2 Μαΐ 2008

Δυο χρόνια Βακχικόν (02/05/06 - 02/05/08)...


Κοίτα να δεις, μερικές φορές, πως γίνονται τα πράγματα..

Που να φανταζόσουν πέρυσι τέτοια εποχή (για να μη μιλήσω για πρόπερσι) ότι τον Μάιο του 2008 το μπλογκ "Βακχικόν" δε θα είναι ένα αυτιστικό καθημερινό ημερολόγιο ενός νεογνού της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά το στέκι μιας παρέας ανθρώπων, που πρωτίστως διασκεδάζουν, συζητούν, πίνουν και γλεντούν τη φιλία και τους ερωτές τους.. και μετά γράφουν.

Ξαφνικά, τον περυσινό Σεπτέμβρη η ομάδα "lust for life" συμπλήρωσε κουαρτέτο με τον φωτογράφο Μιχάλη Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε το στίγμα του στους "τρελαμένους ποιητές" Στράτο Π., Αθηνά Πολυκανδριώτη και Νέστορα Πουλάκο.

Ξαφνικά, μα τόσο ξαφνικά, σχημάτιστηκε το φθινόπωρο το καθημερινό μπλογκ - περιοδικό "Βακχικόν", μια προσπάθεια που διήρκησε τέσσερις μήνες (ωθώντας στα 700 ποστς σε 2 χρόνια -με πολλές αυτόπερικοπές- και 200 άτομα επισκεψιμότητα τη μέρα).

Στο παραπάνω εγχείρημα η ομάδα "Βακχικόν" - τρελοί προπαγανδιστές αρωγοί, φίλοι και συμποτές : ο Γ.Ι. Μπαμπασάκης, ο Γιώργος Μπλάνας, ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, ο Ζ.Δ. Αϊναλής, η Κατερίνα Καντσού, η Ιωάννα Κουτζούκου, η Μαίρη Αλεξοπούλου, ο Τάσος Ρήτος, ο Νάσος Ριτζ (Σπύρος, Ηρακλής, Γιώργος).

Με σταθερές εβδομαδιαίες ή 15ήμερες στήλες προσέφεραν λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και κινηματογραφικά δοκίμια, μουσικές ιστορίες και αφιερώματα, φωτογραφίες και μεταφράσεις, βιβλία και κριτικές, παρουσίασεις και συνεντεύξεις και πάνω από όλα ποιήματα, διηγήματα και πανέμορφες διηγήσεις.

Κι όλα αυτά έγιναν.. περιοδικό : το "Βακχικόν" - Περιοδικό γραμμάτων και τεχνών- στη διεύθυνση http://www.vakxikon.gr/, ένα σάιτ για λογοτεχνία, ποίηση, κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, φωτογραφία, με συνεντεύξεις, παρουσίασεις, προδημοσιεύσεις, εκδηλώσεις -που θα κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο (εικαστικά ανανεωμένο από 15/6). Πλαισιωμένο με το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του Ηρακλή Τσατσούλη -προπαγανδιστή και happy fewer- που σπάει κόκκαλα.

Και φυσικά τον ηλεκτρονικό ρ/σταθμό "Arch Stanton" δημιούργημα της παρέας του Νάσου Ριτζ, να μας κρατάει ατίθαση συντροφιά στις ώρες και τα όνειρά μας..

Μαζί μας συνεργάτης και "δικός μας" άνθρωπος ο Πολυχώρος και οι Εκδόσεις Ash In Art του Τάσου Μεμενόγλου. Η ανθολογία "Μονοδιάλογοι" (κυκλοφόρησε τον Μάρτη), τα ποιητικά βιβλία "Αντιξοότητες" (Ν.Ι. Πουλάκος), "Ο δαίμονας που κρύβεις μέσα σου" (Τ. Ρήτος) και "Γυμνή ραψωδία" (Κ. Καντσού) που θα κυκλοφορήσουν μέσα στον Μάιο. Οι εκδηλώσεις για το περιοδικό στις 17 Μαίου αλλά και τον Ιούνιο. Η υποστήριξη του στο περιοδικό με τις πολύτιμες κινήσεις του.

Πάνω απ' όλα οι ακριβοί φίλοι μας από κάθε χώρο και τόπο, οι οποίοι ουσιαστικά συμμετέχουν σε όλο αυτό.. Κυρίως αυτοί και μετά εμείς..

Κι έπεται συνέχεια..

Δε θα ευλογήσουμε τα γένια μας.. Δε θα περιαυτολογήσουμε.. (μπορεί να το κάναμε κιόλας).. Αλλά είμαστε μια παρέα ανθρώπων, που μέσα σε 8 μήνες με κεντρικό σύνθημα "Τίποτα δεν είναι αληθινό, η Προπαγάνδα συνεχίζεται" έκαναν σημαντικά πράγματα πρωτίστως για την ικανόποιηση της τέχνης που εκπροσωπούν, αποδεικνύοντας ότι ο αυθορμητισμός, η κάβλα (ουπς!), η δίψα για ζωή, η απογύμνωση της δίψας, η ενσάρκωση των ονείρων, η πραγματοποίηση των ιδανικών και τελικά.. το θέμα για να ξέρουν ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ένα ποτήρι παραπάνω, για ποιο λόγο το τσουγκρίζουν το ρημάδι.. όχι βέβαια γιατί είναι αλκοολικοί αλλά γιατί τιμούν τον κόπο τους, ονειρεύονται να κατακτήσουν κι άλλους κόπους τους, διασκεδάζουν γιατί ξέρουν ενδόμυχα ότι "ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ"....

Άστα λα βίστα, μπέιμπις...