30 Ιαν 2008

"Μια φωτογραφία όλο ποίηση" - Μιχάλης Γεωργιάδης (30/1/08)

Η διασημότερη φωτογραφία από εφευρέσεως της κάμερας...

Ο Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες (Alberto Diaz Gutierrez, 14 Σεπτεμβρίου 1928 - 25 Μαΐου 2001), γνωστός περισσότερο με το όνομα Αλμπέρτο Κόρντα (Alberto Korda) ήταν Κουβανός φωτογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους "χρονικογράφους" της κουβανικής επανάστασης, διάσημος για τη δημοφιλέστερη ίσως φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία της φωτογραφίας.
Ο Κόρντα γεννήθηκε στην Αβάνα, γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές δουλειές πριν την οριστική ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, αρχικά ως βοηθός φωτογράφου. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του διακρίθηκε ως φωτογράφος μόδας ενώ αργότερα εγκατέλειψε την εμπορική φωτογραφία ασχολούμενος με τη φωτοδημοσιογραφία. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolucion (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα για δέκα χρόνια. Την περίοδο από το 1968 μέχρι το 1978, αφοσιώθηκε στο είδος της υποβρύχιας φωτογραφίας ενώ αργότερα το φωτογραφικό του έργο περιορίστηκε.
Πέθανε το 2001 στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή και ενώ προετοίμαζε μία έκθεση φωτογραφιών του.
Η περίφημη φωτογραφία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που τον έκανε διάσημο σε όλο το κόσμο, τραβήχτηκε στην κηδεία των θυμάτων μιας ναυτικής τραγωδίας, την ώρα που ο Τσε ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει τον επικήδειο. Η φωτογραφία δεν χρησιμοποιήθηκε τότε από τον κουβανικό τύπο της εποχής, αλλά ο Αλμπέρτο την αγάπησε ιδιαίτερα και κρέμασε μια μεγέθυνσή της, στο σαλόνι του σπιτιού του.