3 Μαΐ 2009

"Τα Ψηλά Δέντρα της Γαλλικής Επαρχίας" - Μαρ. Κούρση / "Υπόγεια Ρεύματα" - Χαρ. Χρηστάρα / "Στον Ενικό και Πληθυντικό Ψίθυρο" - Μαρκ. ΜέσκοςΠοιητικές συλλογές των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Μανδραγόρας και Νεφέλη.

"Τα Ψηλά Δέντρα της Γαλλικής Επαρχίας" - Μαρία Κούρση (2009)

Η γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες.
Ας μαρμαρώσω εδώ.

Δροσερό απόγευμα Σαββάτου, απέναντι από το πάρκο Ναυαρίνου, στο μπαρ Μύλος. Ρουφάω απνευστί τα 29 ποιήματα, χωρισμένα σε δυο ενότητες, της Μαρίας Κούρση. Αυτό το μινιμάλ του στίχου πάντα μου άρεσε. Αυτή η απογύμνωση της αλήθειας, η εσωτερίκευση του περιεχομένου εντός της ψυχής του αναγώστη. Το ολιγόστιχο, το απλό, το ανθρώπινο. Θα το τολμήσω : πρόκειται για την πλέον αξιολογότερη ποιητική συλλογή του 2009 που έχω διαβάσει έως τώρα. Εκείνη που την προσπερνά στον αγώνα της αναγνώρισης είναι μόνον του ανυπέρβλητου Μέσκου. Μπράβο κα Κούρση. Μια ποιήτρια με παρουσία 30 χρόνων και 7 βιβλία, από τον Καστανιώτη στα Τραμάκια, κι από τον Λιβάνη στην Πορεία. Από τις εκδ. Γαβριηλίδης.

"Υπόγεια Ρεύματα" - Χαρά Χρηστάρα (2008)

Οι πέτρινες ώρες του μεσημεριού
λικνίζουν αναμνήσεις

Η έμπειρη ποιήτρια από τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από 13 βιβλία σε 19 χρόνια από τη Νέα Πορεία, βγάζει την τελευταία της ποιητική συλλογή στον Μανδραγόρα. 19 ποιήματα μιας κοινής συνισταμένης : της ελπίδας. Της ανεύρεσής της. Της επίτευξής της. Της αρπαγής της. Για την προσωπική ευτυχία. Προσεγμένος στίχος. Ατόφιος, καθαρός, πηγαίος. Και μια αποκάλυψη : από τη συλλογή της Χαράς Χρηστάρα "ψαρέψαμε" τον τίτλο του επερχόμενου τεύχους 6 του περιοδικού Βακχικόν.

"Στον Ενικό και Πληθυντικό Αριθμό" - Μάρκος Μέσκος (2009)

To εγώ τίποτε δεν είναι :
υπάρχουμε μόνο όταν υπάρχουν μαζί μας
ο ένας, ο άλλος, ο παρέκει, ο μακρινός.

Τότε μόνον υπάρχουμε.

(Σαν κάτι κινδυνεύει όταν μονοδιάστατες χορδές
κρούουν το σύμπαν)

Δεν θα τολμήσω. Θα το πω ευθαρσώς : ο Μάρκος Μέσκος είναι ο καλύτερος Έλλην ποιητής αυτή τη στιγμή. Και θέλετε να μάθετε το καλύτερο; Δεν θα σας πω το γιατί. Βρείτε το μόνοι σας. Αν δεν το ξέρετε ήδη. Μια παρουσία 50 χρόνων. 16 ποιητικές συλλογές. Πέντε βιβλία πεζών. Δυο βιβλία με δοκιμία. Και μια παρουσία κι ένα ποιητικό εκτόπισμα που θα ζήλευε ο κάθε φιλόδοξος αναγνωρισμένος ποιητής. Αυτά γράφει η ιστορία, κύριοι. Μάλιστα, όταν πριν λίγα χρόνια ο Γιώργης ο Μπλάνας στα γραφεία της Ηλέκτρας, απόγευμα Κυριακής χειμώνας ήταν, μου μίλαγε όλο πάθος για τον Μάρκο και την "μεταπολεμική" ποίησή του, σε μια συνομιλία που είχαμε για τον αείμνηστο Κωσταβάρα (συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μανδραγόρας), τον παρεξήγησα εντός μου. Αλλά εντέλει είχε δίκιο. Απόλυτο. Εν προκειμένω : "Σαν αυτοβιογραφία" είχε δημοσιεύσει ένα απόσπασμα αυτού του βιβλίου ο Μέσκος στο περιοδικό Πάροδος πέρυσι. Φιλοσοφήματα δυνατά και έντονα για την ποίηση και τον άνθρωπο τα ονομάζουμε εμείς. Πάνω από 100 σχόλια ποιητικά και πεζό-ποιητικά - σχόλια που μας συνόδεψαν και μας στιγμάτισαν στην τελευταία εκπομπή του Βακχικόν στο radiobubble. Απλώς διαβάστε το! Τίποτε περισσότερο. Από τις εκδ. Νεφέλη.