23 Φεβ 2009

"Ήχοι Ψιθύρων" - Ευγ. Παπανδρέου / "Νιρβάνα" - Γιαν. Γκιόκας / "Λατρευτικό" - Αθην. Νικολάου
3 ποιητικές συλλογές των Εκδ. Γαβριηλίδης, παραγωγής 2008.

"Ήχοι Ψιθύρων" - Ευγενία Παπανδρέου

Μοντέρνες ευέλικτες πολιτείες
με αποστειρωμένα κτίρια
με σύγχρονους εξοπλισμούς
και χιλιοστά πρασίνου
με φυλλωσιές ανθεκτικές.

Πρώτη ποιητική συλλογή της συμβολαιογράφου από την Πάτρα, συγκεντρώνει -προφανώς- 30 από τα πλέον ώριμα και μεστά ποιηματά της μέχρι τώρα ανέκδοτης ποιητικής ζωής της. Φιλοσοφικές αναζητήσεις, λεξιλογικά παιχνίδια, καθαρός στίχος, ακαδημαϊκή αναπαράσταση της ποιητικής μούσας, μια μελωδική μουσική που ξεπηδά μέσα από λέξεις της αστικής ζωής. Ανάγκη έκφρασης για μια κοινωνία, σε μια ζωή, ορισμένου χρόνου.

"Νιρβάνα" - Γιάννης Γκιόκας

Ο ανόητος άνθρωπος έχει
την καρδιά στη γλώσσα του
Ο έξυπνος έχει
τη γλώσσα στην καρδιά του.

23χρονος μουσικός από τα Γιάννενα, εκδίδει τη δεύτερη ποιητική συλλογή του σε διάστημα δύο χρόνων και πάλι από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, που δίνουν χώρο και χρόνο για ποητική ζύμωση σε νέους δημιουργούς. Στίχος απλός, όχι απλοϊκός, συμπλέγματα παραφοράς καταδιωκούν τα ολιγόστιχα ποιήματα, που ζουν για τον θάνατο, ερωτεύονται τη ζωή, αγαπούν το όλο. Σίγουρα με προοπτικές, αν δεν καεί από την ανάγκη της έκδοσης.

"Λατρευτικό" - Αθηνά Νικολάου

Μισητό νεκροσήμαδο
συφορά φτερωμένη
το είδος, το είκασμα...

92σέλιδη θεατρική πρόζα, στιχουργικό έπος σε πρότυπα αρχαϊκά ή μάλλον αττικής τραγωδίας, που παίζεται Επίδαυρο και Εθνικό συνάμα. Με ρίμα, με ζεύξη στιγμών, με τρόπο παιγνιώδη, ευχάριστο, ανάλαφρο, ατίθασο, αλλά και ζοφερό ενίοτε και θανατερό σαν ευθύβολο μαχαίρι που πληγώνει βαθιά. Ποίημα μονοκοντυλιά, με μια ρουφηξιά, και τρεις-τέσσερις σύνθετες σκέψεις στο οπίσθιο του εγκεφάλου. Σίγουρα τραγικό στη σημαντικότητά του. Σίγουρα λατρευτικό στο ανάγνωσμά του. Η ποιήτρια εκδίδει ποίηση, θεατρικό, πεζό από το 1989 στις Εκδόσεις Θεμέλιο, Οδυσσέας, Δωδώνη, Λιβάνη...

Ν.Ι.Π.