31 Ιαν 2008

"Λάρυ Κλαρκ : Ο Πορνογράφος της Generation X" - Ν.Ι. Πουλάκος


Το Α' μέρος εδώ : http://vakxikon.blogspot.com/2008/01/generation-x.html

3. Bully (2001)

Σενάριο : David McKenna, Roger Pullis [στο ομώνυμο βιβλίο του Jim Schutze].
Ηθοποιοί : Brad Renfro, Rachel Miner, Bijou Phillips, Nick Stahl, Michael Pitt.

Βραβεία : 1 Φεστιβάλ Prism(Καλιφόρνια), 2 Φεστιβάλ Στοκχόλμης.
Διάρκεια : 113’
Παραγωγή : Η.Π.Α., Γαλλία

Σχόλια : Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το συμβατό και γραμμικό «Another Day In Paradise», και ο προκλητικός φωτογράφος Λάρυ Κλαρκ ξαναχτυπά κινηματογραφικά με την τρίτη ταινία του. Βασισμένος σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν σε γυμνάσιο της Φλόριντα, έχοντας στο σενάριο τον έμπειρο ΜακΚένα(«American History X», «Blow»), κάνει μια ακόμα παραγωγή με ατίθασους νεαρούς που βρίσκονται στα όρια της αυτοκαταστροφής, μπλεγμένοι με αλκοόλ και ναρκωτικά, εθισμένοι σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, επικίνδυνα σπορ και πειραματισμούς στο σεξ. Στο επίκεντρο όλων ένας «νταής» νεαρός, ο οποίος επιβάλλεται και τρομοκρατεί τους υπόλοιπους. Για αυτό και αποφασίζεται να τον δολοφονήσουν. Το αποτέλεσμα : όλοι στη φυλακή, κάποιοι ισόβια και ο εγκέφαλος της πράξης στην ηλεκτρική καρέκλα.

Ο Λάρυ Κλαρκ και πάλι σοκάρει. Ίσως στην καλύτερή του ταινία που κέρδισε κοινό και κριτικούς και μια υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Στα συν του η αληθινή ιστορία αλλά και οι ερμηνείες, με εκείνη της Rachel Miner να κερδίζει βραβείο στην Στοκχόλμη. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης με το βεβαρημένο παρελθόν(φυλακές, ναρκωτικά) και με την περίεργη ματιά στην τέχνη μας χαρίζει ένα αριστούργημα των ‘90s, που το παρουσίασε λίγο αργότερα κερδίζοντας το ενδιαφέρον.

4. Teenage Caveman (TV) (2002)

Σενάριο : Christos N. Cage
Ηθοποιοί : Andrew Keegan, Tara Subkoff, Richard Hillman, Tiffany Limos

Βραβεία : -
Διάρκεια : 90’
Παραγωγή : Η.Π.Α.

Σχόλια : Η μοναδική μέχρι σήμερα ανάμειξη του Λάρυ Κλαρκ με την αμερικανική καλωδιακή τηλεόραση. Ένα χρόνο μετά την επιτυχία με το «Bully» και ενώ ετοίμαζε το επόμενο χτύπημά του με το «Ken Park», ο άσημος σεναριογράφος (ελληνικής καταγωγής..) Κέιτζ, του δίνει το ριμέικ της θρυλικής καλτ ταινίας «Teenage Caveman» του 1958 από τον θρύλο Ρότζερ Κόρμαν. Ταινία μελλοντολογική με σαφείς προεκτάσεις τρόμου και θρίλερ, ο Κλαρκ αναμειγνύει πιτσιρικάδες, οι οποίοι εν μέσω ναρκωτικών και άφθονου σεξ προσπαθούν να σώσουν τον απαχθέντα φίλο τους από ανώτερες εξωγήινες μορφές, οι οποίες θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και να μεταβάλλουν το ανθρώπινο γένος. Περιφερόμενοι σε σπηλιές για εξωτερικούς φόβους και με τη βοήθεια ενός ζευγαριού που έχει σωθεί από την ολοκληρωτική καταστροφή, προχωρούν τα σχέδιά τους, με τις ασωτείες του όμως πάντα στο επίκεντρο.

Οι κριτικές και τα σχόλια αλλά και η αντιμετώπιση του κόσμου κινήθηκε από χλιαρά σε πολύ αρνητικά επίπεδα. Το εγχείρημα του Κλαρκ, ο οποίος μάλλον το είδε σαν πλάκα, έπιασε «πιάτο» και το σύγχρονο καλτ ταινιάκι που ήθελε ο ίδιος να περάσει, δε του βγήκε όπως θα ήθελε.

(Συνεχίζεται)