4 Μαΐ 2008

"Wild Ducks Flying Backward" - Tom Robbins (2005)

Ο σκοπός μας είναι να εξελισσόμαστε συνειδητά και σκόπιμα προς μια πιο σοφή, πιο απελευθερωμένη και πιο φωτεινή κατάσταση ύπαρξης, να επιστρέψουμε στην Εδέμ, να συμφιλιωθούμε με το φίδι και να στήσουμε τους υπολογιστές μας ανάμεσα σε άγριες μηλιές.
Κατά βάθος όλοι ξέρουμε μάλλον ότι το πραγματικό μας έργο είναι κάποια μορφή μυστικιστικής εξέλιξης, μια συνένωση με τη θεότητα, με την αγάπη. Όμως καταπιέζουμε δραστικά αυτή την ιδέα γιατί, αν τη δεχτούμε, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πολιτικές μας παλινδρομήσεις, υα θρησκευτικά μας δόγματα, οι κοινωνικές μας φιλοδοξίες και τα οικονομικά μας τερτίπια δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικά αλλά ασήμαντα. Η αποστολή μας είναι να αποβάλουμε αυτές τις άσκοπες ενασχολήσεις και να επωμιστούμε πάλι το αρχέγονο φορτίο της ανεξάντλητης έκστασης. Ή, αν δεν γίνεται αυτό, να χτυπήσουμε μια καλή πίτσα με λεπτή ζύμη κι ένα ποτήρι δυνατή μπίρα.

*Nα ομολόγήσω ότι τον αμερικανό συγγραφέα Τομ Ρόμπινς μου τον έμαθε η όμορφη μου Χουανίτα, η οποία αυτές τις μέρες συνεχίζει το ταξίδι της στην Ευρώπη με σταθμό την Βαρκελώνη. Πριν από 9 μήνες είχα δημοσιεύσει τον "Τρυποκάρυδο", ένα βιβλίο που μου τρύπησε τα αυτιά για τα καλά. Με αφορμή τα νοεμβριανά γενέθλιά της μου χάρισε (!) την τελευταία του συλλογή. Θα πω ότι δεν με κατέπληξε το 9ο βιβλίο του Ρόμπινς. Το "Οι Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα" είναι μια συρραφή άρθρων ταξιδιωτικών αλλά και γνώμης, που δημοσιέυτηκαν από το Esquire μέχρι το Playboy, από τη δεκαετία του '60 μέχρι τις μέρες μας. Επίσης ανέκδοτα διηγήματα του, ποίηματα, πολιτικά κείμενα καθώς και μια σειρά δοκιμίων, επιφυλλίδων και κειμένων από βιβλιαράκια δίσκων, συλλογές εκδοτικών οίκων, προλόγουςι βιβλίων άλλων συγγραφέων κ.ά. Γενικώς, πρόκειται για ένα 300σέλιδο βιβλίο, στο οποίο ο Ρόμπινς συγκεντρώνει ότι δεν συμπεριέλαβε στα 8 μυθιστορήματά του αλλά και άλλα πολλά γραπτά του. Οι Εκδόσεις Αίολος και πάλι στο προσκήνιο, φέρνουν το βιβλίο στα ελληνικά το 2006, σε μετάφραση του Κώστα Μπουρουξή και σχέδιο του Δημήτρη Καλοκύρη.

Διαβάστε τη βιογραφία του Τομ Ρόμπινς αλλά και για τον "Τρυποκάρυδο" εδώ :