27 Σεπ 2007

O Γ.Ι. Μπαμπασάκης και η εκπομπή "Κουλτούρα να Φύγουμε" στους 105.5 "Στον Κόκκινο" από τις 29/9/07..


Τίτλος εκπομπής: «Κουλτούρα να φύγουμε»

Σάββατο 19:00-20:30
«Στο Κόκκινο» 105.5 FM


Κάθε Σάββατο, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, με μουσικές εξαίσιες μιλάει για τις φωνές της εβδομάδας, για πολιτιστικά δρώμενα, βιβλία, ταινίες, θεατρικά έργα και ό,τι άλλο άφησε ένα γλυκό και τρυφερό χνάρι στο πέρασμά του. Σχολιάζει και παρουσιάζει τα όσα μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τη ρήση του ποιητή Λουί Αραγκόν «Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».

Κι ακόμα, πάντα με χιούμορ και ευαισθησία, χωρίς περηφάνια και προκατάληψη, μακριά από κάθε έγκλημα και κάθε τιμωρία, περιπλανιέται στην ιστορία της λογοτεχνίας και παρουσιάζει κομμάτια κι αποσπάσματα από έργα που άφησαν εποχή, είτε ανήκουν στο Αστυνομικό Νουάρ, είτε στην Ποίηση, είτε στο Κοινωνικό Μυθιστόρημα.

Κατά καιρούς θα κάνει αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης, ζωγράφους, μουσικούς, ποιητές, συγγραφείς (ενδεικτικά: Bob Dylan, Andy Warhol, Miles Davis, Jorge Louis Borges, και άλλοι), ενώ από το στούντιο και το μικρόφωνο της εκπομπής θα παρελαύνουν, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα, πρόσωπα που διαμορφώνουν το πολιτιστικό μας τοπία (ενδεικτικά: Σώτη Τριανταφύλλου, Τάσος Γουδέλης, Γιάννης Οικονομίδης, Ακύλας Καραζήσης, Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Αυγερόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, και άλλοι).

Οι μουσικές της εκπομπής θα περιπλανιούνται γόνιμα και τερπνά από την jazz και τη rock, στην κλασική και την world, πάντα επιλεγμένες με κριτήριο την ποιότητα και τη γοητεία.

«Το Θρόισμα των Φύλλων»
Μία Εκπομπή για το Βιβλίο

Συνεχίζεται η καθημερινή εκπομπή για το βιβλίο «Το Θρόισμα των Φύλλων». Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης παρουσιάζει ένα βιβλίο κάθε μέρα, στις 12:55 και στις 23:55, ντύνοντας την παρουσίαση με την κατάλληλη μουσική.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld, στη Γερμανία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, γράφει σε έντυπα του λεγόμενου περιθωρίου, όπως το Ιδεοδρόμιο του Λεωνίδα Χρηστάκη και η Χιονάτη του Βαγγέλη Κοτρώνη, και συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η Οδός Πανός, ο Ήχος, το Κάππα, η Λέξη, η Πολιορκία, και άλλα.
Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων «ιστορικών πρωτοποριών» (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68.

Ίδρυσε και διευθύνει την επιθεώρηση Propaganda, όπου δημοσιεύονται κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας.
Πολυπράγμων και πάντα ανήσυχος, δεν έπαψε να προτιμά τις συλλογικές δραστηριότητες, να βρίσκει συνενόχους στο παιχνίδι της ζωής και στη ζωή του παιχνιδιού, να επιζητεί διαρκώς την περιπέτεια της ποίησης και την ποίηση της περιπέτειας. Οι εμπειρίες του τον ώθησαν στη σύνθεση αυτοβιογραφικών κειμένων, όπου συνδυάζεται αρμονικά μια εμπρηστική λογοτεχνικότητα με έναν μεστό δοκιμιακό λόγο. Όπως λέει συχνά, δρα και γράφει «με καρδιά από φλόγα και με μυαλό από πάγο».

Συνεργάζεται τακτικά με τα περιοδικά Το Δέντρο και Σημειώσεις, καθώς και με το «Έψιλον» της «Ελευθεροτυπίας».

Υπήρξε παραγωγός και παρουσιαστής των δυναμικών εκπομπών «Κάντε Πέρα την Εσπέρα» (Δεύτερο Πρόγραμμα), «Σύντομη Ζωή» (ΕΡΑ 4), «Άφησαν Εποχή» (ΕΡΑ 4), και «Τα Σάουντρακ των Βιβλίων» (Εν Λευκώ, 87.7 FM). Επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή εκπομπή για το βιβλίο «Το Θρόισμα των Φύλλων» (105.5 «Στο Κόκκινο»).
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.