4 Ιουλ 2012

This is the end... Στον James Douglas Morrison


Όταν αναφέρουμε το όνομα του James Douglas Morrison ( 1943-1971 ), ο νους μας πάει σε μια γλυκιά και ευγενική ομορφιά που θύμιζε άγγελο αναγεννησιακών πινάκων, σ΄ έναν δαιμονισμένο σαμάν (ινδιάνο μάγο), έναν Διόνυσο προσωποποιημένο ο όποιος ήταν γνωστός για τις εμφανίσεις του στη σκηνή, τους στίχους, τον ρυθμό του, ως ο βασιλιάς του acid rock και της ψυχεδέλειας. Κάπως έτσι γίνεται γνωστός σαν Lizard King για τις εξωτικές και υπνωτικές του παραστάσεις αλλά και για το ριζοσπαστικό του lifestyle. Και φυσικά έκλυτος και ανοιχτός σε κάθε κατάχρηση και μέθη.

Ίσως ο περισσότερος κόσμος όμως δεν γνώριζε καθόλου για την ποιητική πλευρά του. Έτσι λοιπόν ο Morrison κάτω από την επιρροή των William Blake και Arthur Rimbaud αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των ημερών του στη συγγραφή ποιημάτων. Ποιήματα που αντικατοπτρίζουν τη ζωή του με τους Doors που μιλάνε για τη ζωή και το θάνατο, το ταξίδι και την τρέλα, την αγάπη και το σεξ αλλά και την καταρράκωση του αμερικάνικου ονείρου.

Η πορεία αυτού του φαινομένου δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. O Jim αμφισβητήθηκε από πολλούς την εποχή που ξεκίνησε. Μια αμφισβήτηση που συνεχίστηκε ακόμα και μετά θάνατον όταν πολλοί από τους επικριτές του δικαιολογούσαν την τεράστια αναγνώριση, τόσο τη δική του όσο και του group, εξαιτίας του μυστηριώδη τρόπου που “έφυγε”. Ενός θανάτου που ακόμα και τώρα προκαλεί αντιδράσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης κάποιου night club στο Παρίσι ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι ο Jim Morrison πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στην τουαλέτα του club και όχι από ανακοπή καρδιάς στην μπανιέρα του ξενοδοχείου όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο συγγραφέας του βιβλίου Sam Burnet γράφει ότι βρήκε τον τραγουδιστή νεκρό στην τουαλέτα ενώ δύο βαποράκια ήταν αυτοί που τον κουβάλησαν πίσω στο ξενοδοχείο. Νεκροψία για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Morrison παραδόξως δεν είχε πραγματοποιηθεί πότε.

Έτσι κάποιος ουδέτερος θα χαρακτήριζε τον Morrison ως αμφιλεγόμενο, μη καθολικής αποδοχής ποιητή. Και αυτό εξαιτίας των προκλητικών εμφανίσεων και του καυστικού του στίχου που πολλές φορές πέρναγε στα όρια του χυδαίου.
 
Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος, μιας και η άλλη μας λέει ότι η δράση του επαναστάτη έγινε λόγος, αφού οι ανησυχίες του δεν περιορίζονται στην αγάπη και τον πόλεμο. Αναζήτησε και επιδίωξε την εσωτερική ελευθερία για τον εαυτό του αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μια ελευθερία την οποία θα κέρδιζε μέσω της επανάστασής του. Για τον λόγο αυτό ήταν δεκτικός σε οτιδήποτε απαγορευόταν, θεωρούνταν ανήθικο, οτιδήποτε μπορούσε να ταράξει τα νερά.
 
Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος σταθμός του Morrison. Εκεί θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 27 ετών και πιο συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 1971.
 
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στον τάφο του αναγράφεται στα ελληνικά η φράση “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού”. “Δαίμων Εαυτού” ονομαζόταν στην αρχαία Ελλάδα η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από την γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη και ευημερία αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θέων. “Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό” αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί Φιλόσοφοι.
 
Αυτός ήταν λοιπόν ο Morrison. Ο επαναστάτης. Ο δύσκολος. Ο παρείσακτος. Ο δύσθυμος. Ο οραματιστής. Ο μέθυσος. Ο σάτυρος. Ο σαμάνος. Ο ναρκομανής. Ο ποιητής πίσω από το σύμβολο του σεξ και τις πολυμορφικές προσωπικότητές του.

Ο ίδιος θα πει: “θεωρώ ότι είμαι ένα έξυπνο κι ευαίσθητο ανθρώπινο ον με την ψυχή ενός παλιάτσου που σχεδόν με υποχρεώνει να καταστρέφω τα πάντα τις πιο σημαντικές στιγμές…”

O Morrison. Ένα πλάσμα, κάτι μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, αιωρούμενο στην απόσταση ζωής-θανάτου-ζωής και στην αντανάκλαση των άπειρων υπάρξεων του.

Ο Morrison. Ο ποιητής…

Νίκος Μπίνος

*To κείμενο διαβάστηκε στην "έσχατη" εκπομπή του περιοδικού γραμμάτων και τεχνών Vakxikon.gr στο radiobubble.gr, την Παρασκευή 24 Απριλίου, 3 με 4 το μεσημέρι.