17 Μαΐ 2008

Εκδήλωση του Περιοδικού Γραμμάτων και Τεχνών "Βακχικόν" στις 17/5/2008 στον Πολυχώρο Ash In Art..


«Κάποτε χύνεται το φως απ’ το κορμί»
Μουσικό-ποιητική βραδιά του Περιοδικού Γραμμάτων και Τεχνών Βακχικόν και του Πολυχώρου Τεχνών Ash In Art

Παρασκευή 17 Μαΐου 2008
Ώρα 20.30
Καρέας 11 Μετς

Στην κεντρική σκηνή οι ποιήτριες Αθηνά Πολυκανδριώτη και Μαίρη Αλεξοπούλου, πλαισιωμένες από τον μουσικό προπαγανδιστή Τάσο Ρήτο και τον συντονιστή δημοσιογράφο Νέστορα Ι. Πουλάκο θα απαγγέλουν «τραγουδιστά» στίχους δικούς τους αλλά και αγαπημένων τους ποιητών, της ημεδαπής και της αλλοδαπής, υπό τους ζωντανούς ήχους του ραδιοφωνικού παραγωγού Arch Stanton.

Ως ένδειξη φιλίας και ευγνωμοσύνης θα ακουστούν στίχοι των στυλοβατών του περιοδικού Γ.Ι. Μπαμπασάκη, Γιώργου Μπλάνα, Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου, Στράτου Π. και Ζ.Δ. Αϊναλή, χωρίς να αποκλείεται η «ξαφνική» είσοδος τους στον χώρο.Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα την πάρουν η μεταφράστρια Ευτυχία Παναγιώτου και η αρθρογράφος Ανθή Ντάρδη, οι οποίες υπό τις μουσικές των The National και της PJ Harvey, θα μας αποκαλύψουν εξαίσιες μεταφράσεις και υπέροχες ποιήσεις ξένων στιχοπλόκων, που με σύνεση και νηφαλιότητα μας προσέφεραν απλόχερα και τις απολαμβάνουμε, δεκαετίες τώρα.

Και στο τέλος, ως άλλος Corto Maltese, ο τέως διαχειριστής μπαρ στο Δουβλίνο, λοστρόμος σε φαλαινοθηρικό και νοσοκόμος σε ψυχιατρική κλινική της Νότιας Αγγλίας, περιβόητος Arch Stanton, θα αφήσει τη μουσική να παίζει και θα διαβάζει, όλο πάθος, κείμενα και διηγήματα του «περιπετειάρχη» της σύγχρονης Αθήνας, Νάσου Ριτζ.Στα παρασκήνια η εικαστικός Κατερίνα Καντσού θα καταγράφει το «έγκλημα» με την κάμερα και την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της.
*
Τίποτα δεν είναι αληθινό, η Προπαγάνδα συνεχίζεται

Απ’ τις ακρώρειες των πόλεων, από το πουθενά, σιγά-σιγά και αθόρυβα, συγκεντρωνόμαστε. Κάτω από το χαμηλό φως των χαμόγελων, ανοίγουμε το χάρτη της ονειρικής μας πολεοδομίας και σχεδιάζουμε τις διαδρομές μας. Δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε, το ξέρουμε. Άγνωστοι οιωνοί και συγχρονίες απρόβλεπτες θα μας οδηγήσουν. Καίμε το χάρτη, από τις φλόγες ανάβουμε τσιγάρα, και ξεκινάμε.
Στην Προβηγκία και στην Ήπειρο, σε βόρεια πλάτη και θάλασσες ζεστές, περιπλανιόμαστε. Χανόμαστε στον κόσμο, συναντιόμαστε. Έχουμε μάθει ότι ο δρόμος είναι μονόδρομος, ο γυρισμός ανέφικτος. Δεν θα ξαναγυρίσουμε. Γονατίζουμε, βουτάμε τα χέρια μας στο χώμα, στο νερό, και με τη λάσπη υψώνουμε ναούς αφιερωμένους στην ετοιμόρροπη δόξα της διαπροσωπικής περιπέτειας. Ανυπόληπτοι ιερείς μας δίνουν την ευχή τους. Κι ένα μπουκάλι για το δρόμο.

