22 Νοε 2007

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Η Μουσική των Γεγονότων [Ερατώ, 1998]

Ο μνήμων, φίλοι, ο μνήμων της συντροφιάς, είναι ανήμπορος πια να ανασυνθέσει τις μνήμες, να συνάξει τα κομμάτια, να ξαναβάλει τους πεσσούς στα τετραγωνίδια που πρέπει, να βρει μια φωνή που ν' αρμόζει στα βλέμματά μας, όπως μας τα έκαναν οι συγκινήσεις και ο χρόνος. Παίζω και χάνω, Μαρίνα, και μ' αυτόν τον αξιοθρήνητο επικήδειο χάνω τα πάντα, καίω το έσχατο χαρτί για μας, για την παράταση ενός διαλόγου ανάμεσά μας, επιτέλους αξιοπρεπούς, όπως τον ήθελες, απαλλαγμένου επιτέλους από βρισιές κι από μεθυσμένες ανάσες κι από οδυνηρές αιχμές. Ο μνήμων αποτυγχάνει, και, μαζί μ' αυτόν, αποτυγχάνει και ο νηφάλιος και ο "στο-ύψος-των-περιστάσεων" και ο αβρός. Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να θριαμβεύσει το χάος, η κακοφωνία, η αγανακτισμένη μεροληπτικότητα, η αποθέωση ενός δόλιου εγωαφανισμού. Με μια λέξη, η ύβρις.

*Δυο χρόνια πέρασαν από το διπλό πεζογραφικό "χτύπημα" του Γ.Ι. Μπαμπασάκη["Η Λογική των Γεγονότων"(Οξύ) και "Βιβλίο Συμβάντων και Αναφορών"(Ερατώ)] και ύστερα από προτροπή του Μ. Μανουσάκη, των Εκδόσεων Ερατώ, άνηκε σε εκείνη την τετράδα συγγραφέων, που συνέθεσαν τα τέσσερα μονόφυλλα, τα οποία κυκλοφόρησαν στην αγορά στα 1998, με μεγάλη επιτυχία. Μοναδικό πεζογράφημα, αυτό του Μπαμπασάκη, σελίδες 29, σε αυτό το πρασινοπό, απλό εξώφυλλο, ο σύχρονος ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, μας αφηγείται ιστορίες έρωτα και μίσους, στο ύψος του ανικανοποίητου αλλά και του ικανοποιημένου άντρα, με την Αλίκη και την Μαρίνα. Μας μιλάει για τις οινοποσίες και τις περιπέτειες με τους φίλους του, αλλά πάνω από όλα για αυτές τις δύο γυναίκες και τις σκέψεις του για εκείνες, εν μέσω μουσικών, ναι πολλών μουσικών, 7 σελίδων παρακαλώ, από τον Νηλ Γιανγκ στον Νικ Κέιβ και από τον Λέοναρντ Κοέν στον Μπομπ Ντύλαν και τούμπαλιν. Και κάπου εκεί, συνεχίζει να ακούγεται ο Κάπταιν Μπηφχαρτ και ο Τιμ Μπάκλευ, με τον Ρόρυ Γκάλαχερ να παίρνει τη σκυτάλη από τον Τομ Γουέητς.
Ολοκληρώνοντας, τα άλλα τρια μονόφυλλα των Εκδόσεων Ερατώ, ήταν τρεις θαυμάσιες ποιητικές συλλογές : η "Άννα" του συνεργάτη Γιώργου Μπλάνα, ο "Άγγελος της Ιστορίας" του Χάρη Βλαβιανού και "Της Γυναικογυναίκας" του μακαρίτη Ηλία Λάγιου.

Διαβάστε για άλλα πεζογραφήματα του Γ.Ι. Μπαμπασάκη :
- Κόκκινες Νύχτες [Ερατώ, 1985] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/11/1985.html
- H Λογική των Γεγονότων [Οξύ, 1996] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/09/1996.html
- Ηarmolypi's Blues [Μεταίχμιο, 2003] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/08/harmolypis-blues-2003.html
- Η Φυλή των Happy Few [Ηλέκτρα, 2004] : http://vakxikon.blogspot.com/2006/05/happy-few-2004.html *Ν.Ι.Π.