25 Μαΐ 2009

"Aνθολογία αμερικανικής ποίησης του 20ου αιώνα" - Γ. Λειβαδάς / "Ο αμφίβολος επισκέπτης" - Εντ. Γκόρυ / "Ένα καρμπόν και δυο μαχαίρια" - Γ. ΠομώνηςΑνθολογία νεότερης αμερικανικής ποίησης, σε επιμέλεια Γιάννη Λειβαδά, από τις εκδόσεις Ηριδανός - σε μετάφραση Σωτήρη Κακίση, το γνωστό γραπτό του Έντουαρντ Γκόρυ, από τις εκδόσεις Ερατώ - τελευταία ποιητική συλλογή του Γιάννη Πομώνη, από τις εκδόσεις Οδυσσέας.

"Ανθολογία αμερικανικής ποίησης του εικοστού αιώνα" - Γιάννης Λειβαδάς (2007)

Ξάφνιασε με, μια μέρα καθημερινή
με μια άνευ αιτίας ευλογία.

(του Τζών Μπέρρυμαν)

Ένα σημαντικό εκδοτικό επίτευγμα του ποιητή και μεταφραστή Γιάννη Λειβαδά, ενός εκ των πλέον ειδικών μεταφραστών και μελετητών της αμερικανικής ποίησης του 20ου αιώνα. Μια ανθολόγηση ιδιαίτερη, ολίγον υποκειμενική, άλλωστε δικαιολογημένο μιας κι αντικατοπτρίζει τη βαθύτερη ματιά του ανθολογούντα. Λεπτομερής εισαγωγή, παράθεση βιογραφικών και ποιημάτων περισσοτέρων από πενήντα ποιητών του περασμένου αιώνα. Το μοναδικό μειονέκτημα, η έντονη απουσία γυναικείων φωνών, αφού οι 2-3 που "εμφανίζονται με το στανιό" δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της γυναικείας ποίησης στην Αμερική του 20ου αιώνα.

"The Doubtful guest" - Edward Gorey (1957)

Ma aυτό αμέσως γλίστρησε και μπήκε μες στο σπίτι
πήγε και στάθηκε στου χωλ τον τοίχο, με τη μύτη.

Εκ των σπουδαιότερων Αμερικανών συγγραφέων, σχολιογράφων και κωμικογράφων και, κυρίως, σκιτσογράφων του περασμένου αιώνα. Ο Γκόρυ. που πέθανε το 2000 σε ηλικία 75 ετών, έζησε μια πλούσια και αναγνωρίσιμη ζωή, έχοντας γράψει περισσότερα από 100 βιβλία, χρησιμοποιώντας σε αρκετά ψευδώνυμο. Ένα από τα σημαντικότερα "ποιητικά" και "λυρικά" γραπτά του είναι ο "Αμφίβολος επισκέπτης", που εκδόθηκε το 1957, και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον ποιητή Σωτήρη Κακίση. Μάλιστα, η έκδοση που κυκλοφορεί από το 2007 είναι άψογη και προσεγμένη, όμορφη για δώρο, η οποία κοσμείται από σκίτσα του ίδιου του Γκόρυ. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους Χειμερινούς Κολυμβητές, οι οποίοι το έχουν συμπεριλάβει στο μουσικό πρόγραμμά τους όλα αυτά τα χρόνια.

"Ένα καρμπόν και δυο μαχαίρια" - Γιάννης Πομώνης (2009)

η ύπαρξη να είναι κόκκος στο αχανές
-κι όμως, φαός-
ένα ακυρωμένο εισιτήριο, πόδι λειψό

Αναμφίβολα ο ποιητής Γιώργος Πομώνης θεωρείται μια πολύ σημαντική φωνή της σύγχρονης ποιητικής στην Ελλάδα, με μια "τρελή" εκδοτική πορεία τον τελευταίο καιρό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η τελευταία του ποιητική συλλογή, ένα συμπαθέστατο κόκκινο 16-σέλιδο των εκδόσεων Οδυσσέας, που περιλαμβάνει 7 ποιήματα καίρια χτυπήματα στην ανθρώπινη οντότητα των καιρών. Συμπαθής άνθρωπος και ο ίδιος, πάντα χαμογελάστος και προσήνης, εξ όσων είχα δει και μιλήσει μαζί του κατά τη συντροφιά μας στο περιοδικό Μανδραγόρας. Ο Πομώνης εξέπληξε άπαντες το 2008 όταν εμφανίστηκε στην ποίηση με 4(!) συλλογές, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, Οδυσσέας και Ίδμων (2). Αισίως έχει συμπληρώσει 10 βιβλία από το 1991, αριθμός που δεν πρέπει να κουράζει στο ανάγνωσμά του, μιας και άπαντα είναι προσεγμένα και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια.