10 Μαρ 2009

"Πρώτο Φως" - Άγης Μπράτσος / "Ο Φωταγωγός" - Γρηγ. Μανιαδάκης / "Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις" - Νικ. Ευαντινός
2 ποιητικές συλλογές των εκδ. Γαβριηλίδης & 1 ποιητική συλλογή των Εκδ. Κέδρος, παραγωγής 2008.

"Πρώτο Φως" - Άγης Μπράτσος

Κι όμως ο κόσμος είναι δίκαιος.
Γι' αυτό δίχως τύψεις το σκοτώνω στο μαξιλάρι.
Ποιός αμφιβάλλει ότι κάθε κουνούπι είναι ένοχο;
Επιτέλους μόνος θα ψηλαφίσω τον ύπνο.

Πολιτικός, κοινωνικός στίχος που διατρέχει τις ημέρες τη χούντας κι εκείνες τις μαύρες αλλά επαναστατικές στιγμές του Πολυτεχνείου. Με διάθεση νοσταλγική και ύφος επιθετικό, αντιπαραβάλοντας τη σημερινή βαρβαρότητα συγκρινόμενη με το "ένδοξο" παρελθόν, ο νομικός Μπράτσος, στην έβδομη ποιητική συλλογή του αδιαμφισβήτητα θεωρείται από τις πιο μεστές φωνές των καιρών μας.

"Ο Φωταγωγός" - Γρηγόρης Μανιαδάκης

Eκείνο το απροσδιόριστο πρωινό του 1973 ο φίλος μου με είχε σκεπάσει στοργικά με ένα σεντόνι. Έπειτα, σχεδόν αμέριμνοι, βγήκαμε βόλτα ανάμεσα στους σκοτωμένους στη λιακάδα.

Πεζό-ποιήματα σε ατάκτως ελευθεριακή γραφή από τον ψυχίατρο Μανιαδάκη. Στη δεύτερη ποιητική του παρουσία, τα βάζει με το βάθος της ψυχής του, τη νεότητά του, ανατρέχει στο παρελθόν και βγάζει λαβράκια-μαθήματα για το παρόν και το μέλλον. Ευκολανάγνωστα στιχουργήματα αλλοτινών στιγμών.

"Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις" - Νικόλας Ευαντινός

ας έρθει
στα χείλη του ύπνου
να κοινωνήσει
αυτό που ξεγλιστρά
και να κάνει τη ζωή μου
Ζωή.

Σύνολο έργου, 35 ποιημάτων παρακαλώ, από τον Ευαντινό που αποφασίζει να εκθέσει τις σκέψεις του προς τέρψιν του αναγνωστικού κοινού. Θέματα καθημερινά, διαπιστώσεις, μεταγλωττίσεις σκέψεων, αγάπες και άλλα τινά, συνθέτουν τον κόσμο του Ευαντινού, χωρίς ευδιάκριτη ενότητα αλλά υποθάλπτουσα και συγκεκριμένη.