1 Μαΐ 2009

"Εβραϊκές Μπαλάντες" - Ελζ. Λάσκερ-Σούλερ / "Ποιήματα" - Βασ. Λυσσαρίδης / "Διάδρομος" - Μαρ. Παπουτσοπούλου
Ποιητικές συλλογές των Εκδόσεων Γαβριηλίδης και Άγρα.

"Εβραϊκές Μπαλάντες" - Έλζε Λάσκερ-Σούλερ (1912)

Η Ρουθ ψάχνει παντού
άνθη χρυσά μέσα στο στάρι
μπρος στα καλύβια που φυλάνε το ψωμί
(από το ποίημα Booz)

Mια πολύ όμορφη και επιμελημένη έκδοση της σειράς "Μεταφορές" των εκδόσεων Γαβριηλίδης, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Αλεξάκη, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008. Η κορυφαία Γερμανό-εβραία ποιήτρια Έλζε Λάσκερ-Σούλερ (1869-1945), μια μποέμ καλλιτέχνις που στιγμάτισε τη γερμανική αλλά και ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή του μεσοπολέμου, που επηρέασε κι επηρεάστηκε από τον σουρρεαλισμό, τον εξπρεσιονισμό και τ' άλλα ρεύματα της εποχής, που έσπασε το πατριαρχικό κατεστημένο, που διέλυσε την οικογένειά της, που έζησε περιπλανώμενη σαν άλλη παρίας, που μεθούσε, ξενυχτούσε, πηδούσε κι ερωτευόταν τους άντρες της. Που έζησε, εντέλει, στη γη του Ισραήλ αν και περιθωριοποιημένη από τους συμπατριώτες της, που τόσο ήθελε να ζήσει κοντά τους. Σε εξαιρετική μετάφραση της Εύης Μαυρομάτη, ένα 30σέλιδο εισαγωγικό της σημείωμα, καθώς επίσης σημειώσεις και χρονολόγιο, κυκλοφορούν οι διάσημες "Εβραϊκές Μπαλάντες" της Σούλερ του 1912 (εμπλουτισμένες το 1914), σε μια δίγλωσση έκδοση.

"Ποιήματα" - Βάσος Λυσσαρίδης (2008)

Πάρε με στην αγκάλη σου και
κρύψε με βαθιά
Μοσχοβολάει ο κόρφος σου
γλυκά
(από το ποίημα 1937)

Πόσο ωραίο πράγμα είναι να βλέπεις πολιτικούς να γράφουν ποίηση! Βέβαια, όχι, "μούτρα" σαν του Πολύδωρα, αλλά εξανθρωπισμένα πολιτικά όντα σαν τον Χυτήρη ή τον Λυσσαρίδη. Ο πολύ σημαντικός Κύπριος πολιτικός, ιατρός στο επάγγελμα, ποιητής και ζωγράφος στις ελέυθερες ώρες του, Βάσος Λυσσαρίδης κυκλοφόρησε τα τέλη του 2008, 37 από τα καλύτερά του ποιήματα σε μια έκδοση-συνεργασία των ελληνικών εκδόσεων Άγρα και των κυπριακών εκδόσεων Αιγαίον. Ποιήματα μεστά, λιτά κι απέριττα με μπόλικο πολιτικό περιεχόμενο και ατόφιο κοινωνιολογικό εν γένει.

"Διάδρομος" - Μαριάννα Παπουτσοπούλου (2008)

Ζούμε στην κοιλιάτου μεγάλου Αρχιτέκτονα
μέχρι που να ξεράσουμε
το γάλα της μάνας μας
ή και
να μας αφοδεύσει;
(από το ποίημα Liebestraum)

Τετράδιο με στίχους ονοματίζει την ποιητική της συλλογή η νεαρή ποιήτρια Μαριάννα Παπουτσοπούλου, μια συλλογή 32 ποιημάτων χωρισμένα σε 4 θεματικές ενότητες. Ποιήματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή, με έντονο το γυναικείο στοιχείο εντός τους, με συναισθήματα να βγάινουν ατόφια, έντονα κι ενστικτώδη. Μια ποίηση με μέλλον, κι αν δουλευτεί σωστά θα υπάρχει επιτυχές μέλλον. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.