6 Ιαν 2008

"Dialogue De L' Arbre" - Paul Valery (1944)

Στοχάζομαι δεν σημαίνει να προχωρώ βαθύτερα στην έννοια της τάξης; Δες με ποιο τρόπο το τυφλό το Δέντρο με τα αποκλίνοντα μέλη αυξάνεται γύρω από τον εαυτό του κατά την έννοια της Συμμετρίας. Μέσα του η ζωή σταθμίζει, ορθώνει μια δομή και ακτινοβολεί τον αριθμό της με τα κλαδιά και τις εκβλαστήσεις τους, και κάθε εκβλάστηση το φύλλο της, με τις άκρες ήδη σημαδεμένες απ' το κυοφορούμενο μέλλον;

*Άλλη μια καλαίσθητη και άψογη έκδοση του σπουδαίου φιλοσοφικού έργου του γάλλου διαννοουμένου του μεσοπολέμου, Πωλ Βαλερύ, από τις Εκδόσεις Άγρα. 19 χρόνια από την πρώτη έκδοση, του πρώτου σωκρατικού διαλόγου του Βαλερύ "Ευπάλινος ή ο Αρχιτέκτων"(1921), σε μετάφραση Έλλης Λαμπρίδη, επίμετρο Γ. Σημαιοφορίδη και πρόλογο του Άγγελου Σικελιανού, οι Εκδόσεις Άγρα στα 2007, σε μετάφραση της Κλαίρη Μιτσοτάκη κυκλοφορεί τον τελευταίο σωκρατικό διάλογο του Πωλ Βαλερύ. Ο "Διάλογος για το Δέντρο" διαβάστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1943 στο Ινστιτούτο της Γαλλίας, έχοντας λίγο πριν ολοκληρώσει τη μετάφραση των "Βουκολικών" του Βιργιλίου. Ένα χρόνο μετά, οι δυο αυτοί διάλογοι μαζί με τον έτερο σωκρατικό "Ψυχή και Χορός"(1921) θα κυκλοφορήσουν σε έναν τόμο, ενώ το 1945, ο σπουδαίος γάλλος φιλόσοφος, σε ηλικία 74 ετών θα πεθάνει.

Στον φιλοσοφικό διάλογο για το δέντρο, ο Βαλερύ θα δανειστεί τις προσωπικότητες του Τίτυρου και του Λουκρήτιου και θα συνθέσει έναν βουκολικό διάλογο, ωδή στην νεαρή ηλικία. * Ν.Ι.Π.