28 Φεβ 2009

Συνέντευξη του Γιώργου Πυρπασόπουλου...


Στον πρώτο του, αμιγώς, πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος (που είχε συμμετάσχει στην ταινία «Να μ’ αγαπάς» του Ανδρέα Θωμόπουλου το 2003) κινεί τα νήματα της… γκαντεμιάς στη φρέσκια ελληνική κωμωδία «Γκίνες», που βγαίνει αύριο στις αίθουσες όλης της χώρας. Συνεχίζοντας την πορεία των πολύ καλών, ποιοτικά κι εμπορικά, ελληνικών κωμωδιών, η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξη Καρδαρά (συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος» του Αντώνη Καφετζόπουλου) αφηγείται την ιστορία ενός γκαντέμη χαρτοπαίχτη που προσπαθεί να γλιτώσει απ’ τη «δολοφονική» γοητεία νεαρής συζύγου και να βρει ένα κιβώτιο με χρυσάφι, που είναι θαμμένο στην ερημική ταβέρνα του άντρα της. Τον «γκαντέμη» κι επίδοξο κυνηγό θησαυρού υποδύεται ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο οποίος μίλησε στην «Α» για τη νέα του κινηματογραφική εμπειρία, την αναζήτηση του ανθρώπου στη «θεά» τύχη αλλά και το μέλλον του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

- Πιστεύετε στη «θεά» τύχη;
- Μερικές φορές νομίζω ότι είναι αναγκαίο να πιστεύεις στην τύχη.
- Θεωρείτε ότι εξακολουθούν να συναρπάζουν το κοινό ιστορίες θαμμένων θησαυρών;
- Πιστεύω πώς ναι. Γιατί το μυστήριο πάντα γοήτευε και πάντα θα γοητεύει το κοινό. Άλλωστε τέτοιου είδους ιστορίες είναι διασκεδαστικές και ψυχαγωγικές για τον θεατή.
- Σε ποια κατηγορία ταινιών θα κατατάσσατε το «Γκίνες» ;
- Το «Γκίνες» είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταινία με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, περιπέτειας αλλά και ρομάντζου. Πιστεύω ότι είναι από τις ταινίες που δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα και θα ήταν άδικο να προχωρήσω σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο χαρακτηρισμό της.
- Όπως συμβαίνει με τον ήρωά σας (χαρτοπαιξία) εσείς πιστεύετε ότι ανάλογα πάθη μπορούν να «καταστρέψουν» την καθημερινότητά σας;
- Γενικότερα τα πάθη χωρίς ελέγχο είναι συνήθως καταστροφικά. Γιατί τα πάθη είναι ανθρώπινες αδυναμίες με δεδομένα αποτελέσματα.
- «Ευτύχης», «Γιάννης», ή «Γκίνες»; Ποια από τα τρία ονόματα του ήρωά σας προτιμάτε;
- Προσωπικά προτιμώ το «Ευτύχης». Στην ταινία, όμως, λειτουργούνε όλα όπως πρέπει, χρονικά και θεματικά. Ταιριάζουν απόλυτα.
- Με ποιους από τους δυο ήρωες καρτούν ταυτίζεστε; Τον Γκαστόνε (στο «Ντόναλντ Ντακ») ή τον Γρουσούζη (στα «Στρουμφάκια»);
- Μάλλον με τον «Γκαστόνε» στο «Ντόναλντ Ντακ»! Θα το προτιμούσα σίγουρα!
- Πως κρίνετε τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο;
- Είναι σαφές το γεγονός ότι, πλέον, πραγματοποιούνται μεγάλες ελληνικές παραγωγές που προσελκύουν κόσμο στην κινηματογραφική αίθουσα, Αυτό είναι, αναμφίβολα, μια σημαντική πρόοδος που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο επίπεδο το μέλλον του εγχώριου κινηματογράφου. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
- Εσείς, γιατί δεν κάνετε πολύ κινηματογράφο;
- Μ’ αρέσει πολύ ο κινηματογράφος αλλά είμαι αρκετά επιλεκτικός στα σενάρια που μου προτείνουν.

Νέστορας Πουλάκος
npoulakos@apogevmatini.gr

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην καθ. εφημερίδα "Απογευματινή" (φύλλο 25-2).