6 Απρ 2009

Συνέντευξη του Χρίστου Γεωργίου..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Η ταινία του αποτέλεσε την ευχάριστη νότα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (στο ελληνικό τμήμα, βεβαίως). Όλοι μίλησαν για μια ελπιδοφόρα άνοιξη του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, το οποίο πρέπει να ξεφύγει από τα σοβαροφανή στερεότυπα της σινεφίλ κουλτούρας του πάλαι ποτέ Ν.Ε.Κ., και να κάνει άλματα προς τα μπρος. Ο Χρίστος Γεωργίου μιλά στην «Α» για το «Μικρό έγκλημα», μια ευχάριστη, ανάλαφρη παραγωγή (Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας) που κινείται στα όρια της κωμωδίας και του κοινωνικού παράδοξου, διηγούμενο μια απλή, καθημερινή ιστορία, ανθρώπων της διπλανής πόρτας, και εκτυλίσσεται στη Θηρασιά, ένα νησί της άγονης γραμμής του Αιγαίου, μόλις δέκα λεπτά από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη. Ο νεαρός αστυνομικός Λεωνίδας (Άρης Σερβετάλης), που θέλει διακαώς να φύγει από το νησί μιας και δεν κάνει απολύτως τίποτα, μπαίνει στον πειρασμό να εξιχνιάσει ένα φαινομενικό ατύχημα, που οδήγησε έναν μεθυσμένο γέροντα στο θάνατο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ερωτεύεται την κόρη του (Βίκυ Παπαδοπούλου), γνωστή τηλεοπτική σταρ που ζει στην Αθήνα αλλά τα εγκαταλείπει όλα κι επιστρέφει στο νησί της. Ο Κύπριος σκηνοθέτης Χρίστος Γεωργίου, με σπουδές στην Αγγλία και την Πολωνία, ζει σε μόνιμη βάση, πλέον, στην Αθήνα, όπου προσπαθεί να κοινοποιήσει το κινηματογραφικό του όραμα. Είχε γίνει γνωστός το 2002, όταν η πρώτη του ταινία, «Κάτω από τ’ άστρα», βραβεύθηκε σε φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο : Μόντρεαλ, Χιούστον, Μάντσεστερ, Μοντεβιδέο, Κολωνία. Με το «Μικρό έγκλημα» κάνει το βήμα παρά πέρα έχοντας ήδη λάβει ενθουσιώδεις κριτικές όπου παραβρέθηκε.

- Τι σε ώθησε στο να διηγηθείς μια απλή ιστορία κι όχι κάτι «βαρύγδουπο», φιλοσοφικό, με βαθύ νόημα;
- Καταρχάς λατρεύω το «απλό». Παρόλο που ο θεατής δεν ξέρει, φυσικά, τη διαδικασία των γυρισμάτων αλλά και την πορεία της κατασκευής της ταινίας, θέλω πολύ το τελικό αποτέλεσμα να είναι απλό κι απέριττο. Είναι για μένα το καλύτερο. Κι όσον αφορά το «Μικρό έγκλημα» ήταν στόχος ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
- Θεωρείς ότι η ιστορία του «Μικρού εγκλήματος» βγάζει γέλιο;
- Αυτό ήταν ένα άλλο μεγάλο στοίχημα. Θέλοντας να ξεφύγω από την προηγούμενη μου ταινία, που είχε μεν κωμικές καταστάσεις αλλά επικεντρωνόταν σε κάτι βαθύτερο, στο «Μικρό έγκλημα» θέλησα να πετύχω αυτό που τελικώς έγινε : να βλέπω θεατές από τη Θεσσαλονίκη ως το Παλμ Σπρινγκς και τη Θηρασιά, όπου παίχτηκε η ταινία, να γελούν, να φεύγουν από την αίθουσα με ένα χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη τους, δείγμα πως πέρασαν καλά αλλά κι ότι προβληματίστηκαν, επίσης. Αυτό το μειδίαμα, ξέρετε. Μάλιστα αυτές οι αντιδράσεις με έχουν ωθήσει στο να κάνω, πλέον, μόνο τέτοιες ταινίες (γέλια).
- Η ιστορία που διηγείται η ταινία σας μοιάζει πολύ πραγματική. Εμπνευστήκατε από αληθινό περιστατικό;
- Δεν υπήρχε αληθινή ιστορία στην ουσία. Πραγματικοί, όμως, είναι όλοι οι χαρακτήρες. Γυρνώντας κάθε καλοκαίρι τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που αγαπώ να κάνω πάρα πολύ με τη γυναίκα μου, είχα μπει στη διαδικασία να παρατηρώ τον μικρόκοσμο αυτών των κλειστών κοινωνιών. Έτσι είχα αρχίσει σιγά-σιγά να χτίζω τον κάθε χαρακτήρα της ιστορίας. Έτσι διαμορφώθηκε κι ο κεντρικός ήρωας, ο αστυνομικός δηλαδή. Ήμουν σ’ ένα νησί, θυμάμαι, κι είχα δει ένα αστυνομικό τμήμα που στεγαζόταν σε μια… παράγκα, δίπλα του υπήρχε μια τεράστια ψάθινη σκεπή που προστάτευε το 4Χ4 τζιπ του διοικητή και μέσα στο τμήμα ήταν ένας νεαρός αστυνομικός, ο οποίος έμοιαζε τελείως ξεκάρφωτος με την όλη εικόνα.
- Υπάρχουν κριτικές που αποδίδουν στην ταινία σας στοιχεία νουάρ. Συμφωνείτε;
- Είναι μια ιστορία που μπλέκει την κωμωδία με το έγκλημα και την εξιχνίασή του. Μέσα υπάρχει και το αστυνομικό στοιχείο. Κυρίως ήθελα να διακωμωδήσω τη σοβαρότητα που επικρατεί στις αστυνομικές ταινίες. Τίποτε παραπάνω.
- Πως θα χαρακτηρίζατε το «Μικρό έγκλημα»;
- Αδιαμφισβήτητα κωμωδία. Όμως είναι μια ταινία που αφήνεται στην κρίση του θεατή. Όπως μου έχουν πει, άλλωστε, κάποιοι τη βλέπουν ως κομεντί, κάποιοι ως βαθιά κοινωνική κτλ. Ας κρίνει αυτός που βλέπει, λοιπόν.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στην καθ. εφημερίδα "Απογευματινή" (φύλλο 6-4).