30 Μαΐ 2009

Συνέντευξη της Νία Βαρντάλος..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Αδιαμφισβήτητα, η Νία Βαρντάλος έχει καταφέρει να γίνει η πρέσβειρα της λαϊκής ελληνικής κληρονομιάς στο παγκόσμιο κινηματογραφικό σύστημα την τελευταία δεκαετία. Με όπλο της το έντονο φολκλορικό στοιχείο και οδηγό της το ελληνικό, μεσογειακού τύπου, ταμπεραμέντο αυτοπροσδιορίζεται μες από ταινίες που αναδεικνύουν τη ντόπια κουλτούρα, προσφέροντας ένα ισχυρό άλλοθι τουριστικής ατραξιόν. Επτά χρόνια από το υπέρ-επιτυχημένο “Γάμος αλά Ελληνικά” η Αμερικανίδα ηθοποιός, που έχει γεννηθεί στον Καναδά και έχει ελληνικές ρίζες, επιστρέφει με τη ρομαντική κομεντί “Έρωτας αλά Ελληνικά”, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της προχθές στη χώρα μας. Η Γεωργία (Νία Βαρντάλος) είναι μια Ελληνο-Αμερικανίδα ξεναγός που αναλαμβάνει την περιήγηση στα αρχαιοελληνικά μνημεία μιας ομάδας τουριστών που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν γι' αυτά παρά μόνο για το πως θα ψωνίσουν και θα διασκεδάσουν περισσότερο. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά μέχρι που ανακαλύπτει στο πρόσωπο του γοητευτικού Έλληνα οδηγού του τουριστικού λεωφορείου, Πούπι (Αλέξης Γεωργούλης), τον αληθινό έρωτα αλλά και το πως μπορεί κανείς να διασκεδάζει τη ζωή του καλύτερα. Η πολύ πετυχημένη και αναγνωρίσιμη ηθοποιός, η οποία κατά την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο βραβεύτηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά για την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό, μίλησε στην “Α” για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της αναφορικά με την Ελλάδα όπως και για τα επόμενα κινηματογραφικά της βήματα.

- Στη δεκαετία του '60, η Ιταλίδα σταρ Σοφία Λόρεν προώθησε την ιταλική κουλτούρα στον παγκόσμιο κινηματογράφο μες από ταινίες που ανέδειξαν το ταμπεραμέντο και τον αισθησιασμό της χώρας της. Προσπαθείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο;
- Α, ναι; Δεν το είχα υπόψη μου! Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για καθαρή σύμπτωση. Αλλά, όντως! Αυτός ήταν και είναι ο σκοπός μου, τόσο με τον “Γάμο αλά Ελληνικά” όσο και με τον “Έρωτα αλά Ελληνικά”. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ερωτική, με έντονο ταμπεραμέντο. Είναι μια χώρα που ξεχειλίζει από ρομαντισμό και έχει να προσφέρει μπόλικη αγάπη παντού στον κόσμο. Πρέπει όλοι να ανακαλύψουν αυτό που έχουν να δώσουν οι Έλληνες. Και καλό θα είναι κάποιος να μεταδώσει αυτό το μήνυμα. Θα ήθελα πολύ να το κάνω εγώ αυτό!

- Έχετε σκοπό να πραγματοποιήσετε κι άλλη ταινία, που θα έχει κεντρικό μοτίβο την Ελλάδα, ή κάπου εδώ τελειώνει αυτό που έχετε να πείτε;
- Όχι βέβαια! Μάλιστα δεν θα ήθελα απλώς να κάνω άλλη μια ταινία, ώστε να συνθέσω κάποιας μορφής τριλογία αλλά να κάνω πολλές, πάρα πολλές ταινίες για την Ελλάδα. Όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε ή ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που έχουν ιταλικές ρίζες, κι έχουν κάνει μπόλικες ταινίες για τον τόπο καταγωγής τους, έτσι κι εγώ θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω κάτι παρόμοιο για τη χώρα των γονιών μου. Και όσο πιο πολλά μαθαίνω για την Ελλάδα τόσο περισσότερα έχω να πω και να μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο.

- Πως νιώσατε κατά τα γυρίσματα της ταινίας στους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών;
- Ήταν μια εμπειρία μοναδική. Όλοι στο συνεργείο αντιμετωπίσαμε με σεβασμό και δέος αυτούς τους χώρους. Πάντως ένιωσα λες και συμμετείχα στην Ιστορία αυτού του τόπου. Φιλμάραμε, άλλωστε, την Ιστορία της Ελλάδας.

- Δεν σας βλέπουμε συχνά να πρωταγωνιστείτε σε ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, ειδικώς μετά την επιτυχία του “Γάμου αλά Ελληνικά”. Γιατί έχετε κάνει αυτή την επιλογή;
- Κυρίως δεν με ικανοποιούσαν τα σενάρια. Δεν υπήρχε κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ στα περισσότερα οι πρωταγωνίστριες είχαν κάποιες γυμνές σκηνές, κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει ηθικά. Μπορεί μερικά από τα σενάρια αυτά να ήταν ενδιαφέροντα, αλλά σε κάτι τέτοια ζητήματα έκανα πίσω. Έλεγα στον εαυτό μου “Νία αυτό δεν είναι για σένα”. Τότε ο ατζέντης μου με προέτρεψε να γράψω τα δικά μου σενάρια. Έτσι σ' όλα αυτά τα χρόνια έφτασα να έχω γράψει έξι συνολικά σενάρια, ένα για μένα, ένα για την εταιρεία παραγωγής του Τομ Χανκς, τρία για έναν γνωστό σκηνοθέτη και ένα τελευταίο για μια πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό.

- Απ' ότι μαθαίνω, όμως, έχετε ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα της πρώτης σκηνοθετικής σας απόπειρας;
- Όντως, πρόκειται για το “I hate Valentine's day”, όπου έχω επίσης γράψει το σενάριο και πρωταγωνιστώ, και βγαίνει στις αμερικάνικες αίθουσες στις 3 Ιουλίου. Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία αγάπης που λαμβάνει χώρα στο Μανχάταν.

- Η συγκεκριμένη ταινία έχει ελληνικό στοιχείο;
- (γέλια) Για πρώτη φορά κάνω μια ταινία που δεν έχει τίποτα ελληνικό. Ίσως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το μόνο ελληνικό που έχει το “I hate Valentine's day” είναι η μύτη μου!

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 30-5).