11 Δεκ 2007

"The World Of Sex" - Henry Miller (1940)

Τι είναι αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας; Δοκίμιο; Αφήγημα; Ενθύμηση; Κάτι απ' όλα μαζί και συνάμα μια μουσική της αλήθειας που, καίτοι συνετέθη και ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από μισόν αιώνα, διατηρεί τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της, καταφέρνει ακόμη να συνεπαίρνει, περιδινίζεται, στροβιλίζεται, χαμηλώνει, ανεβαίνει, εκτινάσσεται απότομα, οδηγείται σε ένα απροσδόκητο ιντερμέδιο, στρέφεται στο τότε, επανέρχεται στο νυν, χυμάει στο αύριο, ξαναγυρίζει στα παλιά, σφυρίζει πότε αμέριμνα και πότε επιτακτικά, δεν αφήνει στιγμή τ' αυτιά μας, δεν αφήνει στιγμή το λογισμό μας, μας φορτίζει και μας αποφορτίζει εναλλάξ, μας ωθεί να κάνουμε κι εμείς τις δικές μας σκέψεις για το σεξ, για την προϊστορία μας ως ερωτικών όντων, για το τι σημαίνει σήμερα για μας ο αισθησιασμός, τι σημαίνει σήμερα για μας το να δώσουμε και να δοθούμε ερωτικά, τι σημαίνει σήμερα για μας το να πέσουμε στο κρεβάτι για μια στιγμή, για μιαν αιωνιότητα, για μια στιγμή που είναι αιωνιότητα, ή για μιαν αιωνιότητα που δεν είναι παρά μια στιγμή.

*To δεύτερο "σφηνάκι" του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Χένρι Μίλλερ, όπως έμεινε από την εκδήλωση του Μεταιχμίου την προηγούμενη εβδομάδα και όπως αρέσει, πλέον, να αποκαλούν οι φίλοι τα δυο μικρά βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά(το άλλο "Ήσυχες μέρες στο Κλισί"). Συνολικά 105 σελίδες καθαρά δοκιμιακές, αναφορικά με τις σχέσεις των δύο φίλων και τη σημασία του σεξ από τον σπουδαίο αμερικανό, που άλλαξε τον τρόπο που έγραφε και διάβαζε ο κόσμος εκείνη την εποχή. "Ο Κόσμος του Σεξ" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα 1940 στη Γαλλία, από έναν μικρό εκδότη, με τον Χένρι Μίλλερ, να αποφασίζει στα 1957, μόνιμα εγκατεστειμένος στο Μπιγκ Σουρ της Καλιφόρνια, να το ξαναγράψει και να το επανακυκλοφορήσει- και πάλι, πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Αμερική. Στα 2005, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και ο συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής Γ.Ι. Μπαμπασάκης αποφασίζουν να το φέρουν και να το κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε για τον Χένρι Μίλλερ και το "'Ησυχες Μέρες στο Κλισί" : http://vakxikon.blogspot.com/2007/12/quiet-days-in-clichy-henry-miller-1956.html *N.I.Π.