13 Ιουν 2009

Αντιπολεμικό μήνυμα με πανανθρώπινες αξίες..


του Νέστορα Πουλάκου
npoulakos@apogevmatini.gr

Με το βασικό του θεματικό άξονα να έχει πολιτική χροιά, το αντιπολεμικό μήνυμα σε συνάρτηση με την αναπηρία, που συνδέεται άμεσα με την προάσπιση των πανανθρώπινων αξιών, όπως η ειρήνη, η αξιοπρέπεια και η ελευθερία, το Διεθνές Φεστιβάλ Emotion Pictures “Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία” διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου.
Για ακόμη μια χρονιά το ζήτημα της αναπηρίας δεν παρουσιάζεται σαν αποκομμένη κοινωνική προβληματική, αλλά σε συνδυασμό με ευρύτερες παραμέτρους, όπως o πόλεμος, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το επάγγελμα, η μητρότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κτλ. Το Emotion Pictures '09 θα παρουσιαστεί πολύ πιο πλούσιο φέτος, έχοντας ήδη θέσει γερές βάσεις από τις προηγούμενες χρονιές εκμεταλλευόμενο τη διεθνή αναγνώριση που χαίρει. Πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο έχουν οργανώσει αφιερώματα στις βραβευμένες ταινίες του, ενώ για φέτος χορηγός επικοινωνίας του είναι το γαλλικό κανάλι TV5.
Με την προβολή 30 ταινιών από σχεδόν 20 εθνικές κινηματογραφίες, που παρουσιάζονται ως τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα κινηματογραφικής πρωτοπορίας στον τομέα της αναπηρίας, μια επιλογή ταινιών από ένα σύνολο 200 αιτήσεων συμμετοχής στο φεστιβάλ που φαίνεται να γίνεται θεσμός, το φετινό Emotion Pictures έχει οργανώσει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, με την παρουσία διάσημων προσκεκλημένων.
Στην τελετή λήξης θα παραστεί το “παιδί θαύμα με τύφλωση” από την Κορέα, η χαρισματική Γιου Γε Εούν, την οποία τα διεθνή μέσα έχουν αποκαλέσει “5χρονο Μότσαρτ”, χάρη στην ικανότητά της ν' αναπαράγει στο πιάνο οποιαδήποτε μελωδία ακούσει, χωρίς να γνωρίζει μουσική. Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ είναι επίσης η 25χρονη Τζέσικα Κοξ, που γεννήθηκε χωρίς χέρια αλλά αποτελεί σημαντικό μάθημα απόδειξης θέλησης για ζωή : η κοινωνική της προσφορά στην Αμερική, που επισκέπτεται σχολεία και οργανισμούς μεταδίδοντας με το λόγο της τον ενθουσιασμό της για ζωή, μεταφέρεται στην Ελλάδα όπου θα συνομιλήσει με το αθηναϊκό κοινό.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, όμως, το κεντρικό μήνυμα του φετινού Emotion Pictures είναι πολιτικό και, δη, αντιπολεμικό. Ο βραβευμένος με δεκάδες ΕΜΜΥ, Φιλ Ντόναχιου, σημαντική τηλεοπτική προσωπικότητα των ΗΠΑ, ανέλαβε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, μαζί με την Έλεν Σπίρο, του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ “Body of War”, με πρωταγωνιστή τον Τόμας Γιάνγκ, νεαρό στρατιώτη στον πόλεμο του Ιράκ που έμεινε παράλυτος από το θώρακα και κάτω έπειτα από σοβαρό τραυματισμό. Ο νεαρός αυτός στρατιώτης, που ταξιδεύει ανά την Αμερική συμμετέχοντας σε εκστρατείες διαμαρτυρίας και αποτελεί το σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος, θα παραβρίσκεται στο Emotion Pictures '09 μιλώντας για το ντοκιμαντέρ αλλά και για τις άσχημες εμπειρίες του από τον πόλεμο. Ενώ τέλος, πολύ σημαντική είναι η πρωτοβουλία του φεστιβάλ για την διεξαγωγή ενός αφιερώματος για τον αυτισμό, όπου θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο και θα διεξαχθούν παράλληλες συζητήσεις.
Εδώ, να τονίσουμε την πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ “Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία”, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος και την UNESCO, για την αποστολή εκπαιδευτικών πακέτων (προσαρμοσμένων στα διάφορα ηλικιακά επίπεδα) με τις βραβευμένες ταινίες των δύο προηγούμενων διοργανώσεων σε 2.000 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, θα οργανώσει προβολές στα σχολεία σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους καθηγητές. Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που θ' απευθύνονται στους μαθητές, είναι η πολυβραβευμένη φωτογράφος Έιμι Λάιν, της οποίας η ταινία “Hope” θα συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πακέτο, η γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά και άλλες προσωπικότητες.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Emotion Pictures και διακεκριμένη σκηνοθέτις Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού μίλησε στην “Α” για το αντιπολεμικό μήνυμα που “στέλνει” η φετινή διοργάνωση : “Με μια πρώτη ματιά η αναπηρία ταυτίζεται μέσα μας με την προσωπική κακοτυχία, αν το κοιτάξουμε όμως από πιο κοντά τα πράγματα, η αναπηρία έχει πολλαπλούς δεσμούς με την πολιτική. Πιο συγκεκριμένα σχετίζεται άμεσα τόσο με τους πολέμους όσο και με την περιβαλλοντική καταστροφή που αλλάζουν τη μοίρα των ανθρώπων αλλά και με άλλες δυσμενείς καταστάσεις, όπως οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπιση της αναπηρίας είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, διότι δεν συνδέεται μόνο με την κρατική πολιτική (εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, προσβασιμότητα, ίσες ευκαιρίες, κτλ.) αλλά και με τις νοοτροπίες των ανθρώπων, που διαφέρουν πολύ. Υπάρχουν περιπτώσεις, παραδείγματος χάριν, όπου οι άνθρωποι με αναπηρία εμπορευματοποιούνται. Άλλοτε πάλι, ντρέπονται για αυτούς και τους κρύβουν. Η τάση όμως είναι, να γίνεται σεβαστά η αναπηρία και τα δικαιώματά τους. Το Emotion Pictures εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση”. Ενώ, εξέφρασε την επιθυμία της να “γίνει το φεστιβάλ ένας ισχυρός θεσμός ώστε να συνεχίσει αυτό που ήδη έχει κατακτήσει : φανατικούς οπαδούς, διεθνή παρουσία και ολοζώντανο παλμό”.

*Το κείμενο/ συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 13-6).