Σε δρόμους πολυσύχναστους, στη μέση της ερήμου, σταματάμε. Αφουγκραζόμαστε. Σε καπνισμένα μπαρ αφήνουμε ενθύμια – βλέμματα και μουσικές, βιβλία και αγγίγματα. Μας έχετε δει, σίγουρα, απασχολημένους σε ατέρμονες προσπάθειες να βρούμε, ψηλαφίζοντας, τους διακόπτες της οριστικής διάζευξης του χαζού από το χαρούμενο.

Παιδιά της Προπαγάνδας και των Happy Few, είμαστε οι μεθυσμένοι φρουροί της ομορφιάς και της υποκειμενικότητας. Εισαγωγοί από καιρό της υποψίας για την υπεροχή της αμφιβολίας απέναντι σε όλες τις πεποιθήσεις, μαθητεύουμε αδιάκοπα στην αυθεντική χειροτεχνία του χαμογελωτοποιού. Η μόνη γευσιγνωσία την οποία αναγνωρίζουμε, και στην οποία επιδιδόμαστε, είναι εκείνη των φιλιών.

Χωρίς κραυγές – ποτέ με κραυγές – αλλά με έναν ψίθυρο που θα γίνει καταρράκτης, υπερασπιζόμαστε τη συκοφαντημένη συντροφικότητα. Τα λόγια και οι πράξεις μας, όταν μεγαλώσουν, θέλουν να γίνουν τραγούδια. Δεν έχει σημασία αν θα τα τραγουδήσουμε εμείς ή άλλοι. Άλλωστε εμείς, Εμείς, είμαστε οι Άλλοι, είμαστε ο Καθένας.

Αφήνουμε πίσω μας τα πένθιμα παγοπέδια της ιδεολογίας για να ασκηθούμε χαμηλόφωνα στη φαντασία και στην ξεχασμένη τέχνη των συναντήσεων. Θα ξεκινήσουμε, ξεκινάμε, έχουμε ξεκινήσει. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εδώ. Ερχόμαστε.

Χάρτινοι ήρωες μας δείχνουνε το δρόμο…

(Βακχικόν Μανιφέστο – http://www.vakxikon.gr/)

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΙΟΥ 2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 20.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ASH IN ART (ΚΑΡΕΑΣ 11 ΜΕΤΣ) ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΦΙΕΣΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ “ΒΑΚΧΙΚΟΝ”.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ “ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ” ΤΟΥ Ν.Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΥ, “ΓΥΜΝΗ ΡΑΨΩΔΙΑ” ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΝΤΣΟΥ ΚΑΙ “Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ” ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΡΗΤΟΥ.

ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΠΟΤΟ ΑΨΕΝΤΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ “ΟΜΟΡΦΑ” ΠΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΚΧΙΚΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΘΑ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ Ο Ν.Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΣ.

ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ, Η ΜΑΙΡΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΤΑΣΟΣ ΡΗΤΟΣ.

ΤΣΕΖΑΡΕ ΠΑΒΕΖΕ ΚΑΙ ΣΥΛΒΙΑ ΠΛΑΘ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΝΤΑΡΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ Ο Γ.Ι. ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ.

ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ, ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΛΑΝΑ, ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΥΣΑΛΗ ΚΑΙ Ζ.Δ. ΑΪΝΑΛΗ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΣΟ ΡΙΤΖ (ARCH STANTON)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ARCH STANTON
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ “ΜΑΤΙ” Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΣΟΥ.

.. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΑΛΑΚΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΑΛΙΑ ΘΑ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ, ΘΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΤΑ ΜΑΣ.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.