4 Ιαν 2008

"Yue Laou : The Maker of Moons" - Robert W. Chambers (1896)

Το πλάσμα άρχισε να κινείται προς το μέρος μου. Τραβήχτηκα. «Γκόντφρι», είπα, «θα εκτελέσω εν ψυχρώ όποιον προσπαθήσει να εκτελέσει το σχέδιό σου. Τι σ' έπιασε και θέλεις ν' απαθανατίσεις αυτό το ζούδι; Δεν έχω τίποτα με τους Γιαπωνέζικους δράκους, αλλά αυτή η αράχνη δεν αντέχεται, σου λέω». «Καβούρι είναι».«Καβούρι, αράχνη, σκουλήκι... το ίδιο κάνει. Τι ασχολείσαι μαζί του. Ένας εφιάλτης είναι. Σκέτο σίχαμα!» Το μισούσα στην κυριολεξία. Ήταν το πρώτο ζωντανό πλάσμα, που μ' έκανε να νιώθω έτσι.Ύστερα έπιασα στον αέρα μια δυνατή μυρωδιά σαν μούχλα και ο Γκόντφρι είπε πως έβγαινε από το ζούδι. «Ε, τότε σκότωσ' το και θάψ' το», είπα. «Και για να έχουμε καλό ρώτημα, από πού είναι;»

*Πέμπτο βιβλίο της σειράς "Ιστορίες για Διάβασμα" από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα, σε επιμέλεια Γιώργου Μπλάνα. Στη μετάφραση η Σάντυ Παπαϊωάννου και στη διόρθωση ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος. Το μικρό διήγημα "Yue-Laou, Ο Φεγγαροποιός", ο "Εφιάλτης από την Κίνα" όπως λένε, είναι έξοχο και ευκολοδιάβαστο. Κυκλοφόρησε στα 1896, και μιλάει για ένα σατανικό πρόσωπο της κινεζικής μυθολογίας, αλά Φου Μαντσού.. Συγγραφέας του μυθιστορήματος ο νεοϋρκέζος Ρόμπερτ Τσάμπερς, ο οποίος αρχικά δούλεψε ως ζωγράφος και εικονογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, ώσπου τα εγκατέλειψε όλα κι έγινε από τους σημαντικότερους συγγραφείς ιστοριών τρόμου στην λογοτεχνία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Πέθανε στα 1933 στη γενέτειρά του, Νέα Υόρκη.

* Την Παρασκευή 4/1/08 και ώρα 20.00, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", οι Εκδόσεις Ηλέκτρα και ο Γιώργος Μπλάνας, θα παρουσιάσουν τα πέντε βιβλία της σειράς[τα άλλα τέσσερα : "Madame Butterfly, Η γιαπωνέζικη κούκλα", "Doctor Nicola, Ολέθριο Πείραμα", "Brigadier Gerard, Ο Ήρωας της Συμφοράς", "Spring Heeled Jack, Ο Τρόμος του Λονδίνου]. * Ν.Ι.Π.