20 Ιαν 2009

"Το Σύνδρομο της Χιονάτης" - Ν.Ι. Πουλάκος


η ιστορία : ο πραγματικός αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ζει ελεύθερος ανάμεσα μας σχεδιάζοντας το επόμενο χτύπημα. Την ίδια στιγμή, η τελευταία εκτελέστρια της οργάνωσης ερωτεύεται τον μυστικό πράκτορα που την καταδιώκει, γνωρίζοντας ότι είναι αστυνομικός αλλά όχι ότι είναι και ο αδελφός της. Όλα αυτά, σε μία ταινία… κόμιξ!

το σχόλιο : η ταινία που αποδεικνύει περίτρανα το θαύμα της ψηφιακής εποχής. Μια ιστορία φανταστική δομημένη σε ιστορικά γεγονότα, όπως η χούντα της 21ης Απριλίου, η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, και συνθεμένη με τηλεοπτικά επίκαιρα διαφόρων θεμάτων της σύγχρονης τρέλας του.. Ελλαδιστάν. Η μονταζιέρα του.. ηλεκτρονικού υπολογιστή κάνει θαύματα, επίσης, μιας και έβαλε πινελιές κόμικ στην ψηφιακή εικόνα της κάμερας, παρέμβαλε πρόσωπα και καταστάσεις και ζωγράφισε σαν σε καμβά επί της οθόνης, όμως. Το σχόλιο πολιτικό και κοινωνικό, με μπόλικη φαντασία και τρέλα, απορρέει από μια ιστορία διασκεδαστική όσο και σκεπτόμενη επί του πιεστηρίου, βεβαίως βεβαίως. Ο Σπάρταλης, γνωστός στην κινηματογραφική κοινότητα για τις ψηφιακές ατασθαλίες του, προκάλεσε με αυτή την ταινία και σάρωσε στο φετινό τμήμα του Digital Wave (… νο 3) του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης : απέσπασε το 1ο βραβείο, τον Ψηφιακό Αλέξανδρο, όπως και το Βραβείο Κοινού Fischer. Μάλιστα, εξήγησε κατά την απονομή του με χιουμοριστικό τρόπο την αδυναμία του να συμπληρώσει έστω και μια αίτηση, που τον οδήγησε στο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις «γραφειοκρατικές» διαδικασίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Συμπλήρωσε ότι ούτε και πέρυσι δέχθηκε να παραλάβει την Εύφημο Μνεία, ενώ για το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το φετινό του βραβείο, τόνισε ότι το δέχεται μετά από την «πίεση» των συνεργατών του, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργο Παπαλιό, ν’ αναφέρει ότι τον συγκινεί η στάση του Άγγελου Σπάρταλη γιατί του θυμίζει τη δική του άρνηση να δεχτεί χρηματικό βραβείο το 1975, ωστόσο διευκρίνισε πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους δημιουργούς που ασχολούνται με τα ψηφιακά μέσα.

ο σκηνοθέτης : ο Άγγελος Σπάρταλης γεννήθηκε το 1973 και ζει μεταξύ Αθήνας και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ζωγράφος στο επάγγελμα, έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως και συμμετοχή σε ποικίλα δρώμενα (θεατρικά κ.ά) κατά καιρούς. Η «Wish you luck» είναι η δική του εταιρεία κινηματογραφικής παραγωγής, που σκοπό έχει να παράγει ανεξάρτητες ψηφιακές ταινίες. Με τον κινηματογράφο «έμπλεξε» από το 2002 και έκτοτε έχει δημιουργήσει πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, video art και ντοκιμαντέρ, που έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία : «Εύφημος μνεία» Digital Wave 48ου ΦΚΘ 2007 – Βραβείο Κοινού 8o Ecofilms Ρόδου 2008 – «Ψηφιακός Αλέξανδρος» 49ο ΦΚΘ 2008 – Βραβείο Κοινού 49ο ΦΚΘ 2008.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της "Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών".