική ζωή και δεν αναζητούν διέξοδο ούτε σε συζητήσεις ούτε στο γράψιμο είναι απλούστατα άνθρωποι που δεν έχουν πολυτάραχη εσωτερική ζωή.
*
Στην ερώτηση "γιατί γράφετε;", ενώ ο Μπόρχες απάντησε "γράφω για να απαλύνω τη ροή του χρόνου", και ο Καρούζος αποφάνθηκε "γράφοντας εκδικούμαστε τα πράγματα", ο Μπέκετ δεν είπε παρά "είμαι ικανός μόνο γι' αυτό".
*
Μέσα στο ξεφάντωμα, νομίζει κανείς πως συνδαιτυμόνας του είναι ολόκληρη η ανθρωπότητα.
*
"Τι μας κατέστρεψε;" ρώτησε ο Ι.Π.Ρ. τον Γ.Ι.Μ., ένα παλλόμενο χάραμα, στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση ήταν ανενδοίαστη: "ο Βιγιόν, ο Ντεμπόρ, το ποτό, κάποιες κοπέλες..".
*
Ο Γ.Ι.Μ. ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 1996, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΑΡΧΗ, ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.

*Το 3ο βιβλίο της σειράς "Φωτοβολίδα", που κυκλοφόρησε ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης από τις Εκδόσεις Οξύ, τη διετία 1995-6 -η σειρά περιλαμβάνει άλλα τρία βιβλία : τη μελέτη "Προλογίζοντας έναν Αιώνα", τη μετάφραση "Ουρλιαχτά για Χάρη του Σαντ" του Γκυ Ντεμπόρ και την επιμέλεια της μετάφρασης "Αλεξάντερ Τρόκκι" του Λ. Καβιέρη-. Σε εικαστική επιμέλεια του Πάρι Κούτσικου, το πεζογράφημα "Η Λογική των Γεγονότων" του Ίκαρου Μπαμπασάκη, μόλις το δεύτερο έντεκα χρόνια μετά τις νεανικές "Κόκκινες Νύχτες", είναι ένα 32σέλιδο πρωτότυπο(..εικαστικά) βιβλίο παράθεσης αποφθεγμάτων τόσο του ίδιου του συγγραφέα(κάτι ανάλογο είχε κάνει ποιητικά ο σπουδαίος Μανόλης Αναγνωστάκης με το "ΥΓ" στα 1983) όσο και λατρεμένων του ηρώων από το χώρο της λογοτεχνίας, του σινεμά, της μουσικής και του σκάκι. Έτσι λοιπόν στα 35+ ο Ίκαρος θα (ξανα)μπεί στο χώρο της πεζογραφίας, από τον οποίο δεν θα παραλείψει από τότε να μας χαρίζει βιβλία του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε δυο ακόμα πεζογραφήματα του Ίκαρου :