18 Σεπ 2007

"Αναπολώντας τα '80s" - Νίκος ΠουρνάραςΚινηματογράφος - Μουσική Δεκαετίας 1980

Υποκριτική είναι η τέχνη του ηθοποιού, ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιεί για να ενσαρκώσει ένα ρόλο στον κινηματογράφο. Η έκθεση του έχει ως κύριο σκοπό την προβολή χαρακτήρων, την παρουσίαση προσωπικοτήτων δίνοντας έμφαση σε γεγονότα από την καθημερινότητα με περιεχόμενο (κοινωνικό, οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτικό) γεγονός η περίοδος της μεταπολίτευσης.

Ορόσημο θα χαρακτηρίζονταν η δεκαετία του 1980 για την εμφάνιση και χρήση της βιντεοκασέτας για την προβολή και αποθήκευση τηλεοπτικού και κινηματογραφικού υλικού. Η μαζική έκρηξη των βιντεοταινιών την περίοδο αυτή χαρακτηρίστηκε ως το μεταίχμιο εξέλιξης και ανάπτυξης με την συμμετοχή και εμφάνιση ηθοποιών, όπου η τύχη αυτών σήμερα αγνοείται. Ταινίες όπως Ρόδα τσάντα και κοπάνα, The Κόπανοι, ο Ιππότης της λακκούβας, Λαλάκης ο Εισαγόμενος, Αυτός και το βιολί του, ο Εραστής, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τρελός είμαι ότι θέλω κάνω, Όταν οι ρόδες χορεύουν, Made in Greece, Αλλαλούμ κλπ.

Χαρακτηριστικό της μόδας της εποχής είναι τα γυριστά μανίκια του πουκαμίσου πάνω από το σακάκι όταν φορούν και το μαλλί μπούκλα (αφάνα).

Η μουσική είναι για όλους ένα σύνολο ήχων που δημιουργούν ένα ευχάριστο άκουσμα. Η ιστορία της ελληνικής μουσικής έχει επιρροές από την ξένη, συγκεκριμένα από συγκροτήματα. Από την δεκαετία του 1970 ξεκίνησαν πολλά γνωστά συγκροτήματα όπως Aerosmith, Led Zeppelin, Queen, Black Sabbath, , Pink Floyd, AC/DC κλπ. Όμοια το τραγούδι των Aerosmith με τίτλο Walk This Way έφτασε στο νούμερο 10 του Billboard Hot 100 το 1977. Εξαιρετικά δημοφιλή έγιναν το Stairway to Heaven των Led Zeppelin και το Bohemian Rhapsody των Queen, το Paranoid των Black Sabbath , το The Wall των Pink Floyd και το Black in Black των AC/DC το 1980 που συνέδεσαν κατά κάποιον τρόπο το σκληρό ροκ με το δημοφιλές σοφτ ροκ.

Ενώ η μουσική Funk (φανκ) αποτελούσε τμήμα της ροκ εντ ρολ σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τελικά έδωσε χώρο σε πιο εύπεπτα τραγούδια με χορευτικό ρυθμό. Το είδος της disco (ντίσκο) ξεκίνησε από σχήματα και καλλιτέχνες όπως οι Donna Summer, K.C. and the Sunshine Band, MFSB, The Three Degrees, The O'Jays, Barry White, Gloria Gaynor, CHIC, The Trammps κλπ. Ξαφνικά πολλές επιτυχίες των τσαρτς είχαν χορευτικό ρυθμό ντίσκο και οι ντισκοτέκ(οι χώροι διασκέδασης με μουσική ντίσκο κυρίως), που ήταν δημοφιλείς στην Ευρώπη, κέρδισαν έδαφος και στις ΗΠΑ.

Δρ. Νίκος Πουρνάρας
μελετητής των '80s