24 Αυγ 2008

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Jose Raul Capablanca Διαισθητικό Ταλέντο [Διόπτρα, 2005]

Οι παρτίδες κάθε παγκόσμιου πρωταθλητή αποτελούν πραγματικό σκακιστικό σχολείο. Η εξέλιξη της ζωής τους, οι επιτυχίες και απογοητεύσεις, οι κορυφώσεις και η παρακμή τους, συνιστούν παράδειγμα προς μίμηση και ενίοτε προς αποφυγή! Η ιστορική εξέλιξη της σκακιστικής θεωρίας γράφεται από τους παγκόσμιους πρωταθλητές, τους γίγαντες στους ώμους των οποίων πατάμε για να κατανοήσουμε τις αλήθειες που κρύβονται στα 64 μαύρα και άσπρα τετράγωνα.Ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έγραψε την βιογραφία, ενώ ο Διεθνής Μετρ, ψυχολόγος και προπονητής Ηλίας Κουρκουνάκης ανέλυσε τις καλύτερες παρτίδες, τα πιο ενδιαφέροντα φινάλε και τους ωραιότερους συνδυασμούς του Jose Raul Capablanca, και σε ειδικό κεφάλαιο διεισδύει στην έννοια του ταλέντου.

*Δεύτερο και τελευταίο -μέχρι σήμερα- βιβλίο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου - Ίκαρου Μπαμπασάκη και του διεθνούς μετρ, προπονητή και ψυχολόγου Ηλία Κουρκουνάκη, αναφορικά με μεγάλες προσωπικότητες - παγκόσμιους πρωταθλητές στο χώρο του σκακιού. Και πάλι, οι Εκδόσεις Διόπτρα, δίνουν στέγη για τη βιογραφία του σπουδαίου κουβανού σκακιστή Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, ένα χρόνο μετά τη βιογραφία του αμερικανού Μπόμπι Φίσερ. Ο Μπαμπασάκης επιμελείται τα βιογραφικά στοιχεία του Καπαμπλάνκα, ο Κουρκουνάκης αναλύει -με περίτεχνο τρόπο- τα παιχνίδια και τις σκακιστικές κινήσεις του κουβανού γκραν μέτρ, κι όλοι οι φίλοι του σκακιού απολαμβάνουν μια ακόμη καλοδουλεμένη βιογραφία, ευελπιστώντας σε μια συνέχεια αυτής της σειράς.

Διαβάστε όλες τις υπόλοιπες συνεργασίες του Μπαμπασάκη :

- "H Έρημη Γη" με τον Ηλία Λάγιο & τον Νάσο Βαγενά (1996) http://vakxikon.blogspot.com/2007/10/1996.html
- "Μπόμπυ Φίσερ Αυτοδίδακτη Μεγαλοφυία" με τον Ηλία Κουρκουνάκη (2004) http://vakxikon.blogspot.com/2008/04/2005-bobby-fischer-2004.html
- "Μάης '68 Η Γιορτή της Ποίησης Η Ποίηση της Γιορτής" με τον Πάρι Κούτσικο (2008) http://vakxikon.blogspot.com/2008/05/68-2008.html *Ν.Ι.Π.