30 Ιαν 2008

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Ακυκλοφόρητα Βιβλία [1978 - 1981]


(ΦΛΥΑΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΤΥΛ "κουβέντα να γίνεται")
Πίσω απ' τη μετταλική κεραία είναι ένα άγαλμα αρχαίο
Σε κάποιο συρτάρι σαπίζει η λαλιά μου
Ίσως να με χώσουν φυλακή
Η φθορά
Η ματαιότητα
Η αηδία
Μια απελπισία αληθινή όσο και το τσιγάρο μου
Βρώμικες γωνιές και στενά δρομάκια
Εμείς ο κόσμος μας
Αυτόχειρες ή σχιζοφρενείς
Εραστές της ελευθερίας
Κι αυτή μας κεράτωσε
Λουλούδια πατημένα από ορδές μηχανοκίνητες
Σκαμένα λειβάδια πετρωμένες θάλασσες
Το έρεβος
Η ανυπαρξία
Η ομίχλη
Τα πουλιά βράχνιασαν και πίσω απ' τη μετταλική κεραία
Καμαρωτό το άγαλμα να καβλώνει περαστικές γεροντοκόρες
Μέσα είμαι ίσως και να μ' εκτελέσουν

[Απ' τις γραφές ενός φυλακισμένου, Άσματα για εφτά βραδυνά τσιγάρα, 1978]

(...) Όχι άλλες παραινέσεις, ενέσεις και συμβουλές. Όχι άλλα αξεσουάρ. Όχι άλλα γαμησάκι στα πεταχτά. Όχι άλλα σπασμωδικά υποκατάστατα. Όχι άλλες φενάκες. Όχι άλλες φάκες. Κάτι το συγκλονιστικό ζητώ. Σαν το γουέστερν που βλέπαμε δεκαπεντάχρονοι. Μια ζωοποιό κλωτσιά. Ένα τρανό γέλιο. Μια άνευ προηγουμένου φασαρία. Ένα άλλοθι που να σε αφήνει άναυδο. Να πυροβολείς στην φλυαρία, την διάρροια λόγου άλογου. Να αρχίζεις να χοροπηδάς στα κάρβουνα χαρούμενος κι ανάλαφρος. Να διακόπτεις τον από αιώνων αυτοακρωτηριασμό σου. Να γεύεσαι φρούτα ρωμαϊκών δείπνων. Να είσαι άφθαρτος και να ζεις μια χαρά χωρίς δυο ή τριανταδυο τρομάρες (...)

[Kεφάλαιο Α', Οι θρυλικές συνυφάδες ή που είσαι θείε Κάρολε;, 1981]

*Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης και οι πρώτες γραφές του. Βιβλία ιδιωτικής έκδοσης που κυκλοφόρησαν σε περιορισμένα αντίτυπα μεταξύ φίλων και παροικούντων στις παρέες του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή του Μίλερ, του Ναμπόκοφ, του Ρούσντι.
- Στα 1978 μια παρέα φίλων από τον Βόλο κυκλοφορεί τη συλλογή ποιημάτων και πεζών "Άσματα για εφτά βραδυνά τσιγάρα". Υπογράφουν ως "Ελλάς Ελλήνων Λογοτεχνών" από τις Εκδόσεις "Οίκου Ανοχής". Ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης συμμετέχει με τέσσερα πεζο-ποιήματά του [Στροφή;, Απ' τις γραφές ενός φυλακισμένου, Αδυναμία μια(της Ρίτας), Πρόλογος μιας δεκάχρονης διάρκειας κραξίματος]. Στην παρέα εκείνη ήταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Μπουντούρης ("Ο παράδεισος είναι μακριά", "Μπίζνες τα Βαλκάνια", "Μήλον της έριδος"), ο ηθοποιός και ποιητής Μάνος Μπαλής (δε ζει πια) και επίσης ο Αντώνης Παπαθανασόπουλος, η Μάνια Σακκελαρίου, ο Γιάννης Αθανασιάδης και ο Φώτης Ζωγράφος.

- Στο ενδιάμεσο, κάπου στα 1979-80, ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης με τη βοήθεια του "Ιδεοδρομίου" και του Λεωνίδα Χρηστάκη κυκλοφορεί τη συλλογή "Ο Γιωργάκης ζει", σε περιορισμένα αντίτυπα. [Την αναζητούμε]

- Στα 1981, τέλος, κυκλοφορεί στην Αθήνα, σε ιδιωτική έκδοση, η συλλογή πεζών
κειμέων ντανταϊστικού τύπου με γκυντεμπορικές προεκτάσεις "Οι θρυλικές συνυφάδες ή που 'σαι θείε Κάρολε;". Ένα βιβλίο-υβρίδιο 50 περίπου σελίδων, που ξεκινάς να το διαβάζει με τη φράση "Υ.Γ. Απαγορεύεται εν γένει η ανάγνωσις της εν λόγω μυθιστορίας" και το ολοκληρώνει με τη φράση "Είμαι ένας αχρείος παλιάτσος όπως όλοι σας, εγώ παράγω, εσείς καταναλώνετε, εκτονώνω τις βανδαλιστικές καλλιτεχνικές ορέξεις σας, σας γράφω στα αρχίδια μου, Μετά τιμής ο εκτελέσας την συγγραφήν. Ζώντας στη Κυψέλη, σπουδάζοντας οικονομικά και κινηματογράφο, γράφοντας στο "Ιδεοδρόμιο", έχόντας χωρίσει από τον πρώτο του γάμο, διαβάζοντας καταστασιακούς και ντανταϊστές, καπνίζοντας θανάσιμα τσιγάρα και πίνοντας άφθονα ποτά, προιδέασε τους πάντες τι θα ακολουθήσει.

Κλείνω με τη φράση "O ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΖΕΙ..."

* Ν.Ι.Π.