15 Απρ 2009

Συνέντευξη της Ζοέ Φελίξ..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Στα 32 της χρόνια θεωρείται το φρέσκο, όμορφο, γλυκό ταλέντο του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου. Τόσο στην τηλεόραση όσο και στο σινεμά πρωταγωνιστεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90 με μεγάλη επιτυχία, κυρίως εμπορική. Βέβαια το θέατρο είναι ο διακαής της πόθος, που τόσο θα ήθελε να παίξει και να δείξει το πληθωρικό της ταλέντο. Τη Ζοέ Φελίξ τη συγκρίνουν με τις σύγχρονες σταρ της γαλλικής αφρόκρεμας της υποκριτικής, όπως την Οντρέι Τοτού και τη Ζυλιέτ Μπινός. Εκείνη, όμως, παραμένει προσγειωμένη, πάντα χαμογελαστή και με όρεξη για μεγάλη κουβέντα. Με τον ίδιο πρόσχαρο τρόπο αντιμετώπισε και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Α” με αφορμή τόσο την παρουσία της στο 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (2-12/4) όσο και τον κύριο ρόλο της στη γαλλική εμπορική ταινία της χρονιάς “Είναι οι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι”, που έκοψε 20 εκατομμύρια εισιτήρια στη χώρα της και θα προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από αύριο. Η Ζοέ Φελίξ ερμηνεύει τη Ζουλί, μια καταθλιπτική και αγχωτική γυναίκα που θέλει διακαώς να φύγει για τα νότια της χώρας προκειμένου να φτιάξει η διάθεσή της. Όταν όμως ο σύζυγός της και διευθυντής ταχυδρομείου Φιλίπ παίρνει δυσμενή μετάθεση για τα βόρεια, “άγρια” εδάφη της Γαλλίας εκείνη αρνείται πεισματικά. Αυτό όμως δε συμβαίνει και για τον Φιλίπ. Τελικώς το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη της από το σύζυγό της το καταλαβαίνει πολύ αργά. Τότε όλα αλλάζουν.


Πως αντιμετωπίσατε την τεράστια επιτυχία της ταινίας “Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι”; Πραγματικά δεν το πίστευα αυτό που έγινε στη Γαλλία. Εντάξει να κοπούν ένα εκατομμύριο εισιτήρια το καταλαβαίνω, αλλά είκοσι εκατομμύρια; Είναι πολλά! Πάντως ένιωσα συγκίνηση, ευτυχία, ήρθα κοντά με ανθρώπους από πολλά μέρη της χώρας, ενώ η ταινία αποδείχτηκε χρήσιμη για την περαιτέρω αναγνωρισιμότητά μου.

Ισχύει στην πραγματικότητα αυτή η “κόντρα” νοτίων και βορείων πληθυσμών στη Γαλλία; Η έκταση που δόθηκε στην ταινία ήταν υπερβολική κι έγινε καθαρά για κωμικούς και σατιρικούς λόγους. Κι αυτό έγινε γιατί υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις σε μέρη της Γαλλίας, κάτι το οποίο ήθελε να καταγράψει, να καταδείξει και να διακωμωδήσει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Ντάνι Μπουν.

Πιστεύετε ότι μπορεί να επιβιώσει η αγάπη κι ο έρωτας σε μια σχέση όπως αυτή που είχατε με τον Καντ Μεράντ (Φιλίπ) στην ταινία; Βεβαίως και το πιστεύω! Ο έρωτας κι η αγάπη είναι συναισθήματα που μπορούν να τα νικήσουν όλα. Να επιβληθούν σε μια σχέση και αυτή να διατηρηθεί. Το ίδιο θα έκανα και στην προσωπική μου ζωή. Νομίζω ότι θα μπορούσα ν' ανεχτώ το οτιδήποτε, αν τον σύντροφό μου τον αγαπούσα πραγματικά. Και με τον άνθρωπο που διατηρώ σχέση αυτή την εποχή νιώθω έντονες συγκινήσεις και θα μπορούσα να κάνω για εκείνον τα πάντα.

Θεωρείτε ότι η ομορφιά σας βοήθησε στην καριέρα σας; Ναι και όχι. Σε αρκετές περιπτώσεις η ομορφιά μου (γέλια) μου έκοψε ευκαιρίες στο θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση. Και αυτό με είχε τσαντίσει πάρα πολύ. Όμως θεωρώ ότι όσο περνούν τα χρόνια και μεστώνει η παρουσία μου στο χώρο τότε η ομορφιά δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας αλλά θα δίνει ώθηση στην καριέρα μου.

Έχετε στον πίσω μέρος του μυαλού σας κάποιον σκηνοθέτη με τον οποίο θέλετε να δουλέψετε στο μέλλον; Λατρεύω το σινεμά του Αλμοδόβαρ. Είναι αληθινό, έντονο, ζωντανό, γεμάτο χρώματα. Μιλάει για συναισθήματα και χαρακτήρες ανθρώπων που λατρεύω. Επίσης δεν θα έλεγα όχι στο σινεμά του Κεν Λόους.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην καθ. εφημερίδα "Απογευματινή" (φύλλο 15-4).