20 Ιουν 2009

Ευαισθησία για τον πλανήτη και την ομορφιά της φύσης..


του Νέστορα Πουλάκου
npoulakos@apogevmatini.gr

“Το Ecofilms της Ρόδου, πέτυχε και κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, ακριβώς γιατί αυτήν ακριβώς τη συνείδηση προάγει, αυτήν ακριβώς την οικουμενικότητα οικοδομεί. Μια τοπική πρωτοβουλία που αναδείχθηκε σ’ ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους στον κόσμο”. Στο χαιρετιστήριο σημείωμα του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς αποτύπωσε καθαρά και γλαφυρά το πως και το γιατί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ecofilms Ρόδου έχει γίνει ένας σημαντικός κινηματογραφικός θεσμός της χώρας μας, που έχει θέσει στέρεες βάσεις για τη μακροημέρευση του και ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον του.
Για μια ακόμη χρονιά, ένατη συνεχόμενη, ο Δήμος Ροδίων, η μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εικόνα και Περιβάλλον” και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων (ΠΟΔΡ), διοργανώνουν το Ecofilms, την κινηματογραφική γιορτή των οικολογικών και περιβαλλοντικών ταινιών καθώς και των εικαστικών τεχνών της Ελλάδας. Στη φετινή διοργάνωσή το Ecofilms συνεργάστηκε με το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου.
Από την Τρίτη 23 μέχρι και την Κυριακή 28 Ιουνίου θα προβληθούν 113 κινηματογραφικές ταινίες -ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας- με οικολογικά θέματα από περισσότερες από 48 χώρες απ' όλο τον κόσμο, πρωτότυπα οπτικοακουστικά έργα διεθνών παραγωγών, αφιερώματα σε σύγχρονους πρωτοποριακούς δημιουργούς αλλά και μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην “ιστορική μνήμη”, όπως άλλωστε το συνηθίζει το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, τόσο στο Δημοτικό Θέατρο όσο και στον θερινό κινηματογράφο Ρόδον.
Τα θέματα των ταινιών που θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν φέτος, αφορούν ένα πάρα πολύ ευρύ πεδίο προβληματισμών γύρω από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Περιοχές του πλανήτη που ο τουρισμός καταστρέφει, αλλοιώνοντας και αλλοτριώνοντας τους τοπικούς πολιτισμούς, η μόλυνση των εδαφών από υπολείμματα πετρελαίου, των ακτών από χημικά, η υπέρ-αλίευση ή επικίνδυνη και παράνομη αλίευση, η υπερβολική χρήση του πλαστικού, τα ενεργειακά προβλήματα, η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων. Προτάσεις παιδείας και εκπαίδευσης αλλά και έρευνα της ίδιας της τέχνης (κυρίως η σχέση ποίησης-κινηματογράφου) ως φορέα ευαισθητοποίησης, συνειδητοποίησης και αλλαγών, όλα τα παραπάνω αποτελούν θεματικές των φετινών ταινιών.
Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ διεκδικούν το “Χρυσό Ελάφι” 80 ταινίες, 16 μεγάλου μήκους, 25 μεσαίου και 39 μικρού μήκους, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται κι η βραβευμένη με Όσκαρ “Ο Πέτρος και ο λύκος”, σε σκηνοθεσία Σούζαν Τέμπλετον.
Στα πλαίσια του Ecofilms '09 θα πραγματοποιηθούν δυο σημαντικά αφιερώματα : θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, που περιλαμβάνει ταινίες που είχε ο ελληνικός στρατός από την εποχή της παλιάς τηλεόρασης των ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ, ΥΕΝΕΔ), κινηματογραφικό υλικό που έχει σχέση με την Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1935, τα Γερμανικά επίκαιρα 1941-1942 αλλά και Ιταλικά και Αγγλικά επίκαιρα, όπως επίσης και παραγωγές του κ. Σισμάνη για το Μουσείο και την ΥΕΝΕΔ και υλικό για την Κύπρο από το 1950 και μετά.
Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το τιμητικό αφιέρωμα στον Έλληνα εικαστικό, Στέφανο Τσιβόπουλο, έναν πρωτοποριακό νέο σκηνοθέτη που μοιράζει τη ζωή και την καλλιτεχνική του δημιουργία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία, έχοντας λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Τέλος, από φέτος καθιερώνεται η απονομή του Παγκόσμιου Οικολογικού βραβείου Green Award, η οποία έχει καθοριστεί από το Παγκόσμιο Δίκτυο Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον EFFN. Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη ταινία που προάγει περισσότερο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την καλλιτεχνική αξία και την πρωτοτυπία των δημιουργών της.
Όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ecofilms Λουκία Ρικάκη “στη Ρόδο κάθε χρόνο φιλοξενούμε τις ανεξάρτητες φωνές όλου του κόσμου που καταθέτουν την αγωνία τους για τον πλανήτη, υμνούν την ομορφιά της φύσης, αναζητούν σε κάθε βήμα τους ό,τι αληθινά προικίζει τη ζωή και αφήνει ίχνος εύφορο. Αυτές οι ταινίες συχνά εξορισμένες από τα επίσημα δίκτυα διανομής και προβολής τους, βρίσκουν εδώ, στο Αιγαίο ένα φιλόξενο κοινό που τις υποδέχεται. Έτσι πληθαίνουν οι ωραίες φωνές στον παγκόσμιο χάρτη”. Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, το Ecofilms '09 ανοίγει γι' ακόμη μια χρονιά τις πύλες του για την διεξαγωγή ενός δημιουργικού διαλόγου για το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 20-6).