18 Φεβ 2009

"Τα πάντα ρή-τος / This history of music and poetry : Love me tender" - No 3


Elvis Presley – Love me tender

Written by: Presley, Vera Watson
Produced by: Steve Sholes
Released: Oct. '56 on RCA
Charts: 23 weeks
Top spot: No. 1

Τo «Love me Tender» ήταν το θεματικό τραγούδι από την πρώτη ταινία του Elvis. Επίσης, αποτέλεσε ένα καινούργιο ήχο για τον βασιλιά. Τραγούδησε με την μαλακή φωνή του, συνοδευόμενη μόνο από την δική του ακουστική κιθάρα. Η μελωδία προέρχεται από την μπαλάντα «Aura Lee» του Εμφύλιου πολέμου, προσαρμοσμένη από τον μουσικό διευθυντή της ταινίας, Ken Darby, που έδωσε συγχαρητήρια στην Watson, την γυναίκα του Elvis.

Won’t you please come home
You’ve been away too long, will you?
How can we carry on
When you are gone me wild one.

Philip Parris Lynott (Thin Lizzy)

*

Σαν σήμερα - 18 Φεβρουαρίου

1546: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γερμανός Μαρτίνος Λούθηρος, ο ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.

1883: Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γερμανία.

1885: Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά τη δημοσίευση του έργου του "Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν", συνέχεια του βιβλίου "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ".

1896: Γεννιέται ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1902: Σεισμός στο Μπακού της Ρωσίας σκοτώνει 2.000 ανθρώπους.

1930: Ο αστρονόμος Κλάιντ Τόμποου ανακαλύπτει τον Πλούτωνα, τον 9ο πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

1931: Γεννιέται η Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993.

1932: Γεννιέται στην Τσεχοσλοβακία ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας "Η Φωλιά του Κούκου" αλλά και του "Αμαντέους", Μίλος Φόρμαν.

1933: Γεννιέται η σύντροφος του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο.

1938: Γεννιέται ο Ούγγρος βραβευμένος σκηνοθέτης, Ίστβαν Ζάμπο.

1943: Στη Γερμανία, συλλαμβάνονται και εκτελούνται οι εκδότες του εντύπου ''Λευκό Ρόδο'', που προσπαθούσε να θέσει το λαό προ του πραγματικού προβλήματος, τονίζοντας ότι, ο Χίτλερ οδηγεί το γερμανικό λαό στην εξόντωση.

1954: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70 με την ταινία "Πυρετός στο Σαββατόβραδο".

1972: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταργεί τη θανατική ποινή.

2001: Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Μπαλτύς, σε ηλικία 93 ετών, γνωστός για τους πίνακες του που απεικονίζουν νεαρά κορίτσια, και οι οποίοι συχνά προκάλεσαν αντιδράσεις.