6 Δεκ 2007

"Visuals Poets : Ellie Parker(2005)" - Ιωάννα Κουτζούκου

Τελικά νομίζω πως πρέπει να είμαι βαθιά ευγνωμονούσα στον αγαπητό κύριο Μορφέα που δε μ' επισκέπτεται πολύ συχνά τελευταία. Κι αυτό γιατί αυτές οι nuits blanches -όπως λένε κι οι φίλοι μας οι Γάλλοι– στάθηκαν αφορμή για να δω πολλές από τις ταινίες που συσσωρεύονταν στη λίστα “πρέπει να δω” της τελευταίας πενταετίας.
Παραδείγματος χάριν, χθες παρακολούθησα με μεγάλη ευχαρίστηση κι αρκετές στιγμές γέλιου, -ξέρετε αναφέρομαι σ' αυτές τις στιγμές που γελάς μόνο σου και όταν σταματάς πάντα νιώθεις λίγο αμήχανα- την ταινία “Ellie Parker”(2005) του Scott Coffey. Η ταινία είναι μια δεύτερη εκδοχή της μικρού μήκους ταινίας (16') του 2001 “Ellie Parker”, επίσης του Scott Coffey. Ο Scott Coffey και η Naomi Watts, πρωταγωνίστρια και των δύο εκδοχών, γύρισαν πρόσθετο υλικό για την δεύτερη ταινία σε διάρκεια πέντε χρόνων. (Αυτό άλλωστε φαίνεται από το μήκος των μαλλιών της Naomi Watts που αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας).Πρόκειται για ένα σατυρικό πορτραίτο μιας νέας ηθοποιού που παλεύει στο Hollywood να εξασφαλίσει μια καριέρα. Η Ellie Parker (Naomi Watts), από την Αυστραλία, δουλεύει σκληρά, μπορεί να μιμηθεί διάφορες προφορές, καταφέρνει να κλείνει ακροάσεις, αλλάζει ρούχα και μακιγιάζ καθώς οδηγεί στο Λος Άντζελες, παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής και ψυχοθεραπεία, η καλύτερή της φίλη (Rebecca Rigg) είναι μία επίσης Αυστραλή ηθοποιός που προσπαθεί να ξεκινήσει την καριέρα της, κι ο τότε αγαπημένος της (Mark Pellegrino), ένας επίδοξος μουσικός που δεν έχει κανένα απολύτως μουσικό ταλέντο, την απατά. Όλα αυτά την οδηγούν σε μία κρίση ταυτότητας και προσπαθώντας να την ξεπεράσει κάνει τη μία λάθος κίνηση πάνω στην άλλη. Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Jennifer Syme, Rebecca Rigg, Mark Pellegrino, Scott Coffey, Chevy Chase, Keanu Reeves/ Σκηνοθεσία & Σενάριο: Scott Coffey/ Διάρκεια: 95'.


Η επιλογή του Scott Coffey να γυρίσει την ταινία με βίντεο της προσθέτει ρεαλισμό. Οι σκηνοθετικές του τεχνικές είναι οξυδερκείς και πρωτότυπες, αλλά δυστυχώς όχι τόσο ώστε να σώσουν το αρκετά αργό σενάριο. Σε διάφορες σκηνές καταντάει κουραστικό και κάπως ανούσιο, καθώς ο θεατής αισθάνεται ό,τι έχει χαθεί και κάνει κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο. Παρόλα αυτά η επιλογή της Naomi Watts για τον πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελεί υπέρ-αρκετό λόγο για να παρακολουθήσει κάποιος αυτήν την ταινία. Δίνει μία πολύπλευρη ερμηνεία, εναλλάσσοντας συνεχώς χαρακτήρες, προφορές, διαθέσεις, δίνοντας την αίσθηση πως μέσα από αυτές τις εναλλαγές η Parker έχει αρχίσει να χάνει τον ίδιο της τον εαυτό. Αξιοπρόσεκτες ερμηνείες δίνουν οι Chevy Chase και Rebecca Rigg. Ο Chase υποδυόμενος τον εκκεντρικό ατζέντη της Parker, σε μία σκηνή που κλέβει τις εντυπώσεις και η Rigg την αλαζόνα φίλη της, εμπλουτίζοντας την ταινία με την ασφυκτική ερμηνεία της.

Παρασκήνιο:
1. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Scott Coffey γνώρισε την Naomi Watts για πρώτη φορά το 1995 στα γυρίσματα της ταινίας, όπου και συμπρωταγωνιστούσαν.
2. Λίγο καιρό πριν γυριστεί το πρώτο Ellie Parker, ο Scott Coffey είχε συμπρωταγωνιστήσει με την Naomi Watts στην μικρού μήκους ταινία, του David Baer, “Never Date an Actress”. Η ταινία έχει θέμα ακριβώς αυτό που δηλώνει ξεκάθαρα ο τίτλος της. (μπορείτε να την δείτε στο

www.youtube.com)
3. Πέρα από τις προαναφερθείσες ταινίες οι Naomi Watts και Scott Coffey έχουν ξανασυνεργαστεί στο αξέχαστο “Mulholland Drive”(2001) του David Lynch.
4. Όταν η Ellie περπατάει στο διάδρομο στο γραφείο του Dennis περνάει μπροστά από την αφίσα της ταινίας “Mulholland Drive”.
5. Οι δύο εκδοχές της ταινίας “Ellie Parker” είναι κι οι μόνες σκηνοθετικές απόπειρες του Scott Coffey.


Διαβάστε παλίοτερα άρθρα-ταινίες της στήλης :
- Capote(2005) http://vakxikon.blogspot.com/2007/11/capote.html