19 Μαρ 2008

"Το Βιβλίο της Παιδικής Ηλικίας" - Ευγένιος Αρανίτσης (1983)

Η κοινωνία και το παιδιί μισιούνται αμοιβαία. Η κοινωνία όμως έχει τον τελευταίο λόγο : "το δικαστήριο του Μπρίσμπον της Αυστραλίας (του οποίου ο πρόεδρος ήταν φαλακρός) απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον Ουίλσον Μόρτζον (επίσης φαλακρό) ο οποίος έσπασε ένα μπαστούνι στο κεφάλι του μικρού γιου του. Όπως αποδείχθηκε ο γιος του Μόρτζον είχε την κακή συνήθεια να υποδέχεται τον πατέρα του κάθε φορά που γύριζε από τη δουλειά του στο σπίτι του, με την παρακάτω προσβλητική φράση : "Ήρθε ο γέρο-Μαδημένος!" (Από τις εφημερίδες)

(από το κεφάλαιο Το Δικαστήριο)

*Το τελευταίο των αποκηρυγμένων βιβλίων ενός σημαντικού συγγραφέα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής πραγματικότητας. Ο Ευγένιος Αρανίτσης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και χρονογράφος, επιχείρησε στα 1983 να αποδώσει σε 240 σελίδες μια ανθολόγηση των πιο σημαντικών στιγμών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αναμεμειγμένης με στοιχεία του -τότε- παρόντος (στατιστικά, εφημερίδες, μαρτυρίες), που αναφέρεται στα παιδιά. Η σχέση τους με τους μεγάλους, με τους συγγραφείς, με τις αρρωστημένες ή μη σχέσεις τους. Έτσι, λοιπόν, ο Αρανίτσης τοποθετεί τον Τόμας Μαν δίπλα στον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, τον Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ στον Λιούις Κάρολ, τον Κάρολο Ντίκενς στον Στήβεν Σπίλμπεργκ (Ε.Τ. ο Εξωγήινος), την Κοκκινοσκουφίτσα στον Πινόκιο κτλ κτλ κτλ. Συνολικά 74 κεφάλαια μιας σημαντικής, πρωτότυπης ανθολογίας για τα ελληνικά δεδομένα.

Βιογραφικό του Ευγένιου Αρανίτση

Διαβάστε το, μαζί με το "Ξενοδοχείο των Ντελικάτων Εραστών" στο παρακάτω λινκ : http://vakxikon.blogspot.com/2008/02/1982.html * Ν.Ι.Π.