13 Απρ 2008

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Το Άστρο του Πρωινού Υπερρεαλισμός και Μαρξισμός [Ερατώ - 2005]/ Bobby Fischer Αυτοδίδακτη Μεγαλοφυία [Διόπτρα, 2004]


«Ας προσκολλούνται άλλοι στην οικογένειά τους, στην πατρίδα τους, ακόμα και στη γη τους· εγώ δεν νιώθω τούτο το είδος άμιλλας. Συμπάθησα στον εαυτό μου μονάχα όσα έρχονταν σε ζωηρή αντίθεση μ' αυτούς τους εξωτερικούς διαπληκτισμούς, και ποτέ δεν ένιωσα άβολα σχετικά με την εσωτερική μου ισορροπία. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα δέχομαι να ενδιαφερθώ για τη δημόσια ζωή και να θυσιάσω ένα μέρος του χρόνου μου στο γράψιμο.» [Andre Breton]

Ό,τι και αν λένε, από τα πρώτα του σκιρτήματα (τα τόσο εμπρηστικά άλλωστε), ο υπερρεαλισμός παρατάχθηκε στη μεριά της εξέγερσης επιμένοντας, σε πολλές και ποικίλες περιπτώσεις, ότι δεν πρόκειται τόσο για ένα ακόμη λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό διάβημα όσο για μια συστηματική απόπειρα επαναπροσδιορισμού του ίδιου του ζην, του επιτηδεύματος της ζωής -εντέλει για ένα ανατρεπτικό κίνημα που θέλησε να εναντιωθεί στον καπιταλισμό, και, αργότερα, να συνδεθεί με τον Μαρξισμό. [Γ.Ι. Μπαμπασάκης]

*Το "Άστρο του Πρωϊνού" είναι ένα από τα αρτιότερα και αντιπροσωπευτικότερα δοκίμια - μελέτες για τον Υπερρεαλισμό και τη σχέση του με τον Μαρξισμό. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από το 2005 σε μετάφραση του Θανάση Παπαδόπουλου και τις Εκδόσεις Ερατώ. Ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης επιμελήθηκε το βιβλίο αλλά και τον 10σέλιδο πρόλογο του, ο οποίος φέρει τον τίτλο "Από τον Αντρέ Μπρετόν στον Γκυ Ντεμπόρ".
- Ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης έχει συνολικά επιμεληθεί ή προλογίσει έξι βιβλία : Μαργαρίτα Μαντά : Η Μνήμη Ακίνητη (Μεταίχμιο, 2002) [επιμέλεια], Μάικλ Λόουθ : Το Άστρο του Πρωινού (Ερατώ, 2005) σε μτφρ Θ. Παπαδόπουλου [επιμέλεια - πρόλογος], Αν Τσάρτερς : Τζακ Κέρουακ (Printa, 2002) σε μτφρ Γ. Λειβαδά [επιμέλεια], Αλεξάντερ Τρόκι : Αλεξάντερ Τρόκι (Φωτοβολίδα ΙV) (Οξύ, 2000) σε μτφρ Λ. Καβιέρη [επιμέλεια-πρόλογος], Διάφανα Κρίνα : Ο Γύρος της Μέρας σε Ογδόντα Κόσμους (Ίνδικτος, 2005) [πρόλογος], Λέοναρντ Κοέν : Το Αγαπημένο Παιχνίδι (Μελάνι, 2005) σε μτφρ. Χ. Παπαδημητρίου [πρόλογος].

**
Οι παρτίδες κάθε παγκόσμιου πρωταθλητή αποτελούν πραγματικά σκακιστικό σχολείο. Η εξέλιξη της ζωής τους, οι επιτυχίες και απογοητεύσεις, οι κορυφώσεις και η παρακμή τους, συνιστούν παράδειγμα προς μίμηση και ενίοτε προς αποφυγή!Η ιστορική εξέλιξη της σκακιστικής θεωρίας γράφεται από τους παγκόσμιους πρωταθλητές, τους γίγαντες στους ώμους των οποίων πατάμε για να κατανοήσουμε τις αλήθειες που κρύβονται στα 64 μαύρα και άσπρα τετράγωνα.

*To 2004 oι Εκδόσεις Διόπτρα και ο διεθνούς φήμης έλληνας σκασκιστής Ηλίας Κουρκουνάκης ξεκίνησαν μια σειρά βιβλίων για παγκόσμιες προσωπικότητες στο χώρο του σκάκι. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ο συγγραφέας Γ.Ι. Μπαμπασάκης, ο οποίος υπέγραψε τα βιογραφικά μέρη των 200σέλιδων βιβλίων. Η αρχή έγινε με τον πασίγνωστο αμερικανό σκασκιστή Μπόμπυ Φίσερ το 2004.
- Το 2005 και πάλι από τις Εκδόσεις Διόπτρα ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης και ο Η. Κουρκουνάκης έγραψαν το βιβλίο "Jose Raul Capablanca Διαισθητικό Ταλέντο". Αυτά τα δύο βιβλία για τους σκασκιστές προστίθονται μαζί με την "Έρημη Γη" του Ηλία Λάγιου [Ερατώ, 1996] και τη "Μαύρη Κούρσα του Κυρίου Καρούζου" του Γ. Κακουλίδη [Καστανιώτης, 1992], στα οποία ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης συνεργάστηκε με τους συγγραφείς. *Ν.Ι.Π.