25 Μαρ 2009

Small Talk #1


+

- Οργασμός ελληνικού κινηματογράφου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ταινίες ελληνικής παραγωγής κατακλύζουν τις αίθουσες.
Αγγελόπουλος, Γαβράς, Ζάππας, Μαραγκός, Τσαρουχάς, όλοι οι καλοί χωράνε και δεν το μαρτυράνε, σε μια χώρα που «βράζει» με τους πολιτικούς να τα έχουν σκατώσει και να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο.
- Μέσα σε όλα, και με χρονοκαθυστέρηση, έρχεται το «Slumdog Millionaire» έχοντας σαρώσει Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Όσκαρ… Έχει και συνέχεια ο Ντάνι Μπόιλ.
- Το πιο αναμενόμενο μπλοκμπάστερ λέγεται «Watchmen» δια χειρός Ζακ Σνάιντερ («300»).
- Ενώ η New Star Films συνεχίζει να φέρνει ταινίες του ποιοτικού κινηματογράφου, από τη Βενεζουέλα έως την Τουρκία και από τη Χιλή έως την Ασία.
- Η πλέον σημαντική επανέκδοση του διμήνου : η «Εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη σε νέες κόπιες, επανεμφανίζεται στο κινηματογραφικό προσκήνιο 10 χρόνια από τη θριαμβευτική πρεμιέρα της.

-

- Καλός ο ελληνικός… οργασμός αλλά να βλέπαμε και καμία καλή ταινία θα ήταν σούπερ!
- «Σκόνη του χρόνου» vs «Θίασος» σημειώσατε 2.
- «Ισοβίτες» vs «Μάθε παιδί μου γράμματα» σημειώσατε 2.
- Οι Έλληνες σκηνοθέτες μεγαλώνουν και τρελαίνονται.
- Και μέσα σ’ όλα οι Αμερικανοί μας στέλνουν ταινίες με τη σέσουλα. Κάτι φευτό-κωμωδίες, που χτυπούσαν εκατομμύρια στα box office τους, κι εδώ τις έχουμε για τσιχλόφουσκες.
- Εν αναμονή του Πάσχα, μπας και γίνει καμιά Ανάσταση της ντόπιας κινηματογραφικής κουλτούρας.
- Ν’ αλλάξει το σύστημα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ν’ αλλάξει η παιδεία κι η αστυνομία, η κυβέρνηση, οι πολιτικοί να πάνε σπίτια τους… Ξέρω ‘γω. Όλα πακέτο.

υ.γ. «Είναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη…» - Τα ξαναλέμε όταν πιάσουν οι ζέστες!

Νέστορας Πουλάκος
nestoras.poulakos@myfilm.gr

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 4 του διμηνιαίου fanzine "Move it!" (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2009).