5 Οκτ 2009

Συνέντευξη του Τζώρτζη Γρηγοράκη..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Δεν ξέρω αν στο κινηματογραφικό σύμπαν έχει μεγαλύτερη αξία να παρακολουθείς στη μεγάλη οθόνη μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς ή το μόνο ζητούμενο βρίσκεται στο κωμικό συστατικό της διασκέδασης πέρα από τους προβληματισμούς και τις σχετικές έγνοιες. Το 20λεπτο φιλμ “Και εγώ για μένα” του 26χρονου σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του 32ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (21-26/9), περνά ένα ουσιαστικό μήνυμα ζωής, παρατηρώντας τον ανθρώπινο πόνο με αισιόδοξο μάτι, προτείνοντας παράλληλα μια αντιμετώπιση πέραν της συνηθισμένης πρακτικής και συλλογιστικής των ημερών μας. Βασίζοντας την ιστορία του σε ένα αληθινό περιστατικό που έλαβε χώρα πολύ κοντά του, ο νεαρός σκηνοθέτης πάλεψε με τα κινηματογραφικά “δαιμόνια” του για περισσότερο από δυο χρόνια έως ότου πέτυχε να αποτυπώσει στο πανί το μήνυμα που επιθυμούσε να περάσει. Ο Αντώνης είναι ένας μεσήλικας, που έχασε τα χέρια του σε ένα ατύχημα που είχε με τη μηχανή, και από τότε παλεύει σε επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο να βρει την ισορροπία του. Θέλει να επιστρέψει επί ίσοις όροις στην παλιά του δουλειά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ενώ βασίζει πολλά στην ευτυχισμένη σχέση του με την κοπέλα του, η οποία παρά τις αντιδράσεις των γονιών της είναι δίπλα του και τον στηρίζει όσο τίποτε άλλο. Με ευφυή σκηνοθετικά τρικ (και πολλά τράβελινγκ – μάλιστα, ένα συγκεκριμένο θυμίζει το πιο διάσημο πλάνο του “Week-end” του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, με τον σκηνοθέτη να δηλώνει ότι δεν έχει δει ποτέ την ταινία αυτή!), ένα καλοδουλεμένο σενάριο στο οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά ο πρωταγωνιστής Βαγγέλης Μουρίκης, με το μοντάζ να κινείται ανατρεπτικά στην πλοκή της ιστορίας (άλλωστε βραβεύτηκε στη Δράμα) και τα οπτικά εφέ να προσδίδουν κάτι διαφορετικό στην εικόνα (δαπανήθηκαν 10.000 ευρώ και ήλθε άνθρωπος από το Χόλιγουντ), ο Τζώρτζης Γρηγοράκης έχει να περηφανεύεται γι' αυτή τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του (είχε προηγηθεί ο “Φαύλος Κύκλος” το 2007). Πλην του Βαγγέλη Μουρίκη, στο “Και εγώ για μένα” συμπρωταγωνιστούν η Αλεξία Καλτσίκη, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Ντίνος Αυγουστίδης, ενώ μουσική πρωτότυπη έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, στον απόηχο της βράβευσης του, αποκαλύπτει στην “Α” όλες τις σκέψεις του γι' αυτή τη βαθιά ουμανιστική ταινία του.


- Θυμάμαι ακόμη πως συναντηθήκαμε στο φεστιβάλ : αν δεν κάνω λάθος, στην τουαλέτα ενός μπαρ τη βραδιά που είχες βραβευθεί! Τότε σε είχα ρωτήσει ποιο είναι εν τέλει το “μήνυμά” που ήθελες να περάσεις μέσα από το “Και εγώ για μένα”.

- Το θυμάμαι πολύ καλά και σου είχα απαντήσει ότι “θα σου πω με την ησυχία μας”. Το “Και εγώ για μένα” δεν είναι ταινία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι ταινία ανθρωπιάς. Και εκείνο που είχα από την αρχή στο μυαλό μου ήταν να περάσω το μήνυμα της αλληλεξάρτησης των ανθρώπων. Από το μεσημεριανό φαγητό που τρώει κάθε μέρα ο σύζυγος από τη γυναίκα του έως την ανάγκη του Αντώνη να κατουρήσει ή να πλυθεί. Είναι το ίδιο πράγμα, αν το σκεφτείς, γιατί μιλούμε στην ουσία του και όχι στο προκείμενο. Παρολαυτά με έκανε πολύ χαρούμενο το γεγονός ότι ο κάθε θεατής πήρε το δικό του μήνυμα από την ταινία. Κάτι που είναι κέρδος σημαντικό.

- Η ταινία είναι αληθινή ιστορία. Πόσο μοιάζει ο κινηματογραφικός “Αντώνης” (Βαγγέλης Μουρίκης) με τον πραγματικό;
- Πρώτα απ' όλα θέλω να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα σκοπό να γυρίσω την ζωή του Αντώνη μετά το ατύχημα αλλά να βασιστώ σε αυτή και να εξελίξω το θέμα. Επίσης δεν ήθελα να μοιάζει ο Βαγγέλης με τον πραγματικό Αντώνη. Ναι, κατάφερε να του μοιάσει στον τσαμπουκά και το χιούμορ, στην αλητεία της ζωής και την αισιοδοξία, ο Βαγγέλης όμως έδωσε το δικό του στίγμα στο ρόλο. Αληθινά βέβαια είναι και τα γεγονότα με την κοπέλα ή τη δουλειά του (σ.σ. ο αληθινός Αντώνης Ηλίας κατάφερε εν τέλει να επιστρέψει στη δουλειά του και να γίνει υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για ανθρώπους με αναπηρία στο Αττικό Μετρό) αλλά στην ιστορία της ταινίας παίρνουν μια άλλη διάσταση.

- Το “Και εγώ για μένα” τι σημαίνει για... σένα;
- Η ταινία ήταν γραφτό να γίνει. Αυτό τα λέει όλα και σημαίνει πολλά για μένα. Περάσαμε δυσκολίες, αλλάξαμε την ιστορία, το μοντάζ, τη διάρκεια τόσες φορές, η κόπια κατέληξε στο φορτηγό για Δράμα 10 λεπτά πριν αυτό φύγει, που νομίζω ότι τελικώς ήθελα πολύ να δείξω αυτή την ταινία στο κόσμο ώστε να του αρέσει κιόλας.

- Στην τελετή λήξης του φεστιβάλ της Δράμας δήλωσες ότι πρέπει, επιτέλους, να φτιαχτούν αίθουσες εκεί. Μες σε αυτό το ομιχλώδες κινηματογραφικό κλίμα πως βλέπεις το μέλλον σου στο ελληνικό σινεμά.
- Προς το παρόν θα φύγω! Σε λίγο καιρό θα είμαι στο Λονδίνο, στο κολέγιο NFTS, για να παρακολουθήσω ένα 2χρονο μεταπτυχιακό σκηνοθεσίας. Και εύχομαι με την επιστροφή μου να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στο χώρο μας. Για καλό όλων.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 3-10).