18 Απρ 2008

"H Aλεπού... Ξανασταυρώνεται" [Οι Πρεμιέρες της Εβδομάδας]

Με μια πολύ έξυπνη κίνηση, η Seven Films ανέσυρε τις ξεχασμένες κόπιες του πρόσφατα εκλιπόντος Ζυλ Ντασέν και τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα μας κρατάει συντροφιά στις αίθουσες το μικρό διαμαντάκι του 1957 «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», μια συνάντηση σημαντικών ανθρώπων της τέχνης : της Μελίνας Μερκούρη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Τσαρούχη. Συνοδοιπόρος της η καινούρια ταινία για τους μικρούς μας φίλους «Το Παιδί και η Αλεπού» του Λυκ Ζακέ, που μας εξέπληξε με το οσκαρικό «Ταξίδι του Αυτοκράτορα» λίγα χρόνια πριν. Κι όλα αυτά σε μια εβδομάδα που κάνουν έξοδο 9 παραγωγές!

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται : με την Μελίνα Μερκούρη, σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν.
«Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ετοιμάζονται να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση με θέμα τα πάθη του Χριστού. Την ίδια στιγμή μια ομάδα προσφύγων καταφεύγει στη πόλη, ταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ των κατοίκων και των Τούρκων».
Η μοναδική μεταφορά του σπουδαίου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη από τον Ζυλ Ντασέν, ο οποίος στην πρώτη του επαφή με την Ελλάδα κατανόησε αμέσως το ύφος και το κλίμα του βιβλίου και απέδωσε περίφημα στο πανί, την πραγματικότητα της εποχής. Λίγα χρόνια μετά, ο Κακογιάννης στον περιβόητο «Ζορμπά» ακολούθησε απλά και πιστά την τεχνική του Ντασέν.
Βαθμολογία : 4/5

Το Παιδί και η Αλεπού : με την Ιζαμπέλ Καρέ, σε σκηνοθεσία Λυκ Ζακέ.
«Η ιστορία ενός κοριτσιού και η φιλία του με μια αλεπού. Μια σχέση τόσο έντονη, που διαχέεται από τέτοια αγάπη, ώστε μπορούμε να δούμε τη ζωή του ενός μέσα από τα μάτια του άλλου».
Ερχόμενος με φόρα από την εξαιρετική απόδοση της ζωής των πιγκουΐνων στη μεγάλη οθόνη και την επιτυχία που σημείωσε παγκοσμίως, ο Ζακέ επιστρέφει με μια ακόμη ιστορία σχέσης ανθρώπου με ζώου, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τους χαμένους δεσμούς τους.
Βαθμολογία : 3/5

Υπόλοιπες Πρεμιέρες :

Η Εξουσία της Νύχτας (2/5) : με τον Κιάνου Ρηβς, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Άγιερ. Αστυνομική ταινία δράσης στα πρότυπα του παλιού καλού ιταλικού poliziottesco του ’70, σε σενάριο του συγγραφέα Τζέιμς Ελρόι.
Μάρτυρες : του Αντρέ Τεσινέ. Δράμα καταγγελίας για την αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας από έναν άλλοτε κραταιό σκηνοθέτη του γαλλικού κινηματογράφου.
Η Δεύτερη Πνοή : του Αλαίν Κορνό. Αστυνομικό φιλμ στα πρότυπα του Μελβίλ, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις.

Επίσης : Περιουσιακά στοιχεία (ντοκιμαντέρ για τον Νικηφόρο Βρεττάκο), Το όνομά της είναι Σαμπίν (ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό), Η μέρα που άρχισα να ζω, Προσεχώς.. ζάμπλουτοι (πότε;)

Νέστορας Πουλάκος - Εφημερίδα Το Παρασκήνιο (18-4-08)