25 Μαΐ 2008

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Μάης '68 Η Γιορτή της Ποίησης Η Ποίηση της Γιορτής [Οξύ, 2008]

Η ιστορία προσφέρει λίγα παραδείγματα ενός κοινωνικού κινήματος με τόσο βάθος όσο αυτό που ξέσπασε στη Γαλλία την άνοιξη του 1968. Δεν προσφέρει κανένα παράδειγμα κινήματος όπου οι σχολιαστές συμφώνησαν για να πουν ότι ήταν απρόβλεπτο. Κι όμως, η έκρηξη αυτή ήταν μια από τις λιγότερο απρόβλεπτες. Απλούστατα, τυχαίνει να μη βρέθηκε ποτέ τόσο παραπλανημένη η ιστορική γνώση και συνείδηση μιας κοινωνίας.

«Θα ζήσουμε άραγε αρκετά για να δούμε μια πολιτική επανάσταση, εμείς οι σύγχρονοι αυτών των Γερμανών; Φίλε μου, παίρνετε τις επιθυμίες σας για πραγματικότητα….», έγραφε ο ΄Αρνολντ Ρούγκε στον Μαρξ τον Μάρτιο του 1844 και τέσσερα χρόνια αργότερα, η επανάσταση ήταν εκεί. Η δύστυχη φράση του Ρούγκε, σαν ένα διασκεδαστικό παράδειγμα μιας έλλειψης ιστορικής συνείδησης, που διατηρούμενη πάντα πιο πλούσια από παρόμοιες αιτίες παράγει ανέκαθεν τα ίδια αποτελέσματα, παρατέθηκε σαν προμετωπίδα στην Κοινωνία του Θεάματος, που κυκλοφόρησε την Δεκέμβριο του 1967 και έξι μήνες μετά ακολούθησαν τα κινήματα των καταλήψεων, το πιο μεγάλο επαναστατικό κίνημα που γνώρισε η Γαλλία ύστερα απ’ την Κομμούνα του Παρισιού.

Οι καταστασιακοί (situationnistes) , για παράδειγμα, που είχαν καταγγείλει και καταπολεμήσει «την οργάνωση των φαινομενικοτήτων» στο θεαματικό στάδιο της εμπορευματικής κοινωνίας, είχαν προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια, πριν από χρόνια, την τωρινή έκρηξη και τα επακόλουθά της.

Η μεγαλύτερη γενική απεργία που σταμάτησε ποτέ την οικονομία μιας αναπτυγμένης βιομηχανικής χώρας και η πρώτη άγρια γενική απεργία της ιστορίας, οι επαναστατικές καταλήψεις και τα πρώτα βήματα προς την άμεση δημοκρατία, η όλο και πιο μεγάλη εξάλειψη της κρατικής εξουσίας, σχεδόν για δύο εβδομάδες, η επιβεβαίωση όλης της επαναστατικής θεωρίας και ακόμα, εδώ κι εκεί, η αρχή της σταδιακής πραγματοποίησής της, η πιο πρόσφατη εμπειρία του σύγχρονου προλεταριακού κινήματος, που σήμερα σε όλες τις χώρες διαμορφώνει την ολοκληρωμένη του φυσιογνωμία και το μοντέλο που πρέπει από δω και πέρα να ξεπεράσει ιδού αυτό που υπήρξε ουσιαστικά το γαλλικό κίνημα του Μάη του ’68, και αυτό ήταν ήδη η νίκη του.

Ιδού το τέλος των άλλοθι. Μα αυτό ας σημάνει κατ’ αρχάς το τέλος όλων αυτών που συντηρούν το ψέμα και την αμφιβολία για το επαναστατικό εγχείρημα. Μια πρώτη φορά, τον Μάη του 1968, η ευκαιρία που δόθηκε από την ιστορία στην ατομική υποκειμενικότητα χάραξε ξεκάθαρα τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ρεφορμιστές της επιβίωσης και τους εξεγερμένους της θέλησης για ζωή.


*Ως συνέχεια της άριστης συνεργασίας τους ο συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο εικαστικός Πάρις Κούτσικος σχεδίασαν και επιμελήθηκαν ένα βιβλίο - αφιέρωμα στα γεγονότα του Μάη του 68, με αφορμή τους εορτασμούς για τα σαράντα χρόνια από την έκρηξή τους. Το βιβλίο είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ, γραφιστικώς πειραγμένο από τον Κούτσικο, στο οποίο παραθέτονται φράσεις και κείμενα του Γ.Ι. Μπαμπασάκη (.. ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είχε επιμεληθεί τη μελέτη "Μάης του 68 η Περιπέτεια" για τις Εκδόσεις Ερατώ το 2001) καθώς και των Μαρξ, Ένγκελς, Ντυρκας, Ντεμπόρ κ.ά. Επίσης περιλαμβάνει ένα κείμενο - πρόλογο του συγγραφέας καθώς και μια σειρά εικαστικών έργων και πινάκων των μεταπτυχιακών φοιτητών της ΑΣΚΤ Αθηνών, των οποίων καθηγητής είναι ο Γ.Ι.Μ. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκονται οι Εκδόσεις Οξύ, οι οποίες συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον Γ.Ι. Μπαμπασάκη, που βαστά από την περίοδο 1995 - 6 και την πειραματική σειρά "Φωτοβολίδα" (Η Λογική των Γεγονότων, Προλογίζοντας έναν Αιώνα, Αλεξάντερ Τρόκκι, Ουρλιαχτά για Χάρη του Σαντ), τη βιογραφία του Ουίλλιαμ Μπάροουζ το 2000, την επανέκδοση του "Βορειοδυτικού Περάσματος" το 2001, την ποιητική συλλογή "Ω!" του 2007 καθώς και μια σειρά μεταφράσεων (Μπέρνστάιν, Τόμσον, Κλάιν).

Διαβάστε άλλες συνεργασίες του Γ.Ι. Μπαμπασάκη :
- "H Έρημη Γη" με τον Ηλία Λάγιο (1996) http://vakxikon.blogspot.com/2007/10/1996.html
- "Μπόμπυ Φίσερ Αυτοδίδακτη Μεγαλοφυία" με τον Ηλία Κουρκουνάκη (2004) http://vakxikon.blogspot.com/2008/04/2005-bobby-fischer-2004.html