3 Οκτ 2009

Συνέντευξη του Γιώργου Νούσια..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Αναμφίβολα έβαλε το δικό του επαναστατικό λιθαράκι στο ελληνικό σινεμά πριν από τέσσερα χρόνια. Το “Κακό” ήταν η πρώτη ταινία splatter που γυρίστηκε στη χώρα μας, με βασικούς ήρωες ανθρώπους που έγιναν ζόμπι.

Από τον 33χρονο σκηνοθέτη Γιώργο Νούσια, τον παραγωγό του Κλαούντιο Μπολιβάρ και το επιτελείο τους, όλοι τους λάτρεις του Τζορτζ Ρομέρο και των ταινιών ζόμπι του παγκόσμιου σινεμά, μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας σε μια λαοθάλασσα που διψούσε για αίμα. Μιμούμενοι το “28 μέρες μετά” του Ντάνι Μπόιλ, που είχε “γεμίσει” το κέντρο του Λονδίνου με ανθρωπόμορφα, αιματοβαμμένα τέρατα, ο αγγλοθρεμμένος Γιώργος Νούσιας με πολλές ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του και λάτρης των ψηφιακών μέσων της νέας εποχής, έκανε θαύματα.

Επομένως, το σίκουελ του “Κακού” ήταν μια συνέχεια αναπόφευκτη. “Μας τρόμαζε στην αρχή, αλλά τώρα πλέον έχουμε τελειώσει, οπότε είμαστε ήρεμοι”, εξομολογείται στην “Α” ο σκηνοθέτης για τον ψηλό πήχη που είχε τοποθετηθεί στο “Κακό στην εποχή των ηρώων”, όπου η ιστορία των Ελλήνων... ζόμπι εξελίσσεται! “Όταν γυρίζαμε το “Κακό” δεν πιστεύαμε ότι θα κάνουμε σίκουελ. Έτσι και τώρα δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και τρίτη συνέχεια. Αλλά ποιος ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον;”, μας λέει ο Γιώργος Νούσιας σε σχετικό παραλληλισμό που του κάναμε με την διάσημη 6λογία ταινιών ζόμπι του Τζωρτζ Ρομέρο.

Το “Κακό στην εποχή των ηρώων” προβάλλεται στις αίθουσες όλης της χωράς από την Πέμπτη, ενώ ενθουσιώδης ήταν η αντιμετώπιση του κοινού στην πρεμιέρα του που έγινε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στα τέλη Σεπτεμβρίου. “Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία απ' αυτές που μας αρέσει να βλέπουμε, χωρίς να έχουμε καθόλου χρήματα. Ε, το σπλάτερ είναι το ιδανικό είδος για τέτοιου είδους πειραματισμούς”, εξηγεί ο σκηνοθέτης αναφορικά με τη σινεφιλική επιτυχία αυτών των ταινιών που κάνει.

Πάντως, το συγκεκριμένο σίκουελ του “Κακού” είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ίδιο, με ανεβασμένο μπάτζετ όπως και γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ! “Ο Μπίλι Ζέιν (σ.σ. εκ των πρωταγωνιστών του “Τιτανικού”) έχει συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο με τον βοηθό μου Χρήστο Χουλιάρα όσο και με τον αδερφό μου, τον Πέτρο. Του δώσαμε το σενάριο, είχε δει το “Κακό” και του άρεσε. Ε, δεν χρειάστηκε και πολύ ψήσιμο” (γέλια). Πέρα όμως από τον Μπίλι Ζέιν, στην ταινία του Γιώργου Νούσια πρωταγωνιστούν γνωστοί εγχώριοι ηθοποιοί όπως ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Ιωάννα Παππά, ο Απόστολος Τότσικας, ο Γιώργος Χρανιώτης κ.ά.

Το “Κακό στην εποχή των ηρώων” έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς τόσο ώστε να τοποθετείται ο Γιώργος Νούσιας σε ένα καινούριο ρεύμα που έχει σχηματιστεί και αποκαλείται “Νέο Ελληνικό Σινεμά”. “Αν τώρα αυτή η ορολογία που χρησιμοποιείται χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες που δουλεύουν αυτή την εποχή για το ελληνικό σινεμά, τότε τον αποδέχομαι. Αυτό μόνο”.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 3-10).